Auto do 20tys. Benzyna-LPG. Co wybrać ?

04 Sty 2016, 18:29

Witam.

Auta używał będę glównie do pracy (4km w jedną strone), małe miasto, czasami jakaś strasa 25-50km.

Auto chiałbym kupić do 20tys i chciałbym założyć gaz. Rocznie robię około 15tys km.

Chciałbym auta najmniej awaryjnego, albo żeby było najmniej części które w koncu i tak padną (turbo, pompowtryski itp). Auto na lata.

Nie oczkuję wielkiej mocy, miałem Golfa 4 1.9tdi 115km, i spokojnie słabsza wersja starczy.

Najbardziej podobają mi się Hetchbecki. Kombi też niektóre.

Byłem praktycznie zdecydowany na
Seat Leon I z końca produkcji 1.6 benzyna, coś z full wyposażeniem.

Ale że w tej cenie można znajeźć trochę ciekawszych aut to szukałem, czytałem...

Moje typy:
--Wspomniany Seat Leon I 1.6 benzyna 101km

--Audi A4 B6 1.8T
(tutaj jest T którego nie chce, ale to najbardziej optymalny silnik do gazu jaki wyczytałem), wady to pewnie wielowachaczowe zawieszenie, ale ładne fury.
Chyba że to Audi z silnikiem 1.6 tylko trochę cięższa od Seata, pytanie czy wydoli.

-BMW e46 po lifcie
(tutaj pierwsze miał być silnik 2.0 N42 146km, ale różnie piszą, jedni że każda bmw się dobrze gazuje inni że dopier te R6) Auta ładne, ładne środki, nie wiem jak faktycznie z silnikiem.

-Mazda 3
tutaj najlepszym silnikiem jaki wyczytałem do 2.3, ale jak z jego gazowaniem, awaryjność no i nie szczesna blacharka, podłoga z forda focusa także części nie powinny być drogie. a może Mazda 1.6 ?

Sam nie wiem, im więcej czytam tym częściej wracam do Seata...
kondziopl3
Nowicjusz

Auto: Golf 4
Silnik: 1.9tdi ajm
Paliwo: Diesel

04 Sty 2016, 18:40

kondziopl3 napisał(a):Wspomniany Seat Leon I 1.6 benzyna 101km

szkoda kasy na ten silnik
mimo, że nie oczekujesz dynamiki, to głupio mieć coś co pali bardzo dużo w stosunku do tego jak jeździ. Po 1,9TDI odczujesz spory niedosyt. Przynajmniej szukaj 1,8 lub 1,8T.

kondziopl3 napisał(a):Chyba że to Audi z silnikiem 1.6 tylko trochę cięższa od Seata, pytanie czy wydoli.

kategoroczne nie
nie bój się turbo, bo torbo jest fajne i nie takie drogie jak padnie ;)

kondziopl3 napisał(a):-BMW e46 po lifcie
(tutaj pierwsze miał być silnik 2.0 N42 146km, ale różnie piszą, jedni że każda bmw się dobrze gazuje inni że dopier te R6) Auta ładne, ładne środki, nie wiem jak faktycznie z silnikiem.

beznadziejny silnik - nie dość, że nie pasuje charakterem to ma pewne wady jak łańcuch rozrządu czy zmienne fazy. Jak BMW to R6 - na resztę szkoda kasy (w tym diesle)

kondziopl3 napisał(a):-Mazda 3
tutaj najlepszym silnikiem jaki wyczytałem do 2.3, ale jak z jego gazowaniem, awaryjność no i nie szczesna blacharka, podłoga z forda focusa także części nie powinny być drogie.

akurat 2,3 jest lipny, bo nie jedzie, a akcyza winduje ceny. Lepiej zostać na 2,0
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

04 Sty 2016, 19:18

A co powiesz na temat Mazdy 3 1.6, podoba mi się ta mazda.

Mazd z 1.6 jest naprawde dużo w dobrych cenach, 2.0 pewnie bedzie ciężko najleźć, ciekawe jak z lgp i ogólną awaryjnością
kondziopl3
Nowicjusz

04 Sty 2016, 19:24

1,6 brakuje trochę mocy i lepiej szukać po prostu 2,0, bo jeździ znacznie lepiej, a pali niewiele więcej od 1,6
Trwałość 3ki jest wysoka ale największy problem to rdzewiejące tylne nadkola.
Ja jestem sceptyczny do LPG w Mazdach ale dużo osób przerabia i jeździ
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Sty 2016, 19:38

Jednak wydaje mi się że 1.6 będzie dla mnie OK, jeszcze oczywiście muszę się przejechać jakimś autem z 1.6, ale na aukcjach jest więcej 1.6, w lepszych cenach z lepszym wyposażeniem i młodszych.

Z tym zapasem mocy to też tak myślałem jak kupowałem Golfa, teraz patrze troche inaczej.

Z rdzą to słyszałem, ale jeżeli 10 letnie auto jej nie ma to priorytetowy trzeba zrobić konserwacje i chyba niema co się za bardzo martwić,
kondziopl3
Nowicjusz

04 Sty 2016, 20:04

Jednak jeśli chodzi o Golfa to była inna sprawa, bo to był diesel. Diesel ma duży moment obrotowy dostępny w niższym zakresie prędkości obrotowej (turbina) stąd jest elastyczniejszy i co za tym idzie subiektywnie szybszy.
Na co dzień jeździmy niutonometrami, a nie końmi mechanicznymi, które są od prędkości maksymalnej
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co piesi robią na jezdni?
    Może trudno w to uwierzyć, ale piesi leżą, siedzą i klęczą na jezdni. Ze statystyk policji wynika, że w 2016 roku zginęło w ten sposób w Polsce 81 osób, a 68 zostało rannych! Wśród wypadków spowodowanych ...
    Gdy kierowca patrzy, ale nie widzi
    Kierowcy, którzy spowodowali wypadek z udziałem motocyklisty czy rowerzysty, niekiedy tłumaczą, że po prostu nie zauważyli dwukołowego pojazdu. Czy to tylko kiepska wymówka? Okazuje się, że nie zawsze. Jednym ...

04 Sty 2016, 20:22

Jak jeździłeś wcześniej dieslem, to takie benzynowe 1.6 to będzie dla Ciebie straszny muł.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002