REKLAMA
Witajcie.
W przeciągu najbliższego miesiąca lub dwóch planuje kupić nowy samochód. Mój budżet to 25 000zł, ale 3k z tego chciałbym zostawić na ubezpiecznie, rejestracje i ewentualne naprawy. Auto będzie wykorzystywane głównie by dojechać do pracy. W jedna stronę to ok. 12km z czego 2km to miasto na 10km to ekspresówka. Do tego raz na dwa tygodnie wyjazd do rodzinnego miasta - 200km na trasie. Będę pokonywał łącznie około 1000km miesięcznie, z czego większość na trasie. Poza tym planuje jeździć autem na wakacje. Szukam kompaktu lub pojazdu z segmentu D. Do pracy będę zabierać ze sobą kilka osób, wiec auta trzydrzwiowe/coupé odpadają. Jestem zainteresowany samochodami z silnikami diesla jak i z gazem.
Przeglądając rynek zainteresowało mnie kilka aut:
1. Peugeot 308
Jest to ładne i nowe auto. Podobno maja dobre silniki HDI, w szczególności ten 90KM. Największy minus to ilośc miejsca z tylu. Osoba będąca mojego wzrostu(183cm) za mną nie usiądzie.
2. Peugeot 407
Za nim przemawia prowadzenie i tak samo jak u 308 silniki HDI. Miejsca z tylu jest tylko trochę wiecej. Słyszałem tez, ze trzeba uważać na długi przód bo można go porysować np na parkingu podziemnym.
3. Fiat Bravo
Jeden z najlepszych modeli fiata. Podobno bardzo dobre silniki JTD. Tanie auto w eksploatacji. Niestety tak jak auta powyżej, bravo nie grzeszy miejscem z tylu.
4. Ford Focus
Najwieksza zaleta to prowadzenie i silnik 1.6 TDCI. Podobno trochę więcej miejsca z tylu, niż w poprzednich autach.
5. VW Golf V Plus
Myślałem o zwykłym Golfie, ale Plus ma zdecydowanie więcej miejsca w środku. Jest wyższy, a prowadzi sie tak jak zwykły golf. Tutaj po raz pierwszy moim faworytem będzie silnik benzynowy 1.6 SR. Plus z tym silnikiem raczej nie będzie królem lewego pasa, ale silnik jest prosty, trwały i dobrze współpracuje z gazem. Cieżko jest znaleźć plusa z 1.9 TDI w dobrym stanie.
6. Renault Megane 3
Auto podobne do 308 jeżeli chodzi o przestrzeń w środku. Świeżo wyglada i podobno mało sie psuje. Jeżeli chodzi o ten model to mógłbym zaufać tylko silnikom benzynowym. W tym budżecie znalazłem 1.6 110KM.
7. Honda Accord
Auto bardzo mi sie podoba. Mało sie psuje i cudownie sie prowadzi. Byłbym zainteresowany dieslem 2.2.
8. Audi A4 B6
To był mój pierwszy strzał, gdyż mój przyjaciel ma ten model z 1.9 TDI 131KM i jest bardzo zadowolony, ale cieżko jest znaleźć tutaj diesla w dobrym stanie, wiec celowałbym w 1.8T plus gaz.
Na chwile obecna tyle aut mi sie pojawiło w głowie. Co wy radzicie? Na które uważać? Którymi sie zainteresować? Jakie by byście wybrali w tym budżecie?
Ja jestem otwarty, nie nastawiam sie na żadna markę.
Z góry dziękuje za pomoc.