Auto do 20 tysięcy

26 Kwi 2023, 15:10

Trevor napisał(a):Marka samochodu przy ubezpieczeniu nie ma aż takiego znaczenia.
Najpierw jest wiek kierowcy, staż, potem miejsce zamieszkania, a potem daleko daleko marka/pojemność itp.

Ma i to kluczowe

Ubezpieczenia z maja 2022
Audi A3 8P 2010r 1.6 102km 1300zl
Seat Leon 1P 2011r 2.0T 265km 800zl
Seat Leon 1P 2006r 1.6 102km 770zl
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

26 Kwi 2023, 15:15

Jak najbardziej zgadzam się marka ma wpływ... Muszę przyznać rację za opla Vectra c 1.8 1200 zł samo od a4 b6 1.8 turbo 1800 zł samo od . Zdecydowałem się na opla wygodne zawieszenie płynie Wielki wóz ogólnie wizualnie mi się podoba z silnikiem 1.8 140 kmnna OtoMoto stoją maks do 20 tysięcy a ładne są już od 16
Mycu
Nowicjusz

26 Kwi 2023, 16:35

franccc napisał(a):Trevor wszyscy znamy twoją fascynację ałdi ale kolejny raz proszę żebyś nie wypowiadał się na tematy o których nie masz pojęcia i piszę to teraz jako wieloletni pracownik branży ubezpieczeniowej. Wszystko opiera się na statystyce, rachunku prawdopodobieństwa i danych posiadanych przez dane towarzystwo.

Ok spoko czyli jako wieloletni "pracownik" branży ubezpieczeniowej negujesz że ktoś tak jak ja może np niecałe 300 zł płacić za BMW e46 328i?

I nie, nie opiera się na rachunku prawdopodobieństwa tylko na stażu za kierownicą, bezszkodowości i wieku kierowcy...+ miejscu rejestracji auta/użytkowania. weź też pod uwagę to że przeciętny posiadacz A3/BMW E46 to człowiek młody, gdzie prawdopodobnie jego rodzice są niewiele starsi ode mnie, więc 20 latek ubezpieczający auto to trochę coś innego niż 40 latek etc..

Zdjęcie
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

26 Kwi 2023, 17:30

Trevor nie rozumiesz totalnie.

Dla 40 latka moze i to bez znaczenia, kazda marka bedzie podobnie wyceniona.

Tylko dla 20 latka roznica miedzy Audi a taka Kia bedzie spora, wlasnie ze wzgledu na marke i wiek (czemu mlodziak bierze Audi/BMW? Bo ladnie wyglada? Jasne).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

26 Kwi 2023, 18:38

Trevor napisał(a):Ok spoko czyli jako wieloletni "pracownik" branży ubezpieczeniowej negujesz że ktoś tak jak ja może np niecałe 300 zł płacić za BMW e46 328i?

Ty chyba nie rozumiesz co czytasz a co gorsza, nie rozumiesz co sam piszesz i czy ma to jakikolwiek związek z tematem.

I nie, nie opiera się na rachunku prawdopodobieństwa tylko na stażu za kierownicą, bezszkodowości i wieku kierowcy...+ miejscu rejestracji auta/użytkowania.

Teraz już kisnę. Jeśli długo jeździsz bezszkodowo i mieszkasz na zadupiu to nie obniża to prawdopodobieństwa wystąpienia szkody z twojej winy?

Jak zapewne wiesz, ale ci to umyka, cały czas w tym kraju kupujesz oc pojazdu a nie oc kierowcy. W dużym uproszczeniu każde auto ma swoją "podstawę składki" od której odejmujesz (lub dodajesz) rekompensatę za ryzyko ponoszone przez ubezpieczyciela - i dopiero to jest związane ze zniżkami za brak szkód, zwyżkami za mały staż, miejscem zamieszkania itd.

Trevor napisał(a): przeciętny posiadacz A3/BMW E46 to człowiek młody, gdzie prawdopodobnie jego rodzice są niewiele starsi ode mnie, więc 20 latek ubezpieczający auto to trochę coś innego niż 40 latek etc..

Przeciętny, młody użytkownik takiego auta nie jest jego właścicielem.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Kwi 2023, 20:42

Ubezpieczałem jakieś tam auta od prawie pół wieku :mrgreen: Przeżyłem kilka zmian systemu ubezpieczeń . Na początku mojej przygody z motoryzacją nie było OC i AC . Było tylko ubezpieczenie auta i było tylko PZU. Jednakże pamiętam w tym czasie zmianę . Weszło w życie rozdzielenie OC od AC . Trzeba było zgłosić się do PZU i zadeklarować co chcemy . OC musowo. Auta starsze niż 10 lat nie mogły być ubezpieczone w AC . No ok . Potem pamiętam że OC było uzależnione od pojemności silnika . Do 900 , od 900 do 1400 , od 1400 do ....... dalej nie pamiętam . Co ciekawe Cinquecento na początku produkcji miało motor 903 cm. Aby się zmieściło w tej najniższej stawce fabryka przerobiła motor na 899 cm :naughty: Były też grupy stażu posiadacza pojazdu . Sześć ? nie pamiętam również . Staż naliczał zniżki . Miałeś kolizję to cyk i dwie grupy niżej bodajże na dwa okresy ubezpieczenia . Wtedy pani/pan agent ubezpieczeniowy według tabelek , na przysłowiowym kolanie wyliczał składkę . Przyszły kolejne zmiany . Cyfryzacja . Ryzyka , wiek posiadacza , konkretne auto ..........być może numer kołnierzyka ? Algorytmy wyliczenia składki stały się niezrozumiałe dla przysłowiowego kowalskiego.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Alpine A110
    Przez kilka ostatnich lat słyszało się tylko o znikaniu kolejnych marek. W końcu mamy jakąś reaktywację. Francuski Alpine (nie, nie producent car audio) przedstawił model A110 nawiązujący do protoplasty. Technicznie - 1,8 ...

28 Kwi 2023, 13:59

Panowie ja dalej nie wiem co kupić :lol:
Mycu
Nowicjusz

28 Kwi 2023, 14:40

Ale my się za ciebie tego nie dowiemy :mrgreen:
Musisz pojeździć, pooglądać, przymierzyć się do kilku modeli
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Kwi 2023, 20:35

Raczej chce się skupić na jednym modelu i wiedzieć co trapi ten model i to sprawdzić na miejscu niż oglądać kilka aut
Mycu
Nowicjusz

28 Kwi 2023, 21:09

I będziesz szukał perełki wśród jednego modelu jakby inne nie istniały? To nie ten budżet.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

28 Kwi 2023, 21:13

Ładne a4 b6 zaczynają się od 22 plus honda ufo mi się nie podoba fordy odpadają że względu na to co mój znajomy przeżył z mechanikami w moim mieście jest ładna Vectra c daleko nie mam link [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mycu
Nowicjusz