Auto do 25 tys

25 Maj 2020, 23:40

Witam. Od jakiegoś czasu przeglądam rynek i poszukuję samochodu do 25 maksymalnie 30 tysięcy. Mam parę wymagań, które takowe auto musi spełniać.
Auto musi wyglądać, mieć ten swój "charakter",
-będzie to samochód głównie po mieście, ale też raz na jakiś czas będzie jechało w trasę
-benzyna z możliwością założenia lpg
-wsiadam i jadę 400km bez obaw że w trakcie wypluje silnik
-aby miało moc, żeby mieć tą pewność podczas wyprzedzania
-wersja kombi /avant (powodem jest chęć założenia instalacji LPG. W sedanie po włożeniu koła zapasowego do bagażnika robi się już ciasno, w kombi jest trochę więcej miejsca i nie ma aż takiego problemu)
-automatyczna skrzynia biegów
-posiada navi, a w niej Polską mapę

Aktualnie na oku mam audi a4 b7 rocznik 2006/2008 1.8t avant quattro,(z tego co wyczytałem tylko w quattro jest tiptronic, a jest on najmniej awaryjną skrzynią) a także
Opla insignie rocznik 2010/2012 2.0T

Wymagania są dosyć duże, ale mam nadzieję, że mimo tego uzyskam jakąś pomoc.
Pozdrawiam
Bumek
Obserwowany

26 Maj 2020, 07:19

Jeśli auto musi wyglądać i mieć ten swój charakter, to raczej A4B7 i Insignia do tej grupy aut nie należą :ok: No chyba, że lubisz pospolity i prosty wygląd niczym się nie wyróżniający w tłumie to spoko :)
tmk90
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Rover 75
Silnik: 2.5 V6
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2001

26 Maj 2020, 15:43

Bumek napisał(a):posiada navi, a w niej Polską mapę
w nastolatku nraczej bym sobie odpuścił ten wymóg, bo wyglad i interfejs bedzie trącić mychą, a aktualność map... no cóż, będzie dyskusyjna :ok:
Bumek napisał(a):Opla insignie rocznik 2010/2012 2.0T
nie zamontujesz LPG w normalnej kasie + ewentualne oszczędności z niej będą średnie (wtrysk bezpośredni). No i słaby budżet na Insginię (wiem, wiem, są w ogłoszeniach...)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Maj 2020, 14:13

Więc chyba zostanę przy b7, a odnośnie silników możecie coś podpowiedzieć? Lepiej twardo szukać 1.8T czy może warto uwagę zwrócić na 2.0T?
Czytałem że w 2.0 też jest wtrysk bezpośredni, ale mimo tych dodatkowych 2l benzyny na 100km to mimo to chyba warto założyć.
A może macie jeszcze jakieś ciekawe propozycje?
Bumek
Obserwowany

27 Maj 2020, 18:06

Bumek napisał(a):Czytałem że w 2.0 też jest wtrysk bezpośredni, ale mimo tych dodatkowych 2l benzyny na 100km to mimo to chyba warto założyć.

1. Pakiet startowy dla tego silnika to 3-4k. I nie słuchaj bartolka, który się tu zaraz pojawi i będzie zaprzeczał tylko zadzwoń do jakiegoś mechanika ogarniającego temat tych silników.
2. Nie chodzi o "2 litry benzyny" tylko o cenę instalacji i dostępność serwisu. Nie pojedziesz do byle mietka, który podepnie to do kompa na postoju, powie, że wykresy się zgadzają, zainkasuje 200. Naprawdę niewielu jest w tym kraju ludzi, którzy dobrze ogarniają temat lpg przy wtrysku bezpośrednim, ludzie lubią łatwy pieniądz a brać dzień urlopu żeby jechać kilka godzin na serwis (zależy gdzie mieszkasz) chyba mija się trochę z celem
3. Zerknij sobie na lagunę 2.0T, moc jest, pośredni wtrysk jest, spoko automat jest

Bumek napisał(a):Auto musi wyglądać, mieć ten swój "charakter",

Szukasz charakteru w samochodzie, który stoi na co drugi rogu ulicy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Maj 2020, 19:48

Invi napisał(a):1. Pakiet startowy dla tego silnika to 3-4k. I nie słuchaj bartolka, który się tu zaraz pojawi i będzie zaprzeczał tylko zadzwoń do jakiegoś mechanika ogarniającego temat tych silników.

Pytanie za 100 pkt, co chcesz wymieniać w tym aucie za 4k? Jedź ze swoim S60 2,5T to ASO to nie wiem czy 6 starczy, więc posługujesz się frazesami bo ktoś w ASO coś naprawiał.
Od 2 lat posiadam to auto i jakoś do 4k daleko, jak to wytłumaczysz?
I takich mechaników którzy byle co wymieniają bo "może" zepsute to do deskorolki dać.

