Auto do 20 tys dla 40+

01 Maj 2009, 13:52

Wiem ze jest pełno takich tematów , ale mój starszy (ojciec) szuka sobie autka głównie do pracy w dieslu z silnikiem max 2.0 5 drzwi ... wielkość samochody nie robi różnicy , liczą się tag że koszty utrzymania samochodu i jego awaryjność
Ogląda auta typu :
Seat Cordoba 2000-2002
Ibiza 2001-2003
Astra 2 2000-2002
Corsa 2002-2006
Vw Bora 1999-2000
Ford Fiesta 2002-2005
Proszę o inne propozycje samochodów jak i opinii o tych autach
Thx
Ostatnio edytowany przez samarasa11, 02 Maj 2009, 22:45, edytowano w sumie 1 raz
samarasa11
Nowicjusz

Miejscowość: biały

01 Maj 2009, 15:32

Od Bory będzie lepsze Toledo, Leon , bo to to samo tylko że Seaty są o wiele przyjaźniejsze dla oka :wink: Jeszcze pomyśleć można nad S40 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Volvo
Początkujący

Miejscowość: Piekło

01 Maj 2009, 16:03

volvo mnie nie interesuje :)
samarasa11
Nowicjusz

01 Maj 2009, 18:59

Jeśli nie zależy na kucach pod maską to polecam jakieś Polo z silnikiem 1,9 SDI.
Jeśli auto nie było bite to nie ma zbytnio co tam się zepsuć, ale 64 km szału nie robią.

Jeśli zależy na mocy to patrzyłbym za Octavią. auto względnie wygodne ze stodołą zamiast bagażnika, a jednocześnie spalanie w granicach 5,5-6 litrów ropy.

Poza tym twoje typy są ok. Jedynie za Fiestę wstawiłbym Focusa.
Joter
Aktywny

01 Maj 2009, 20:33

Seaty są przyjaźniejsze dla oka jak pisze kolega ale i tańsze.
Focusa również polecam ale wybierając między Leonem a Focusem wiadomo że Leon lepszy. Choć taki Focus potrafi przejechać wiele kilometrów bezawaryjnie.
S40 zdarzają się przypadki bardzo szybkiej korozji młodego i co lepsze bezwypadkowego samochodu.
A za Astrę II wstawił bym Carismę w dieslu 1.9 - bardzo dobry samochód.
stasiowski121

02 Maj 2009, 08:14

aha a tak zaglądając co jest lepsze seat cordoba czy astra 2 ?
samarasa11
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair
    Na targach Design Miami/, Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair, zaprojektowane przez Clemensa Weisshaara i Reeda Krama, przedstawicieli nowego pokolenia projektantów. Prototyp skonstruowano we współpracy ...

02 Maj 2009, 09:03

Jak dla mnie bez dwóch zdań Seat, widziałem sporo Astr II z ogniskami rdzy jak w 15 letnim polonezie.
W seatach jak są zaniedbane też się zdarza ale na pewno mniej niż w Astrach.
stasiowski121

02 Maj 2009, 09:51

Mnie Cordoba nie odpowiada. To przecież Ibiza z dużym bagażnikiem. Już lepszy wg. mnie Leon. Lepsze wykonanie, wyższa liga.

Ja bym brał albo Leona w 1.9 TDI (110 KM), albo Astrę II 1.7 DTI (82 KM), albo Focusa 1.8 TDDI (90 KM). Silniki z turbinami. Może i trochę więcej palą od tych bez turbo, ale po co Ci taki zamulacz jak 1.9 SDI który ma marne 68 KM w Ibizie?

Nie wiem dla kogo są takie mulaste silniki. Może w Niemczech się sprawdzają, bo tam żeby wyprzedzić to trzeba zmienić pas z prawego na lewy i dalej się wolno bujać. U nas niestety to przypomina walkę na śmierć i życie i moc podczas wyprzedzania potrzebna jest.

Z tych które wymieniłem, najsłabsza jest Astra, ale silniki ISUZU są super trwałe. Wcale nie ustępują tym TDI. Tylko, że TDI są bardziej wypromowane.
Też nie będzie zły Focus. Jak nie będziesz zalewał go ruską ropą, albo jakimiś wynalazkami od "pana Mietka" to też będzie jeździł. A z tych wszystkich aut Focus ma najlepsze prowadzenie. Nawet A3 wymięka przy zawieszeniu Focusa.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Maj 2009, 12:35

nie rozumiem opinii typu mi nie odpowiada ? dlaczego ? cordoba fajny wóz niezłe blachy silnik zawieszenie ? a tak po co dla 40 latka samochód z macą Leon to raczej bryczka dla 20-30 latka astra wydaje się najlepsza wersją w tdi 1.7 ale ale 5 drzwi jest o jakieś 2 tys dorsza od 3 więc nie wiem czy lepiej nie kopić cordoby a co do focusa to on ma dobro opinie czy może ktoś się wypowiedzieć kto miał do czynienia z tym samochodem chodzi wam o focusa 99-01?
samarasa11
Nowicjusz