Auto do 25 tysięcy dla "rozważnego" młodego

30 Cze 2022, 18:53

Cześć,

Nazywam się Konrad,

Swoje prawo jazdy posiadam od roku 2019, od początku eksploatowałem swój pierwszy samochód (Ford focus mk2 1.6 115km) bardzo często.
Szczerze mówiąc? Wielowahaczowe zawieszenie rekompensuje nazywanie mojego auta "dziadkowozem" przez niektórych.

Auto jest w gazie, jak najbardziej potrzebuje auta w gazie, ze względu na to, że milionerem nie jestem i żeby jeździć na samej benzynie to jeszcze pare dobrych lat (lub nie w Polsce :D).

Ostatnio zakochałem się w volvo, a mianowicie miałem okazję przejechać się volvo s40 2.5 T. Oprócz skrzypiących jak chiński taboret plastików po boczkach do niczego więcej nie byłem w stanie się przyczepić. Jedyne do czego się przyczepiłem to moc.

Ku**a ale to jedzie, wyobraźcie sobie co czuje młodzieniec który przesiada się z 1.6 czajnik na 2.5 czajnik uturbiony. Coś niesamowitego.
Dlatego mam do was pytanie:

Jakie samochody do ceny 25000 złotych zrobią na mnie równie dobre wrażenie? Konkretne modele, wersje silnikowe (nieawaryjne lub mało)
Koniecznie żeby dobrze się gryzły z gazem, bo jak mówiłem jest to priorytet, chyba, że znacie coś z turbo co mało pali. Chętnie poznam taką opcję.

Jeśli chodzi o wnętrze, to poproszę coś niefordowego???? Może coś więcej niż podgrzewana przednia szyba, byłoby wspaniale. Coś w co będę chciał wkładać pieniądze (podnoszenie mocy, alufelgi, opony, sratatata,benzyna...) a nie w coś co będę musiał wkładać pieniądze
akurat nie mówimy o kobietach, ale no sami wiecie o co chodzi.

Pozdrawiam! :ok:
kondij
Obserwowany

30 Cze 2022, 19:04

Mało awaryjne turbo do 25k pod lpg i jeszcze żeby się nie psuło? Ciężki temat.
Tak naprawdę masz wybór pomiędzy s40/v50, ewentualnie s60, ople astra/vectra z 2.0T i vag'i z 1.8T. Ewentualnie coś z "mniejszego kalibru" czyli 1.4T w fiacie. Najpopularniejszy w bravo ale może się trafi jakieś grande abarth [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Bardzo dobre 2.0T ma renault w lagunie 3 i megane 3 ale kasy będzie przymało

Jest też kontrowersyjna propozycja (ale ja bym to mocno rozważył jeśli masz ochotę mieć coś ciekawego) - saab 9-3
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Cze 2022, 19:10

No właśnie jeszcze nie poruszyłem jednego tematu, mam 195 cm wzrostu i jestem można by powiedzieć duży, też żebym nie wyglądał śmiesznie siedząc w środku :D 8)
kondij
Obserwowany

30 Cze 2022, 19:18

Osobiście poszukałbym Golfa V GTI lub bliźniaki np A3 2,0T itd
pięknie to jedzie, ostro ciągnie z dołu, płyta G V już jest dużo lepsza i przestronniejsza więc dasz radę się zmieścić.
Opcje podnoszenia mocy spore, sam program +/-250 koni

tylko jeden problem to jest wtrysk bezpośredni i z lpg słabo.
więc jak S40 2,5T Ci się spodobało to Golfa V GTI/A3 2,0/200 też sprawdź koniecznie

Jeśli koniecznie lpg to chyba faktycznie idź w Vectre 2,0T albo ewentualnie A6 C5 1,8T/180? no ale to już zabytek trochę.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017