Auto do 2-2,5k

17 Paź 2020, 00:55

Cześć, poszukuje swojego pierwszego samochodu w dość niskim budżecie ( 2000/2500zl). Jedyne czego wymagam to niska pojemność ( bo ubezpieczenie mnie zabije :D), 2 poduszek powietrznych i klimatyzacji. Fajnie jakby byl długo jeszcze przegląd, a nie np. Bez niego. Marka ani model nie ma dla mnie znaczenia, grunt aby się nie psulo i było tanie w ewentualnych naprawach. Nie potrzebuje wypasionej bryki ani niczego czym zaszpanuje pod dyskoteka :D, zwykle auto na dojazdy, bo jak zobaczyłem, że auta na wynajem biorą że mnie ok. 400zl miesięcznie to się przeraziłem. Samochód głównie do miasta, raz w miesiącu podróż 200km w jedną stronę.
Rejon : gdynia - Sopot - Rumia. Ze względu na łatwość dojazdu.
Gogumi
Nowicjusz

17 Paź 2020, 01:33

Ubezpieczenie nie zależy tylko i wyłącznie od pojemności, znam przypadek gdzie w tym samym towarzystwie jeden płaci za Peugota 308 1,4 ok 1000 zł, a drugi za 2,0 diesla niemieckiej marki 400 zł na rok.

Z tym psuciem się będzie ciężko, to będą wiekowe auta, z ogromnymi przebiegami więc nie liczyłbym na to, że się nie będą psuły.
Kup to co realnie jesteś wstanie znaleźć w tej kasie.
Np. Fiat SC/Punto II, Skoda Felicja, Golf III, może Megane I... Astra F
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

17 Paź 2020, 01:40

Wiem, że będą się psuły. Chodziło mi bardziej o to aby to psucie się nie puściło mnie z torbami.
Megane chyba będę unikać, tata ma obecnie Megane z 2000r jako dodatkowy samochód, wymiana belki wyniosła go 900zl, a to jednak spory koszt.
Co sądzisz o corsie B, clio z 2000r?
Punciak jest moim faworytem, bo po prostu ma swój pewien urok :)
Gogumi
Nowicjusz

17 Paź 2020, 10:08

Miałem kiedyś Corse 1.4 60km i nawet miło wspominam ten samochód i trzeba przyznać że w tym budżecie da się dostać zadbaną sztukę,ja za swoją byłą 3lata temu dałem 1500zł (96rok) i była w bardzo ładnym stanie.

Clio jak i Punto też ok.

Od siebie dodam coś z Daewoo bo Lanosy czy Nubiry też można dorwać w tym budżecie w spoko stanie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Paź 2020, 10:41

Co sądzicie o tym?
[link do oferty na Olx wygasł]
Gogumi
Nowicjusz

25 Paź 2020, 14:27

Handlarz więc rewelacji za te pieniądze bym się nie spodziewał.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Benzyna, diesel czy hybryda? Jaki silnik wybrać?
    Wybór pomiędzy benzyną, dieslem, a hybrydą zależy od wielu czynników, takich jak indywidualne preferencje, styl jazdy, środowisko, w jakim poruszasz się i budżet. Przyjrzyjmy się każdemu rodzajowi silnika oraz ...

25 Paź 2020, 15:21

No dobra, to może coś z tego? :
1. [link do oferty na Olx wygasł] - długie OC i PT
2. [link do oferty na Olx wygasł] - Gdzieś czytałem, że niby są tanie w utrzymaniu i dość dobrze wykonane (?)
3. [link do oferty na Olx wygasł] - No i tutaj również długie OC i PT
Gogumi
Nowicjusz

25 Paź 2020, 22:14

Punto ok ale trochę tanio woła jak na polifta (może przez brak klimy).
Accent też ok ale osobiście nie dałbym za niego więcej jak tysiak bo to auto dość mocno gnije..
Ibiza co prawda od handlarza ale wygląda przyzwoicie tylko silnik ma problemy z zamarzającą odmą w zimie co skutkuje wywalaniem oleju poprzez bagnet ale jeśli miałbyś tutaj jakieś pytania to służę pomocą bo przerobiłem co prawda Cordobe ale przez czas użytkowania zdążyłem poznać ich wszelakie usterki.
Barol
Awatar użytkownika