Auto do 18 tyś / Fiesta, Focus, Astra, Corolla

29 Kwi 2016, 19:02

Witam.

Jestem na etapie kupna swojego pierwszego samochodu (czyli brak zniżek OC).
95% użytkowania to będzie miasto - Kraków, dojazdy do pracy i z powrotem - ok. 25-30 km dziennie.
Planowany okres użytkowania samochodu +/- 2 lata (instalacja gazowa odpada).

Podstawowe oczekiwania:
- silnik benzynowy
- racjonalna pojemność (bo od niej jest uzależniona wysokość OC)
- elastyczna praca silnika (60 KM w 1.2 tonowym aucie odpada..)
- nadwozie w stylu coupe/hatchback, raczej 2-drzwiowe
- rocznikowo im młodszy tym lepszy, od 2005 wzwyż

Po wstepnych poszukiwaniach, przegrzebaniu masy forów, stron itp staneło na:

- Ford Fiesta MK7 (od 2009 wzwyż) z 1,25 silnikiem 82 KM
i za tym modelem przemawia design, solidna konstrukcja, akceptowalne spalanie i mała pojemność silnika = niższe OC :)

- Ford Focus MK2 (przed i polift), z tym że tutaj silnik raczej 1.6 lub coś podobnego 100 KM
model atrakcyjny stylistycznie, sprawdzony i chwalony przez użytkowników, wnętrze nieco mniej ciekawe od Fiesty MK7, ale jakoś zniosę :)

- Toyota Corolla IX (2002-2007) z czymś w okolicach 1,6 i 100 KM (?)
design zewnętrzny i wnętrza dyskusyjny, ale .. ojciec miał starego Avensisa - i zgodze się, że Toyota = solidność. W ostateczności można przetrawić bezpłciowy design, i traktować jako transport z A do B.

- Opel Astra H - chętnie 2 drzwiowa, ale nie pogardzę 4 drzwiową
design poprawny, wnętrze ujdzie, nie mam pojęcia jaki silnik..
Napaliłem się na początku na 2.0ti 170 KM, ale jakoś nie uśmiecha mi się płacić 2000 OC..

Reasumując, raczej nie interesują mnie żadne BMW E36, E46 itp - to był pierwszy wybór, lecz jakoś nie przekonuje mnie design wnętrza ani fakt, że większość egzemplarzy ma za soba romanse z młodymi kierowcami jeżdżącymi bokiem na wiejskich drogach - odpada. Nie będę ryzykował.
Podobnie jakoś odstrzaszają mnie przygody znajomych z Audi A3 (golf w innej budzie).
Sam Golf w ostateczności nie jest taki zły, Golf V jako tako się prezentuje. Ale nie porywa mnie za bardzo.
Podobnie te wszystkie mikro autka Yarisy, Micry, Mini itp.

Przepraszam za taki wylewny wstep, ale im dłużej przeglądam ogłoszenia - tym więcej wahania, wątpliwości. Uznałem, że zamiast czytać fora nt. tego jak ktoś kupował - założę temat i poproszę o Waszą pomoc, sugestie i uwagi.

Pozdrawiam! :)
dandan86
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 01 01 2005
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Mercedes CLS C219
Silnik: 5.0 V8 306 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

29 Kwi 2016, 21:12

Fiesta mk7 byłaby najwłaściwszym wyborem (solidne i według mnie ładne autko), ale mam wątpliwości czy znajdziesz coś zadbanego w tym budżecie.
Pozostałe opcje też są ok (nie zgadzam się jednak z opinią, że "Toyota = solidność" - tak było kiedyś, obecnie to jedynie slogan reklamowy), spójrz jeszcze na Renault Clio III - fajne i niedoceniane autko i Seata Ibizę III (chociaż na dziurawych, krakowskich drogach możesz się w nim umęczyć - twarde zawieszenie).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

01 Maj 2016, 17:57

Hej.

Nie ma problemu ze znalezieniem Fiesty MK7 w tym budżecie, ceny zaczynają się od 16t, pewno ze względu na malutki silnik. Ale w miasto auto jest w sam raz.

Patrzyłem na Clio III i podoba mi się bryła, w środku nieco mniej, ale obejrzę i Clio.

A co myślisz nt. Focusa MK2 3-drzwiowego - w tej opcji jest niewiele większy od Fiesty, a to już dosyć sprawdzony model. W środku nie jest tak fikuśny, ale komfortowy. 1.6 101 KM w miasto w sam raz, chyba.

Corolle E12 dałem na sam koniec listy. Jakoś mnie nie porywa designem.

@ ja wiem, że kupując używane auto w budżecie nie powinno się wybrzydzać z powodu designu, ale auto ma się podobać - i z zewnątrz i w środku. Bo tylko wtedy dobrze się w nim czujesz :)

A Honda Civic VII hatchback? Małe lekkie..
A Audi A3?
dandan86
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 01 01 2005
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Mercedes CLS C219
Silnik: 5.0 V8 306 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

01 Maj 2016, 18:43

dandan86 napisał(a):Nie ma problemu ze znalezieniem Fiesty MK7 w tym budżecie, ceny zaczynają się od 16t, pewno ze względu na malutki silnik. Ale w miasto auto jest w sam raz.

Nie pisałem o jakiejkolwiek Fieście, lecz zadbanym egzemplarzu. Widzę, że najdroższa sztuka na otomoto z pierwszego roku produkcji wystawiona jest za 24.900,00 zł, dlatego wątpię, że te za 18k mogą być zadbane. Nie zaszkodzi to jednak zweryfikować w praktyce.

dandan86 napisał(a):A co myślisz nt. Focusa MK2 3-drzwiowego - w tej opcji jest niewiele większy od Fiesty, a to już dosyć sprawdzony model. W środku nie jest tak fikuśny, ale komfortowy. 1.6 101 KM w miasto w sam raz, chyba.

Tak, na miasto jak najbardziej wystarczy, to przyzwoite, tanie w utrzymaniu auto. Licz się jednak ze spalaniem ok. 10 litrów w mieście (wersja 1.6 115KM paliła mi 11 litrów).

dandan86 napisał(a):@ ja wiem, że kupując używane auto w budżecie nie powinno się wybrzydzać z powodu designu, ale auto ma się podobać - i z zewnątrz i w środku. Bo tylko wtedy dobrze się w nim czujesz :)

W pełni się zgadzam. Przy tym budżecie można już trochę powybrzydzać :wink:

dandan86 napisał(a):A Honda Civic VII hatchback? Małe lekkie..
A Audi A3?

Też dobre opcje, obu szukaj z wolnossącym 1.6 (Audi może być trudniejsze do znalezienia - zakładam, że chodzi Ci o II generację). Spalanie w Audi takie jak w Focusie, Honda będzie oszczędniejsza.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Maj 2016, 18:58

lysy30 sprzedałeś Forda? :sly:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Maj 2016, 19:04

dzida oddałem go bratu, bo szkoda było się pozbywać egzemplarza, którego historię znamy od zakupu w salonie. Całkiem możliwe, że w wakacje pójdzie na sprzedaż, bo brat chciałby jakąś gazowalną benzynę.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na dzieci!
    Część uczniów jeszcze w tym tygodniu chodzi do szkół, a w piątek będzie zakończenie roku szkolnego. Dla kierowców oznacza to konieczność zachowania wzmożonej czujności. Co roku najwięcej wypadków ...