Auto do 20 tys.

09 Sie 2016, 19:14

Witam! Planuje zakup samochodu do ok. 20 tys. Auto ma mi sluzyc do dojazdow do pracy ok. 1,5km w jedna strone, jazdy miejskiej, w weekendy na dojazd do uczelni ok. 100 km w jedna strone, okazjonalnych weekendowych wycieczek 100 km - 400 km. W skrocie ujmujac wszystkie rodzaje drog.
Wczesniej mialem okazje jezdzic:
-Renault Megane I Kombi ok. 90 km, ktore "odziedziczylem" po ojcu. Auto nudne, slabe. Dlatego od swojego 1 wlasnego auta oczekuje, zebym nie musial zalowac wydania pieniedzy na benzyne.
-Audi a3 8l 1.6 102 km. To co spodobalo mi sie w tym samochodzie to moim zdaniem ponad czasowe wnetrze. Zamiast tandetnego, plastikowego wnetrza z roznymi wydziwieniami, proste, schludne.
-VW Passat B6 2.0 tdi 140 km 4 motion. Oprocz tego, ze auto nowsze i lepiej wyposazone od wyzej wymienionych, to szczegolnie spodobal mi sie system 4 motion, ktory jest bezpieczniejszy, oraz daje frajde z jazdy nawet w ciezkich warunkach.
-Bmw 3 e36 - zakupione przez kolege w celu weekendowych wyglupow. Mimo wieku przyjemnie mi sie prowadzilo.
Od swojego przyszlego samochodu wymagam:
-zeby dobrze sobie radzil w roznych warunkach drogowych i pogodowych, bym nie musial sie bac na kazdym zakrecie.
-dobre wyposazenie.
-dobra dynamika jazdy.
-schludny wyglad
-jak najlepsza trwalosc, by - rzecz oczywista, ustrzec sie od wydawania nie potrzebnie pieniedzy.
Po wizycie u wujka google, oraz obserwacji podczas podrozy pieszych po miescie kilka modeli aut przykulo moja uwage w tym przedziale cenowym.

Audi a4 b6 1.8t quattro - Slyszalem wiele dobrych opinie o tym silniku, a naped quattro to cos czego moge szukac. A i z tego co zauwazylem trzyma sie swojej ceny.
Opel Astra III GTC - W zakresie cenowym jedna z nowszych opcji jakie znalazlem dla siebie. Moim zdaniem wnetrze troche slabe.
Bmw 3 e46 - auto mimo wieku ladne i dynamiczne. Opinie na temat "buractwa" jezdzacego tym samochodem mnie nie martwia, bo kto by sie tam przejmowal opinia innych? Martwi mnie jednak, ze ciezko bedzie dorwac dobry egzemplarz.
Audi a4 b7 kombi - sedan mi sie nie podoba. Znalazlem kilka ofert w zakresie cenowym ok. 20 tys. Nie jestem jednak pewien czy w tej cenie mozna dorwac auta z kreconym przebiegiem, powypadkowe itp. itp. czy jednak jest szansa, ze znajdzie sie jakis dobry egzemplarz do ktorego nie bedzie trzeba odrazu dokladac polowy ceny tego samochodu.
Bmw 3 e90 - auto co prawda drozsze od wyzej wymienionych, ale bardzo mi sie podoba jego wykonanie. Znalazlem oferty po 25 tys, ale tak samo jak z Audi b7 nie wiem czy to tylko auta, ktorych po prostu ktos woli sie juz pozbyc. Nie jestem pewien rowniez kosztow utrzymania tego samochodu. Tzn. ewentualnych napraw itp itp.

Jestem otwarty na inne propozycje. Mam nadzieje, ze znajda sie chetni do pomocy przy zakupie. Dodam, ze ja zawsze, kiedy moge chetnie pomagam 8)

Pozdrawiam.
Aragami
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 08 2013
Auto: Audi a3
Silnik: 1.6 102 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

09 Sie 2016, 19:31

e90 i b7 nie ten budżet, poza tym b7 to b6 po lifcie.

Ode mnie Saab 9-3, Volvo s60, Lexus is200
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Sie 2016, 20:05

Saab i Volvo jakos mnie nie przekonuja. Lexus ciekawa opcja. Kazdy kto ma/mial sobie zachwala. Bede rozwazal ten model. A co Panowie i Panie sadzicie o BMW 1? Oplaca sie?
Aragami
Nowicjusz

10 Sie 2016, 20:23

Nie ten budżet
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Wrz 2016, 14:01

Cały czas zwlekam i nie potrafie sie zdecydowac. Moje oko przykuly kolejne modele marki Ford. Zastanawiam sie nad Focusem mk2, Mondeo mk3 - zadbane z dobrym wyposazeniem, Mondeo mk4 z poczatku produkcji - z tego co zauwazylem w przedziale cenowym 20-26k spokojnie mozna znalezc ten model. Jestem w stanie dolozyc pare k pod warunkiem, ze po prostu bedzie warto. Rowniez Volkwagen Jetta wydaje sie ciekawy 20-25k to chyba spokojnie jesli chodzi o ten model? Co o tym sadzicie?
Aragami
Nowicjusz

07 Paź 2016, 07:24

SEAT Ibiza IV 1.4 85 KM 16V Climatronic
maniek0mm