Auto do 20 tysięcy - duża eksploatacja

07 Cze 2015, 23:14

Witam,

Jeden temat już założyłem ale tutaj szukam innego typu auta.

Potrzebuje auta do 20-25 tysięcy. Rocznik minimum 2008 ze względu że idzie również w leasing.

Segment auta: miejski z 5 drzwiami.
Paliwo: PB z LPG od razu szukam.
Ilość kilometrów miesięcznie: do 10 tysięcy ze względu, że auto będzie prawie cały czas w eksploatacji. (przerwy tylko gdy kierowca ją sobie zrobi i nic się po prostu nie dzieje)

Ważne aby z tyłu było trochę tego miejsca, np. teraz korzystamy z Yarisek 2011 rok i jest ok.

Jako że mam zamiar od razu kupić auto z gazem to czy dany model będzie palił o 2-3 więcej od innego nie ma aż takiego znaczenia.

Przy tych autach liczy się dla mnie wytrzymałość części, silnika bo nie ma co się oszukiwać eksploatacja będzie duża.

Myślałem nad Skoda Fabia, Fiata Punto lub Bravo, Peugeot 207, VW Polo, Renault Megane

Co w tym przypadku byłoby najlepszym wyborem?
daros17
Nowicjusz

Auto: brak

08 Cze 2015, 19:31

Megane ze względu na segment. Reszta to dno przy tych przebiegach.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Cze 2015, 01:14

Aha a Dacie Logan ponoć pancerne, przynajmniej kolega podsunął mi temat.

Dość tanie auta ale czy warte uwagi? 40 tysięcy za nową Dacie Logan z silnikiem 1.2 PB z LPG to nie byłaby zła cena.

Przy tych autach liczy się dla mnie tylko:
-wytrzymałość części
-duża dostępność i rozsądne ceny
-komfort jazdy z tyłu i tyle
-ewentualnie klima dla wyższego komfortu

Octavia?

A czy to prawda że w Megane pada często elektryka?

Może jakaś jeszcze inne alternatywa?
daros17
Nowicjusz

09 Cze 2015, 15:22

Dacia Logan nie spełni Twoich 3ch pierwszych wymogów

Za Octavię trochę się przepłaca i w dodatku nie ma silnika godnego polecenia, prócz 1,9TDI, który i tak nie trzyma poziomu poprzednich wersji.

daros17 napisał(a):A czy to prawda że w Megane pada często elektryka?

lubi szwankować szczególnie w dobrze wyposażonych egzemplarzach
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

09 Cze 2015, 16:15

Wspólczuję kolegów. Po 2 latach w Dacii dynamika się polepsza za sprawą braku podłogi. W sumie jeszcze na Tate zerknij jak już Dacie rozpatrujesz.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Cze 2015, 16:24

Rozważ Kię Ceed, Hyundaia i30, Opel Astra H za 25 tysięcy bez problemu coś znajdziesz z 2008 roku.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

10 Cze 2015, 00:17

Koniu napisał(a):Wspólczuję kolegów. Po 2 latach w Dacii dynamika się polepsza za sprawą braku podłogi. W sumie jeszcze na Tate zerknij jak już Dacie rozpatrujesz.

Dlatego pytam, bo też jakoś nie jestem za tą marką. Dzięki za informację w takim razie.

Jeśli Kia Ceed to myślałem nad silnikiem 1.6 diesel ze względu na spalanie które musi być maksymalnie do 40zł/100 km w mieście.

Bo aut z lpg jest naprawdę mało do tej kwoty, a jeśli jeszcze miałbym szukać z fakturą 23% czy nawet marżą to zostanie mi kilka aut może...

Jeśli i30 lub astra to jaki silnik polecacie?

Co do Megane są to naprawdę częste problemy i są to "pierdoły" czy droższe zabawy?

Jeśli dołożę kilka tysięcy i wówczas Civic z silnikiem 1.8? Tylko czy tam spalanie przy wyborze silnika z PB nie będzie zbyt duże i wyeliminuje mi auto do tego do czego ma służyć..

A Hyundai i20 lub ix20? Tak naprawdę wszystkie te auta wydaje mi się, że będą dawać tyle samo komfortu teraz tylko pytanie który jest najmniej awaryjny i spalanie jest w miarę rozsądne.

A jeszcze przychodzą mi do głowy takie auta jak Toyota Auris, Fiat Linea, Grande Punto czy Hyundaii Getz ?

Tak przeglądam to allegro i jeszcze wyszukałem
Chevrolet Aveo oraz Cruze.

Aveo dość tanie, Cruze droższe ale lepiej wyposażone.

