Auto do 25 tysięcy Civic czy BWM 1

25 Lis 2014, 11:47

Witam,

Przymierzam się do zakupu samochodu do samodzielnego użytkowania w mieście (Kraków, Małopolska). Budżet to do około 25 tysięcy złotych. Rozważam dwie opcje Honda Civic VIII oraz BMW serii 1.

W kwocie do 25000 zł te dwa samochody interesują mnie najbardziej, nie wiem tylko jak jest z kwestią kosztów eksploatacji i serwisu. Czy serwis BMW jest jakoś specjalnie bardziej kosztowny niż Hondy? Czy któraś z marek jest bardziej awaryjna? Może użytkownicy tych aut mają jakieś swoje przemyślenia odnośnie plusów i minusów codziennego użytkowania tych samochodów?

Będę wdzięczny za każdą opinię i sugestię. Samochodu będę używał w mieście i najczęściej będę poruszał się sam.
Przykładowe ogłoszenia jakie wzbudzają moją ciekawość:

Civic: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
BMW: [link do oferty na Allegro wygasł]

Poza kwestią gustu czy są jakieś obiektywne za i przeciw dla wyboru jednego bądź drugiego samochodu?

Dziękuję i Pozdrawiam,
Adalbertin
Obserwowany

Auto: Nie mam

25 Lis 2014, 12:33

Na Civica przynajmniej z 30 k musisz mieć żeby kupić w miarę dobrym stanie. Ten co podałeś jest za tani i broń boże nie 1.4 83 km :shock: Do tego auta najlepiej szukać silnika 1.8 140 km który pali w granicach 7 - 7,5 l co jest bardzo dobrym wynikiem jak na tą pojemność i moc.
Szukaj ofert od pierwszego właściciela z polskiego salonu ponieważ najłatwiej sprawdzić historię takiego auta.
Z Civica jestem bardzo zadowolony jedynym minusem jest twarde zawieszenie mogło by być ciut miększe ale to kwestia przyzwyczajenia.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

25 Lis 2014, 13:54

Podpisuję się pod każdym zdaniem sanveana23 (chociaż ja akurat lubię w Hondzie to twarde zawieszenie :) ), na Civica zdecydowanie za słaby budżet (na jedynkę BMW zresztą też). Jak kupisz któreś z tych aut za 25 tys. zł to zdecydowanie będą one drogie w eksploatacji :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

25 Lis 2014, 14:10

Matko bosko Civ UFO za 24k :?
W tym budżecie nie upolujesz dobrego BMW ani Civa. Lepiej poszukać samochodów mniej "renomowanych" marek np Fiat Bravo, Toyota Auris, Opel Astra H, Ford Focus mk2

Uprzedzając kolejne pytanie - nie, Golf V/Seat Leon II/ Audi a3 8p, Skoda Octavia II to nie są dobre auta :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Lis 2014, 20:42

Adalbertin napisał(a):BMW: [link do oferty na Allegro wygasł] ... 97720.html

w linku BMW 3 a w aukcji seria 1 :D
już samo, że z Gubina to należy odpuścić. Dodatkowo sztucznie upiększane fotki i niska cena.

Wbrew pozorom na Civica VIII 1,3 25k może wystarczyć, bo znajomy sprzedawał 1,5 roku temu za 25500, którego miał od nowości i nie był bity. Jednak tak zamula (ponad 14s do setki), że szkoda kasy.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Eurocargo ML180E25: pojemny i ładowny
    Od ubiegłorocznego faceliftingu Iveco Eurocargo nabrało przyjaznego, uśmiechniętego wyglądu. Czy ten uśmiech odzwierciedla również wewnętrzne zalety tego samochodu, mogliśmy sprawdzić, jeżdżąc 18-tonowym modelem Eurocargo ...