Auto do 23tys 60% miasto 40% wieś

14 Lip 2021, 16:46

Witam,
Budżet: 23 tyś
Tak jak w temacie szukam auta głównie do miasta (praca) lecz czasem wracam nim na wieś około 25km w jedną stronę od pracy. Szukam auta wygodnego, cichego, najlepiej pod przyszłe założenie LPG.

Główne typy:
Audi a3 8p 1.6
Golf VI 1.6
Renault megane 1.6

Tak jak wymieniłem, wszystkie silniki 1.6 dobre pod gaz. Najbardziej jestem za audi lecz głównie też myślę jak te samochody sprawowałyby się na wyjazdy powiedzmy 200-400km w jedną stronę. Czasem może zdarzyć mi się taki wyjazd. Ogólnie poprzednie moje auto to audi a4 b5 również 1.6 więc myślę, że osiągi wymienionych przeze mnie samochodów są podobne do mojego poprzedniego. A4 jakoś dawało radę na autostradach... Co o tym sądzicie? Tak jak wcześniej pisałem, główne przeznaczenie to miasto+ tereny podmiejskie/wieś.
Z innych silników samochodów, które wymieniłem to wiem, że w megane jest 1.4tce pod LPG. W audi tylko 1.6 mpi, w golfie nie wiem czy są inne silniki dobre pod gaz?
Który wybór według was jest najlepszy??

PS. Możecie podrzucić inne samochody dobre pod gaz i ewentualnie z lepszymi osiągami od tych co wymieniłem. ( Część znajomych polecało mi fiata bravo ale on odpada).

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi!
KonradR
Nowicjusz

15 Lip 2021, 09:06

W audi tylko 1.6
W golfie 1.6 i 1.4/80
W megane każdy silnik będzie ok choć mając 23k pewnie nie od razu znajdziesz warte uwagi tce - a tego bym szukał. Swoją drogą 1.6 w renault ma przyjemniejszą charakterystykę niż 1.6 w vag, będzie jechał lepiej z dołu. Megane będzie wygodniejsze niż golf i a3

Alternatywnie zerknij sobie na fiata bravo 1.4 t-jet. Fajny, w miarę prosty silnik a auto jako całość przyjemne, gazik przyjmie bez problemu. Jak dorwiesz wersje 150ps to już w ogóle będzie super jechać. Przy okazji ma chyba największy bagażnik jeśli chodzi o hatchbacki z tych lat
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Lip 2021, 10:04

Właśnie te 23tys mam już i na opłaty plus pakiet startowy to pewnie na samochód z 20-21. Audi kupilbym pewnie z 2006-2007 roku także nie wiem czy się opłaca. Megane 1.6 pewnie byłaby z 2 lata młodsza
KonradR
Nowicjusz

15 Lip 2021, 10:11

Megane 3 1.6/ 1.4tce
Ceed/i30 1.4/1.6
Bravo 1.4 T-jet
Astra 1.6/1.4T

Audi i Golfa bym odpuścił bo nie oferują nic nadzwyczajnego w swojej cenie, do tego większość sztuk typowo pod handel, w kiepskim stanie technicznym. Kiepska grupa docelowa - Sebix tylko lał i jeździł, a potem sprzedaje takiego zajechanego szrota w cenie igły.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

15 Lip 2021, 10:16

Ok, dzięki za odpowiedź, zobaczę Megane 1.6 no pewnie 1.4tce nie trafię w tej cenie.
KonradR
Nowicjusz

15 Lip 2021, 22:43

Golf VI świetne auto i wg mnie w stosunku do takiego Bravo dużo nowoczesniejsze, pomimo że płyta Golfa V czyli to już niemłode auto, odnowione z klasą, więc jak nie potrzebujesz "wyścigówki" to 1,6 starczy
Za to masz fajnie wyglądającego kompakta a nie coś co wygląda jak poprzednia epoka.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Finał NIGHT POWER 2013 GP w Płocku / relacja
    Ostatnia runda tegorocznego NIGHT POWER Grand Prix zakończona. W Płocku zmierzyło się około 70 zawodników. W całym cyklu na starcie stanęło ponad 200 zawodników. Już wiemy kto jest najlepszy. Zwycięzcą całego ...

16 Lip 2021, 02:09

To chyba mocno kwestia gustu, bo golf 6 np. dla mnie wygląda gorzej od astry j czy focusa 3.
rbkt666
Początkujący

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 11 04 2011
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Miata NBFL
Silnik: 1.6 110KM
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001