Za dużo tych aut jest :D
daros17
Nowicjusz

10 Cze 2015, 10:54

daros17 napisał(a):A Hyundai i20 lub ix20? Tak naprawdę wszystkie te auta wydaje mi się, że będą dawać tyle samo komfortu teraz tylko pytanie który jest najmniej awaryjny i spalanie jest w miarę rozsądne.

ix20 nie dostaniesz w tej kasie - młode auta poszukiwane na rynku. Ojciec posiada od nowości i się nie dziwię, dlaczego ludzie je chcą, bo oferują sporo za tą cenę.

i20 następca Getza więc tego drugiego nie ma co patrzeć, bo wystarczy zerknąć na ich wnętrza aby się przekonać. Największą i chyba jedyną wadą i20 są wadliwie osadzone klamki drzwi, które ocierają blachę i pojawia się rdza. Wada usuwana bezpłatnie w ASO razem z malowaniem, więc jakbyś czujnikiem wykrył dodatkową warstwę to jest przyczyna.

daros17 napisał(a):Jeśli i30 ... to jaki silnik polecacie?

1,6 benzyna i diesle ale wszystkie ogólnie są ok bez większych wad
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

12 Cze 2015, 01:04

Czy dużo mniej miejsca jest w i20 porównując do i30 czy do ceed'a?

Czy i20 to taki sam komfort jak yarisa? Chodzi mi o jazdę z tyłu? Jest tyle samo miejsca?

i20 o wiele tańszy niż i30, a jeśli jest tyle samo miejsca co w yarisie to będzie super.
daros17
Nowicjusz

12 Cze 2015, 10:44

W Yarisie jest mniej miejsca z tyłu niż w i20
Co do ilości miejsca z tyłu pomiędzy i30, a i20 to różnica jednej klasy (powiedzmy 5cm), bo i30 należy do najprzestronniejszych aut w klasie jeśli chodzi o ten parametr. Nawet nowa generacja jest oparta o płytę poprzednika, bo się sprawdziła.

daros17 napisał(a):Czy i20 to taki sam komfort jak yarisa?

podobny ale nie ma co mówić o jakimś dużym komforcie jeśli chodzi o segment B. Kompakty są o wiele bardziej komfortowe, bo rozstawu osi maluchy nie przeskoczą.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Cze 2015, 21:07

Dobra czyli wybór pada na i30.

Tak naprawdę auto mogłoby być młodsze i nawet do 40-45 tysięcy.

Czy najlepszym wyborem będzie właśnie i30, jeśli samochodem będę robił naprawdę dużo kilometrów?

Fabia, Rapid, Fluence, Megane, Peugeot 301, Cruze, Focus, Laguna 3, Citroen C5 odpadają?

Z chęcią kupiłbym Mazde 3 lub 6 ale raczej nie zejdę ze spalaniem poniżej 7-8 litrów w mieście.

Jak patrzyłem na raporty spalania 3 w dieslu to niby pali kolo 6 litrów ale czy warto pchać się w ten silnik1.6 MZ-CD?

Boje się po prostu napraw, które mogą mnie spotkać przy robieniu tak wielu kilometrów.
daros17
Nowicjusz

14 Cze 2015, 21:18

Fabia, Rapid nie - brak dobrych silników i mając z nimi styczność nigdy w życiu nie kupiłbym ich.
w 301 widać wyraźnie, że auto jest robione po taniości
Megane i Fluence ok ale tylko z prostymi benzyniakami jak coś.

Żadnym silnikiem nie zejdziesz poniżej 7l - nawet dieslem.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Cze 2015, 21:25

@dzida
Opieram się na tym co wyczytałem w internecie.

Przy Mazdzie 3 nikt nie pisze, że w mieście pali mu więcej niż 8 litrów w mieście, ale zdaje sobie sprawę że trzeba patrzeć z przymrożeniem oka. Podobna sprawa z i30.

80% jazdy będzie w mieście w godzinach raczej, kiedy nie ma korków.

To inaczej lepiej dopłacić do 3 czy raczej jest to nie opłacalne?

Jeśli byłbyś na moim miejscu, co byś wybrał?
daros17
Nowicjusz

14 Cze 2015, 21:27

a rozmawiamy o nówkach czy używkach?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Cze 2015, 21:31

Auto pójdzie w leasing więc maksymalnie może mieć 5 lat. Patrzyłem się raczej na używane.

Jednak nowe będzie posiadać gwarancję i mogę rozłożyć leasing na dłuższy okres ale są o wiele droższe.

Więc chyba wolałbym 2-4 letnie kupić, chyba że naprawdę warto zainwestować w nówkę.
daros17
Nowicjusz