Auto do 20 tysięcy

26 Paź 2014, 09:33

Siema. Od roku jeżdzę Skodą Fabia 1.4. Generalnie nie narzekam zbytnio na to auto, biorąc pod uwage, że silnik z mocą 60KM jest po prostu dramatem. Spalanie nie jest w ogóle adekwatne do mocy, a każde przeciągnięcie, które czasami wręcz jest wskazane, kończy się średnim spalaniem w okolicach 12.

W przyszłym roku planuję zakup auta. Pierwszy podstawowy warunek zaraz po cenie - do 20tysięcy, jest, aby miało pod maską przynajmniej 100KM. Oczywiście, marzeniem jest te 150 czy nawet 170, ale jest to równoznaczne z wiekszym spalaniem. No chyba, że znacie jakieś fajne modele z mocą oraz niskim spalaniem :D

Pojawia się kolejna kwestia, diesel czy benzyna. Więc tak, długo chciałem diesla, głównie 1.9, z racji, że nasłuchałem się tylu dobrych opinii oraz ze względów ekonomicznych. Natomiast druga sprawa, że dziennie przejezdzam tylko około 10-15km, więc mój roczny przebieg wynosi około 5tysięcy kilometrów. Więc chyba diesel to nie najlepszy wybór?

Chciałbym, aby auto było ekonomiczne - tanie w utrzymaniu oraz aby spalanie nie przekraczało 10l/100km. Chciałbym, aby też fajnie wyglądało i było raczej hatchbackiem.

W głowie na chwilę obecną mam 3 modele, 2 nowsze, 1 starszy:

Opel Astra III
Renault Megane 2
Mercedes W208.
PavvelRM
Nowicjusz

Auto: Nie mam

26 Paź 2014, 12:19

Jak nie chcesz zakładać LPG to takie autka nie spalą za dużo (diesle od razu skreślam):

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ogólnie rzecz biorąc silniki R6 w BMW palą niedużo jak na swoje osiągi (moc 170-193KM), spalanie 10-11l benzyny przy rozsądnej jeździe, wydaje mi się, że mają najlepszy stosunek moc/osiągi.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Paź 2014, 12:23

Co powiesz na Mondeo Mk3 2.5 v6 z LPG?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Paź 2014, 08:35

Trochę duże te autka podesłaliście :D Raczej chciałbym coś hatchback, coupe. Co z tą Astrą? Czy Meganką?

Jestem młodym kierowcą i auto potrzebuję raczej wyłacznie do celów osobistych, nie wożę więcej niż 1 osobę, jesli w ogole kogokolwiek.

A co o takim myślicie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

albo co z Audi A3 w 2.0?
PavvelRM
Nowicjusz

Auto: Nie mam

27 Paź 2014, 11:49

Focus II za 13 tysięcy? Nawet nie oglądam zdjęć.
Audi A3 drugiej generacji - beznadziejne silniki diesla (poza 1.9) i benzynowe (poza 1.6).

Jak chcesz coś mniejszego to może Astra III GTC? Ale tu raczej tylko 1.6 znajdziesz:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Megane na pewno nie w dieslu, benzyna 2.0 jest niezła, ale auto ogólnie jest trochę awaryjne.

Mercedes CLK mało nie spali, musiałbyś LPG rozważyć.

Wydaje mi się, że bardziej zadowolony byłbyś z BMW E46 w tym budżecie, ewentualnie Hyundai Coupe, Toyota Celica.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002