Auto do 20 000zł

17 Lip 2013, 14:44

Jakoś opel lepiej do mnie przemawia :P Co do silnika ... 1,9 wszystkie mają DPF. A ja nie chce się z tym babrać. Naprawy są kosztowne, a nie chce sie bawić w usuwanie tego badziewia. W 1,7 50% Astr nie było wyposażonych w DPF dlatego zdecydowałem się na 1,7 ;)

Co do Megane w dobrym stanie z fajnym przebiegiem ... jak się trafi to też kupie ;)
Jakość silników i awaryjność silników 1,5 Renault i 1,7-1,9 Opel jest podobna, blachy ponoć też, ale wygląd i renoma jednak skłania mnie w kierunku Opla. Ale jak mówię jak trafię fajną Renie to tez kupie ;)
Gawloo
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2002
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Corolla E15 (sedan)
Silnik: 1,4, 97 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

17 Lip 2013, 20:52

Jeszcze jedno pytanie ... tu mi kumpel nawija, że te stare ople bardzo się sypały, nie wiecie jak to się odnosi do Astry H (III) w silniku 1,7?
Gawloo
Nowicjusz
Awatar użytkownika

17 Lip 2013, 23:42

Dokładnie ten silnik nie wiem.
Wiem tylko tyle, że te diesle ISUZU to były porażki w tych starszych modelach.
Ale ten nowszy pewnie dużo się nie zmienił, bo to podkręcona wersja tego starego ze zmienionymi niektórymi podzespołami :)

Dlatego mnie to tak zdziwiło, bo te 1.9 dobre silniczki ;)
drbn797
Początkujący

Prawo jazdy: 14 11 2014
Auto: Toyota Avensis II
Silnik: 2.0 D4D 126KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

18 Lip 2013, 07:31

We wszystkich 1.9 jest filtr cząstek stałych i to mnie dosyć mocno odstrasza. A nie chce robić przeróbek i wgrywać innego oprogramowania z emulatorem imitującym sztucznie że ten filtr jest ;) :no: Za takie przeróbki dziękuje bardzo. Dlatego ten opel 1.7 wchodzi tylko w grę. może i mniej dynamiczny ale jedzie :P Jedynie to nie wiem jak własnie się to przenosi na awaryjność tej jednostki. W starych oplach wiem że to była starsza porażka i jestem ciekaw czy ktoś ma jakąś wiedzę na temat 1,7 w Astrze 3. Powoli znów na stronę Renówki szala się przechyla. Jedynie co mnie jeszcze zatrzymuje przy oplu to to, że kupiony u dealera w miarę nowy z małym przebiegiem to dają gwarancje co najmniej roczną :P Normalnie już miałem kupić ale ma klimę manualną i sobie podarowałem.
Gawloo
Nowicjusz
Awatar użytkownika

18 Lip 2013, 07:36

I znów nie wiem co kupić :/ :evil: Na autocentrum.pl czytałem, że w oplu czesto są problemy z:
- Karoseria (50%),
- Przeniesienie napędu (50%),
- Układ elektryczny (25%)
a w megane:
- Układ elektryczny (100%),
- Silnik (100%),
- Zawieszenie (0%).

Ogólnie w porównaniu wypada lepiej opel. Ale koszty podzespołów i napraw są chyba droższe w oplu niż w renault.

Ja pierniczę. Znów mam problem!
Gawloo
Nowicjusz
Awatar użytkownika

18 Lip 2013, 10:02

A dlaczego nie chcesz klimy manualnej?

Chłopie nie słuchaj tego autocentrum, to jest jedna wielka bujda.
drbn797
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan GT-R 2013
    Dzięki wyższym osiągom, jeszcze lepszej stabilności jazdy przy wysokich prędkościach oraz lepszej kontroli prowadzenia, model GT-R z 2013 roku wyznacza nowe standardy dla samochodów wyczynowych. Najnowszy GT-R, zainspirowany ...

18 Lip 2013, 11:42

A chciałbym mieć automat ustawiam temp i gra a nie, że mi za zimno, za ciepło i trzeba tym kręcić :P Po prostu taki kaprys :P

Mam pytania do Megane 1.5 diesel
1. Ona jest na klucz czy karte ;/ I czy każdy egzemplarz?
2. Czy ma filtr cząstek stałych taka z roku 2007? Jeżeli tak to czy są egzemplarze bez filtra czy już masowo pakowali do wszystkich tych modeli?
3. Drogie są koszty serwisowania?

Znów powoli wracam do Megane ... Ale huśtawka ... pewnie za chwile ktoś się wypowie i będę myślał o focusie :P
Jedyne co mnie przy tym oplu jeszcze trzyma to roczna czy półtoraroczna gwarancja. Salon Renault z używanymi samochodami takiego czegoś niestety nie daje ;/ A opel jak w dobrym stanie samochód to da nawet jak ma inną markę niż macierzysta :) Jak będą mieli Megane z gwarancją i klima automatyczną w dieslu to kupie od ręki :P chyba że znów ktoś mi zamiesza w głowie :P
Gawloo
Nowicjusz
Awatar użytkownika

18 Lip 2013, 16:06

Ale sprężarka klimy cały czas chodzi i spalanie masz cały czas większe, poza tym climatronic wymaga większej troski.

1. Każdy egzemplarz Megane II, bez względu na silnik był NA KARTĘ.
2. Nie, rok temu sprzedaliśmy taką Meganę i się dowiadywaliśmy, żadne nie miały DPFa.
3. Koszty serwisowania nie są drogie, jak każdy normalny kompakt. Ja miałem super mechanika, każdą śrubkę czyścił oddzielnie, strasznie dokładny, a jego specjalizacja to francuzy, głównie Renault - radzę takiego poszukać, jak ktoś nie umie grzebać w takim skomplikowanym samochodzie, a się za to weźmie, to może nieźle namieszać.

Ta gwarancja to jedna wielka bujda, chodzi tylko o to, żebyś ze wszystkim jeździł do serwisu. Oni Cię tak omamią, że u nich jakiś grosz zostawisz.

PS.
Szukaj od prywaciarzy, nie z serwisu. Oni też oszukują ;)
Z naszego miasta, byłem świadkiem jak właściciel salonu z osiedla, na złomie szukał wypisanych części na liście.
drbn797
Początkujący

02 Sie 2013, 23:07

A co myślicie ewentualnie o volvo?