REKLAMA
Siema. Od roku jeżdzę Skodą Fabia 1.4. Generalnie nie narzekam zbytnio na to auto, biorąc pod uwage, że silnik z mocą 60KM jest po prostu dramatem. Spalanie nie jest w ogóle adekwatne do mocy, a każde przeciągnięcie, które czasami wręcz jest wskazane, kończy się średnim spalaniem w okolicach 12.
W przyszłym roku planuję zakup auta. Pierwszy podstawowy warunek zaraz po cenie - do 20tysięcy, jest, aby miało pod maską przynajmniej 100KM. Oczywiście, marzeniem jest te 150 czy nawet 170, ale jest to równoznaczne z wiekszym spalaniem. No chyba, że znacie jakieś fajne modele z mocą oraz niskim spalaniem
Pojawia się kolejna kwestia, diesel czy benzyna. Więc tak, długo chciałem diesla, głównie 1.9, z racji, że nasłuchałem się tylu dobrych opinii oraz ze względów ekonomicznych. Natomiast druga sprawa, że dziennie przejezdzam tylko około 10-15km, więc mój roczny przebieg wynosi około 5tysięcy kilometrów. Więc chyba diesel to nie najlepszy wybór?
Chciałbym, aby auto było ekonomiczne - tanie w utrzymaniu oraz aby spalanie nie przekraczało 10l/100km. Chciałbym, aby też fajnie wyglądało i było raczej hatchbackiem.
W głowie na chwilę obecną mam 3 modele, 2 nowsze, 1 starszy:
Opel Astra III
Renault Megane 2
Mercedes W208.