Te silniki są spoko i niezła opcja w tym aucie bo 1,8T uśmiercony prawie, że..163 konie w takiej krowie.

i tak zdecydowanie najlepsza Laguna - typowe typowe na tym forum, ktoś pyta o jedno auto a jest częstowanym innym. No tak zamiast obiadu w restauracji można zjeść hamburgera w Mc Donaldzie.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Polo - niskie koszty utrzymania
    Nowa generacja Volkswagena Polo, która pojawiła się w polskich salonach, wyróżnia się najwyższym poziomem bezpieczeństwa (tytuł Best in Class 2017 przyznany przez Euro NCAP), bardzo obszernym wnętrzem oraz najbardziej ...
    Automatyczny system wzywania pomocy po wypadku
    Toyota, Lexus i Honda biorą udział w pilotażowym programie w Japonii, którego zadaniem jest automatyczne wezwanie pomocy, kiedy dochodzi do wypadku. Nowością w stosunku do tego rodzaju systemów działających w różnych częściach ...

27 Maj 2020, 20:14

A nie mówiłem :naughty: :naughty: :naughty:

Ale tak jak to bartolek często robi na udowodnienie swoich tez, odsyłam do jakiegoś forum dla vag'owiczów gdzie będziesz miał masę lektury na temat tego co warto zrobić po zakupie 2.0tfsi. Choćby a4-klub, masz tam kilkanaście stron tematu, gdzie naprawdę sporo napisano o pakiecie startowym. Nawet tutaj na forum Raziel, który fanbojem vaga również jest ale chociaż z jakąś wiedzą techniczną nie raz produkował się w tematach związanych z tym silnikiem.

Bartolekk napisał(a):i tak zdecydowanie najlepsza Laguna - typowe typowe na tym forum, ktoś pyta o jedno auto a jest częstowanym innym.

Typowe dla bartolka, kolejny przykład na brak rozumienia tekstu czytanego.

Bumek napisał(a):A może macie jeszcze jakieś ciekawe propozycje?
Invi
Forumowicz VIP

27 Maj 2020, 20:40

Tak Invi, przywołujesz Raziela a zdajesz sobie sprawę że chodziło o ceny z ASO? :roll:
Wiesz ile kosztuje wymiana oleju, akumulatora czy rozrządu w ASO? Byłeś tam kiedyś?
No i podaj chociaż jeden link z forum A4 gdzie ktoś pisze o wkładzie w każde 2,0 TFSI na poziomie 4 tys zł.
Zdajesz sobie sprawę że używane auta się sprawdza pod kątem technicznym czy nie bardzo? Ale może wg Ciebie poprzedni właściciel tak zwleka z wymianami i serwisem + do tego bierze kalkulator i liczy ch...a..jest 3600 wkładu to jeszcze coś żeby do 4k doszło no nieźle :yes:

Ciekawe ile kosztuje wzmocnienie bloku w 2,5T Volvo/Ford albo remont skrzyni m32, te rzeczy występują w autach które z wielką przyjemnością na co dzień polecasz a też na forach o tym głośno i jakoś cisza z Twojej strony.
Bartolekk
Aktywny

27 Maj 2020, 20:44

Pisz na temat, dlaczego piszesz o m32 i 2.5T jeśli autor o nie nie pyta, typowe
Invi
Forumowicz VIP

27 Maj 2020, 20:53

Ok jak teraz gdzieś polecisz po raz n-ty takie autka to z miła chęcią troszkę więcej wiarygodnych szczegółów podam pytającemu :)
Bartolekk
Aktywny

27 Maj 2020, 21:09

No to podaj może tutaj te wiarygodne szczegóły na temat 2.0 tfsi, np o rozwalającej się pompie oleju, której przed zakupem tak naprawdę nie sprawdzisz.

Bartolekk napisał(a):Wiesz ile kosztuje wymiana oleju, akumulatora czy rozrządu w ASO? Byłeś tam kiedyś?

Aaaaa i na to ci odpowiem, od 7 lat nie jeżdżę autem starszym niż 2 lata, wszystkie są serwisowane w aso, takie wymogi.
Invi
Forumowicz VIP

27 Maj 2020, 23:27

Panowie, uspokójcie się.
Pozwolę sobie zakończyć tę dyskusję - 2.0 TFSI odpada, bo autor chce montować LPG.

Kombi z charakterem (trochę oksymoron [ew poza R, AMG, M, RS], no ale dobra) - Volvo v50 2.4/2.5T
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004