Auto do 25.000 zł.

08 Wrz 2022, 13:00

Hej,
Zabieram się za szukanie nowego auta, na które mam zamiar przeznaczyć ok. 20.000 zł + szykować ok. 5.000 zł na naprawy na start.
Strasznie podobają mi się Alfy 159, a z forum wynika, że silniki 1.9 JTD oraz 2.4 JTDM są dosyć solidne. Czy w tej cenie mogę już liczyć na coś, co po chwili nie stanie się skarbonką? Dzisiaj znalazłem takie ogłoszenie: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Co prawda mam 3h drogi, ale z opisu wynika, że auto rzeczywiście zadbane pod względem mechanicznym. Nie jestem jakimś pedantem jeśli chodzi o karoserię i nie oczekuję też cudów po wieloletnim aucie, a tutaj, dodatkowo, facet szczerze mówi, że pewne ogniska są, jest chętny na wysłanie większej ilości zdjęć i posiada faktury na naprawy / serwisy.

Pojawiło mi się również pod nosem (10 minut drogi) takie BMW, które także mi się podoba, ale tutaj chyba ciężko cokolwiek stwierdzić:
[link do oferty na Olx wygasł]

Myślałem też nad A3 8P.

Jazda głównie po mieście, raczej bez długich wypadów, a jak już, to sporadycznie.
AsDDsA
Obserwowany

Auto: Nie mam

08 Wrz 2022, 17:47

Jeśli jeździsz po mieście to szukaj benzyniaka a nie kilkunastoletniego, zajechanego diesla, który jest już technologicznie "nowoczesny" i ma masę drogich w naprawie/wymianie elementów

159 to nie jest auto dla kogoś, kto nie ma pojęcia o motoryzacji
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Wrz 2022, 19:15

To jest jakiś próg wiedzy, od którego można się bawić w 159? Przecież naprawy zlecam mechanikowi tak samo, jak miałbym to zrobić w jakimkolwiek "prostym" modelu. Trochę nie rozumiem tego argumentu, zwłaszcza że naczytałem się samych dobrych rzeczy o tym silniku i modelu samym w sobie.
AsDDsAa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 05 1988
Auto: Opel Astra G

08 Wrz 2022, 21:07

AsDDsAa napisał(a):Przecież naprawy zlecam mechanikowi tak samo, jak miałbym to zrobić w jakimkolwiek "prostym" modelu.

I uważasz, że ilość "zleceń" w przypadku auta pokroju 159 (które wzorem bezawaryjności nie jest) będzie taka sama jak przy prostszym aucie?
Silniki są dobre. Albo inaczej, były dobre kiedy wyjechały z fabryki, teraz mają kilkanaście lat, kilkaset tysięcy kilometrów za sobą i kilku właścicieli, którzy w różny sposób je użytkowali.
franccc
Stały forumowicz

08 Wrz 2022, 21:15

Silnikowo jest całkiem ok gorzej jest z tym co wokół, jest dość awaryjnie i drogo w dodatku ale jeżeli jesteś gotowy na koszta to czemu nie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Wrz 2022, 06:57

Kao napisał(a):jeżeli jesteś gotowy na koszta to czemu nie

Tu nie tylko chodzi o same koszta ale ich stosunek do ceny zakupu + tego co oferuje to auto i to jest prawdziwa porażka.
Żeby to była jakaś fajna brera to chociaż wygląd byłby wyjątkowy :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alarm zmęczenia, zrób przerwę za kierownicą
    Wiele samochodów jest obecnie wyposażonych w systemy, które wspomagają kierowcę podczas jazdy. Jednym z nich jest kontrola wykrywania symptomów zmęczenia, szczególnie przydatna podczas pokonywania ...
    Jak poruszać się po kierownicy?
    Prawidłowe ułożenie rąk na kierownicy ma zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo jazdy, ponieważ właśnie dzięki niej kierowca ma kontrolę nad układem kierowniczym i zawieszeniem. Tylko prawidłowe trzymanie koła kierownicy umożliwia ...

09 Wrz 2022, 07:27

Co do 159, kolega z pracy takim jeździ i sam się nabija z tego auta, mówi że gdyby nie miłość do tej marki to by już dawno parcha sprzedał. Ofc zdjęcie z lawety nam wrzucał na grupę :ok:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

09 Wrz 2022, 15:17

Kurde, a generalnie sie naczytałem dobrych opinii :/ A co z BMW 118d i Audi 8P?
AsDDsAa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 05 1988
Auto: Opel Astra G

09 Wrz 2022, 18:14

Da się kupić śmiało coś bezproblemowo pod warunkiem że nie kupisz gniota w ładnym opakowaniu i poruszającej historii
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4