Auto Do 20,000 zł - dosyć wąski zakres

19 Gru 2015, 00:22

Witam Serdecznie,
Jestem nowy na forum więc na wstępie chciałbym wszystkich powitać i od razu jestem zmuszony prosić o pomoc :)

Sprawa wygląda następująco: Poszukuję Auta dla siebie jednak płacić za nie będzie mój tata i niestety obydwoje mamy inne wyobrażenie na ten temat, ale jako,że nie mam wyboru muszę iść na kompromis.

Jestem ze Śląska, jednak dojechać gdzieś po coś konkretnego to żaden problem, powiedzmy do 200 KM.
Poszukuję Auta do 20,000 zł i głównym problemem są wymagania mojego taty:
-Benzyna
-Auto krajowe
-Rok produkcji co najmniej 2006/2007 (czym młodsze tym lepiej]
- Przebieg max około 150000
Ja natomiast chciałbym aby nie było to jakieś Auto typu Fiat Panda tylko coś jak najbardziej konkretnego za tą cenę i z tymi wymaganiami i tutaj właśnie pojawia się problem ze znalezieniem odpowiedniego kandydata.

Myślałem między innymi nad Hyundaiem i30, KIA CEED, OPLEM ASTRA III GTC,
Tylko pytanie czy w tym budżecie i z tymi wymaganiami jest szansa na znalezienie któregoś z powyższych egzemplarzy w normalnym stanie?
Ewentualnie Inne propozycje? Tak jak mówię byle nie Auta typu Fiat Panda i Renault Clio

Pozdrawiam i liczę na ciekawe odpowiedzi :ok:
emarios
Nowicjusz

Auto: Nie mam

19 Gru 2015, 00:24

Dodam, jeszcze że nie musi być to Auto na już, póki co poruszam się autem taty wiec mam czas na szukanie zadbanego egzemplarza. :D

I jeszcze bardzo proszę o informacje dotyczące awaryjności moich propozycji i ewentualnie waszych
emarios
Nowicjusz

19 Gru 2015, 13:05

emarios napisał(a):-Rok produkcji co najmniej 2006/2007 (czym młodsze tym lepiej]
- Przebieg max około 150000

Z takim podejściem to kupicie igiełkę od handlarza ze skręconym licznikiem o 100 tysięcy km i powypadkowe. Patrzymy na stan techniczny, a nie na stan licznika (który w 90% jest skorygowany) i rocznik. Lepiej kupić zadbany rocznik 2005 niż odpicowany szrot z 2007.

Ja w tym budżecie polecam (linki poglądowe):
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

19 Gru 2015, 14:42

Focus osobiście nie zachwyca mnie stylistyką.
Mazda i hyundai bardzo spoko - jak sprawują się pod względem technicznym? jakich silników szukać najlepiej?
Natomiast Volvo bardzo fajne, ale nie jest bardzo drogie w utrzymaniu?
emarios
Nowicjusz

19 Gru 2015, 14:57

Volvo to jest focus w innej budzie , ale koszty utrzymania będą wyższe bo to klasa premium.

Od siebie polecę Fiata Bravo 1.4 T-Jet w Tej kasie powinieneś znaleźć auto krajowe od pierwszego właściciela z 07-08 r.

Link poglądowy
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

19 Gru 2015, 15:09

W takim razie Volvo odpuszczam, Natomiast Bravo to bardzo ciekawa propozycja, dokładam go do listy swoich kandydatów :)
emarios
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Dlaczego warto szukać taniego ubezpieczenia OC?
    Galopujące stopy procentowe, a wraz z nimi drastycznie rosnące koszty życia sprawiają, że szukamy oszczędności na wielu polach. Czy ubezpieczenie samochodu powinno być jednym z nich, czy niekoniecznie? Sprawdźmy! Czy tanie ...

19 Gru 2015, 18:30

hmmm. czyli do Volvo nie ma zamienników tak jak do focusa?
Trochę się to kupy nie trzyma.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

20 Gru 2015, 12:11

Znalazłem takiego golfa
[link do oferty na Olx wygasł]

Możecie mi coś o nich więcej powiedzieć?
I ewentualnie ktoś po zdjęciach potrafi stwierdzić jego stan?
emarios
Nowicjusz

20 Gru 2015, 12:21

Nie dość, że mały słaby i paliwożerni silnik, który nie chce jechać to z wtryskiem bezpośrednim, który w wykonaniu VW z tamtych lat sprawia tylko problemy - daj sobie spokój
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

20 Gru 2015, 12:25

Rozumiem, Super dzięki za szybką odpowiedź. Możesz mi ewenatualnie jeszcze powiedzieć jakiego silnika w tym golfie można szukać w razie czego? Czy lepiej całkowicie Golfa V odpuścić?
emarios
Nowicjusz

20 Gru 2015, 12:27

Tylko 1.9 TDI 105KM, ale przy takich przebiegach nie opłaca się, więc lepiej odpuść Golfa.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

20 Gru 2015, 12:32

W przypadku Golfa jest problem z silnikami, bo z benzyniaków jest tylko 1,6, który nie chce jechać i dużo pali ale za to jest trwały. Reszta to nieudane silniki FSI i TSI. Z diesli jest 1,9TDI ale to nie jest ten dobry 1,9TDI z golfa IV (są problemy z braniem oleju i obracającymi się panewkami, choć robią spore kilometry. W tym tygodniu oglądałem Octavie 1,9TDI z 2009r. z przebiegiem ponad 300tys. nad którą myśli mój szef i zaleciłem mu po zakupie profilaktyczną wymianę panewek.

Osobiście wolałbym poszukać czegoś innego, bo diesle będą miały przebiegi oscylujące w okolicach 300-400tys., a 1,6 się nie nadaj nie wspominając już o 1,4/80KM. Przy nich Kia i Hyundai z 1,4/109KM to oszczędne demony prędkości :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Gru 2015, 15:39

dzida napisał(a):Z diesli jest 1,9TDI ale to nie jest ten dobry 1,9TDI z golfa IV (są problemy z braniem oleju i obracającymi się panewkami, choć robią spore kilometry.

Nie uogólniajmy :wink:
Problem z wyrabiającymi się panewkami występuje w 1.9TDI o oznaczeniu BXE (szczególnie egzemplarze z 2007 roku). W BLS występuje za to filtr cząstek stałych, który może sprawiać problemy podczas długotrwałej jazdy miejskiej. Jest jeszcze wersja BKC, która pozbawiona jest powyższych wad (mój Tato ma Golfa z tym silnikiem i zero jakichkolwiek problemów).
A jeśli już chce się bardzo Golfa V w niezamulającej benzynie to tylko coś takiego:
Tak jak tu już zostało napisane - rozejrzyjcie się za Fiatem Bravo :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

20 Gru 2015, 15:44

nigdy nie ogarnę tych oznaczeń 1,9TDI, więc pozostawię Tobie :D
Gama silnikowa i oznaczeń e46 to przy tym pikuś :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Gru 2015, 15:54

dzida napisał(a):Gama silnikowa i oznaczeń e46 to przy tym pikuś :mrgreen:

Nie jest tak źle, z 1.9 TDI 105KM oprócz BXE, BLS i BKC jest jeszcze BJB (montowany w Altei, Toledo i Octavii, także bezawaryjny). Tedeik tedeikowi nierówny, tak jak w przypadku E46 są lepsze i gorsze wersje silnikowe, grunt, żeby wybrać tą lepszą :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM