Auto do 20k.tylko co?

17 Lis 2013, 15:24

Witam,mam zamiar kupić jakiś samochód do 20k.
interesuje mnie żeby niebyły bardzo drogie koszty naprawy i żeby posiadał min 110km.
pozdrawiam
Leszczorek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nie mam

17 Lis 2013, 16:01

Trudno odpowiedziec na Twoje pytanie bo nawet nie podales przykladow co cie interesuje i kazdy ci tu powie co by wybral dla siebie. Znajac upodobania narodu RP beda to Wolkswageny, skody itp.
fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: BMW E46
Silnik: 2.0ci 143KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

17 Lis 2013, 16:27

interesuje mnie Audi a4 b6 i bmw e46 po lift tylko niestety te auta nie sa najtańsze w utrzymaniu.i dlatego pytam o poradę co wy byście kupili w takich pieniadzach:)
Leszczorek
Nowicjusz

17 Lis 2013, 16:55

Nie dawno stalem przed tym samym dylematem. Jakie roczniki cie interesuja? diesel czy benzyna? Najdrozsze w tych autach napewno jest zawieszenie ale w koncu nie robi sie zawieszenia co rok.
fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Lis 2013, 20:56

obojętne czy diesel benzyna,lpg.miałem audi a4 b5.no co rok zawieszenia się nie wymienia ale do 3lat max pojeździ się na tym zawieszeniu przy mega oszczędzaniu go.
Leszczorek
Nowicjusz

17 Lis 2013, 21:17

Jezeli diesel w audi b6 to tylko 1.9tdi napewno wiesz o co chodzi. Tylko napewno ciezko bedzie znalezc zadbanego diesla. Do 20k to cos konkretnego znajdziesz do 2002r audi trzymaja wysokie ceny. W BMW bedzie tak samo tylko tu polecil bym jednostki benzynowe. Podobno najpopularniejszy diesel 2.0 z tych lat nie cieszy sie dobrymi opiniami chyba ze 330d te sa rewelacyjne. Podsumowujac wybierz to co ci sie bardziej podoba nie kupuj pod wplywem emocji szukaj zadbanych egzemplarzy i sprawdzaj co sie tylko da stacja diagnostyczna itd.
fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS z układem Climate Concierge
    Układ Climate Concierge – pierwszy na świecie kompleksowy system nadzorowania klimatu w kabinie samochodu. Nowy LS wyposażony jest w mnóstwo zaawansowanych technicznie urządzeń pokładowych, do minimum ograniczających ...
    BMW serii 3 - samochód do driftu
    Kompaktowe BMW urosło już do miana legendy driftu i sięgają po nie zarówno amatorzy, jak i doświadczeni zawodnicy. Na zawodach driftingowych zobaczymy przeróżne wersje i generacje serii 3 – od już dość ...

17 Lis 2013, 21:36

w audi nawet nie patrzę na 2.0tdi ponieważ to jest niemiecka porażka.
to co do bmw 2.0 diesel przed liftem 136km też porażka, lift 150km już troche lepiej dopracowany.
3.0 d też słyszałem że najlepszy diesel BMW choć dużo droższy w eksploatacji :(
a znaleźć w tych czasach silnik benzynowy to graniczy z cudem niestety rynek jest w oblężeniu diesla :(
Leszczorek
Nowicjusz

17 Lis 2013, 22:02

Dokladnie tak jak mowisz znalezc w PL benzyne to prawdziwe wyzwanie nasz kraj jest zasypany dieslami glownie z niemiec. Moje zdanie jest takie jesli diesel to tylko w trasy bo do tego sa one stworzone. Wszyscy patrza na niskie spalanie a i tak przy jakiejs awari wyrownuja oszczednosci placac za naprawe. Nie myslales o sprowadzeniu auta z niemiec czy holandi? Cenowo wyjcie to samo ale na zachodzie sa bardziej zadbane i co najwazniejsze nie wytluczone tak jak krajowe.
fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Lis 2013, 22:25

dokładnie przy awarii diesla koszt jest kilka krotnie większy jak w benzynie. i tak jak mówiłeś diesel na długie dystanse.a myślałem nad niemcami ale nieznam języka więc nie wiem jak to ogarnąć
Leszczorek
Nowicjusz

17 Lis 2013, 23:38

Powiem ci tak jezeli chcialbys jechac do Niemiec to wiem ze sa takie firmy ktore pomagaja w kupnie i sciagbieciu auta z zachodu. Polega to na znalezieniu sobie auta najlepiej kilku blisko siebie umawiasz sie z taka firma na jakis dogodny dla ciebie termin i wyjezdzacie oni tez wiedza gdzie jezdzic po samochody itd. Tu masz dwa linki takich firm twojeautozniemiec.pl, autogregor.eu. Ja tez moge pomoc dopoki jestem w niemczech.
fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

18 Lis 2013, 11:17

dzieki za linki.a to kolega siedzi w niemczech?a znasz moze jakieś strony z autami niemieckie?
Leszczorek
Nowicjusz

18 Lis 2013, 11:56

Ja na twoim miejscu brałbym Audi. Wiem, że wpisuję się w stereotypy, ale to auto jest naprawdę świetne, a wiele części jest naprawdę tanich z uwagi na fakt, że pasują niektóre części z VW i Skody. Miałem okazję jeździć przez chwilkę Audi A4 B6 1.9 TDI 130 KM z 6 biegową skrzynią - jak dla mnie poezja i mocny kandydat na zakup auta na dłuższe trasy.
Ander
Początkujący

Prawo jazdy: 05 05 2008
Przebieg/rok: 26tys. km
Auto: Suzuki Swift
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2009

18 Lis 2013, 12:24

Na Twoim miejscu nie pchałbym się w oklepane i wcale nie takie idealne Audi tylko poważnie zastanowił się nad Lexusem IS200/300. Auto bezawaryjne, dobre do LPG i z częściami nie jest źle jak to się każdemu wydaje
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

18 Lis 2013, 12:33

Leszczorek napisał(a):w audi nawet nie patrzę na 2.0tdi ponieważ to jest niemiecka porażka.
to co do bmw 2.0 diesel przed liftem 136km też porażka, lift 150km już troche lepiej dopracowany.
3.0 d też słyszałem że najlepszy diesel BMW choć dużo droższy w eksploatacji :(
a znaleźć w tych czasach silnik benzynowy to graniczy z cudem niestety rynek jest w oblężeniu diesla :(

Jeżeli jestes świadomy przypadłości germańskich aut to czemy się nie zainteresujesz tak jak dzida stwierdził Lexem gdzie za 20k masz IS300 na styk i na spokojnie GS300?
Te dwa auta bija na głowę Twoje typy pod względem komfortu i bezawaryjności. W ogólnym rozliczeniu biorąc pod uwagę że się nie psują wyjdą o wiele taniej niż zacne psujaki kułkami na masce.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

18 Lis 2013, 16:40

zaraz sobie obadam te auta bo nawet nie zwracałem na nich uwagi ze względu na nazwe bo wydawala się droga w utrzymaniu
Leszczorek
Nowicjusz