Auto do 20 tys. Kia Ceed to dobry wybór?

17 Kwi 2017, 15:52

Witam wszystkich,

Chciałbym kupić auto do 20 tys. złotych. Najlepiej kombi.

Myślałem wstępnie o Ceed 1.6 Crdi. SW, Znalazłem nawet ogłoszenie takiego auta za 20 tysięcy z 90-konnym silnikiem diesla, z 2011 roku, kupiony oraz zarejestrowany w Polsce . Nie jestem pewien czy to trochę nie za tanio.

Poza tym bardzo chciałbym wiedzieć czy Ceed'y w wersji FL mają filtr cząstek stałych, koło dwumasowe oraz turbinę ze zmienną geometrią. W internecie znalazłem wiele sprzecznych opinii na ten temat.

Zainteresowałem się tym modelem bo z tego co wiem to wersje przed liftem kupione w Polsce nie mają dwumasu, dpf-a oraz zmiennej geometrii.

Ewentualnie jestem skłonny rozważyć też inne marki. Głównie zależy mi na względnie niskich kosztach utrzymania oraz bezawaryjności.
kia99
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 08 1989
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Seat Ibiza 6L
Silnik: 1.9 SDi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

17 Kwi 2017, 15:54

kia99 napisał(a):Głównie zależy mi na względnie niskich kosztach utrzymania oraz bezawaryjności.

To czemu diesel? Diesel to nie tylko dwumasa i filtr, to również turbo, wtryskiwacze (drogie) i kilka innych bolączek.

Jak kryterium jest utrzymanie, to benzyna + LPG spisze się znacznie, znacznie lepiej.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

17 Kwi 2017, 15:59

Zgadzam się, że silnik benzynowy jest tańszy w utrzymaniu ale chciałbym mieć w końcu turbo diesla :naughty: Poprzednie moje auta miału silniki benzynowe. Teraz jeżdżę Ibizą 1.9 SDi.

Auto z silnikiem benzynowym też oczywiście możecie polecić. Rozważę wszystkie porady.

Jeżeli chodzi o Ceed'a to z tego co czytałem to tam są wtryskiwacze Bosch'a, które można regenerować za kilkaset złotych.
kia99
Nowicjusz

17 Kwi 2017, 16:15

Kilkaset złotych za sztukę, przypominam, że w głowicy masz cztery.
Każde auto z silnikiem diesla po 2009 ma filtr cząstek stałych.
Kup sobie ceed'a/i30 z benzyniakiem 1.6.
Kupno diesla ponieważ "nigdy nie miałem" jest idiotyzmem, szczególnie jeśli miałby on kosztować tyle co kilka lat starszy benzyniak
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Kwi 2017, 16:30

Założyłem wątek z prośbą o poradę w wyborze auta a nie o komentarz w sprawie powodów dla których interesuje się zakupem diesla. Trochę mi przykro, że tak podchodzisz do sprawy. Zdaje sobie oczywiście sprawę, że silnik ma 4 wtryskiwacze :)

A czy ktoś orientuje się w takim razie czy 1.6 Crdi 90 KM w wersji FL ma dwumas i turbosprężarkę ze zmienną geometrią?
kia99
Nowicjusz

18 Kwi 2017, 06:22

kia99 napisał(a):Poza tym bardzo chciałbym wiedzieć czy Ceed'y w wersji FL mają filtr cząstek stałych, koło dwumasowe oraz turbinę ze zmienną geometrią.

DPF/FAP ma każde auto z dieslem 2010+ - nowa norma spalin
Dwumasy nie ma.
Turbina prosta ze stałą geometrią.

Warto skontrolować łańcuch rozrządu, bo nigdy nie wiesz ile ma tak na prawdę najechane.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak samochody widzą nocą?
    Podróżując po zmroku, baczniej wytężamy wzrok. Szczególnie jazda poza miastem szybko staje się w takich warunkach męcząca. Stopniowo obniża się koncentracja kierowcy i pojawia się senność. Wspaniale, gdyby samochód ...