Auto do 25tys Civic VIII vs FocusMk3

25 Kwi 2019, 08:25

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Po wstępnych oględzinach. Na żywo wygląda super, lakier extra, bez odprysków i uszkodzeń. Wnętrze bardzo zadbane i bardzo dobrze wyposażone, czujniki parkowania itp. Wzrokowo - bez zarzutu. Auto z Polski, na rejestracji z Katowic, podobno kupione od małżeństwa. Książka serwisowa niby jest ale ostatnia strona była czymś sklejona - jakby coś się na niej rozlało - leżała w schowku. Sprzedający powiedział że spróbuje ją odkleić żelazkiem bo na siłę nie chcieliśmy rwać. Niby ostatni przegląd w Aso był w 2016 roku. Nie ma problemu z tym abyśmy sprawdzili auto w dowolnym zakładzie. Cenę da się wynegocjować do około 23tys. Warto się głębiej zainteresować? Na co szczególnie zwrócić uwagę? Czytałam że bywały problemy z silnikami w tym modelu po montażu LPG z BRC.. Czy lepiej poszukać takiego modelu do 20tys i samemu zamontować gaz? (tylko z takim wyposażeniem to w całej Polsce jest ich jak kot napłakał, do tego większość sprowadzana). Pewnie gdyby to była osoba prywatna to moje podejście byłoby "pewniejsze"..
edgara91
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 12 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Mazda Demio
Silnik: 1.5
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
0

25 Kwi 2019, 10:11

Hyundai spoko, pytanie od kiedy ma LPG i czy miał robioną regulację luzu zaworowego? Ten silnik może przejechać około 200 tys.na gazie, robisz remont głowicy i śmigasz dalej.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
0

25 Kwi 2019, 15:59

A da się sprawdzić te rzeczy bez grzebania w samochodzie? Na stacji diagnostycznej chyba raczej nie? Mój mechanik twierdzi, że z tym przebiegiem nie pakować się absolutnie w Hyundai-e tym bardziej w gazie a szukać lepiej samochodu z małym udokumentowanym przebiegiem, a najlepiej oczywiście jakaś Toyotę np. Auris. Bo zaraz Hyundai zacznie po kolei się sypać po tych 200tys.km... No i zgłupiałam. Wszyscy dookoła mówią szukaj Toyoty...
edgara91
Nowicjusz

0

25 Kwi 2019, 19:48

Na założenie instalacji LPG musi być papier - zobacz z którego roku jest. Jeżeli nie ma w książce serwisowej informacji o regulacji luzu zaworowego to pewnie nigdy nie była robiona.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002
0

26 Kwi 2019, 12:30

Dzisiaj oglądaliśmy te Bravo. Chyba go weźmiemy. Auto ma udokumentowny przebieg 80tys km(średnio robił po7tys km rocznie), jeździł nim starszy pan który wziął sobie w salonie nowy samochód a ten zostawił w rozliczeniu. Wszystkie części eksploatacyjne salon zrobił przed wystawieniem na sprzedaż. Dają gwarancję na rok na wszystkie części mechaniczne, elektryczne. Wszystko działa, przyśpiesza jak złoto, skrzynia biegów ładnie wchodzi. Udało się wynegocjować cenę do 18 500zł. Jeszcze dołożyć do tego LPG i może być fajnie. Tylko jakie marki polecacie do zagazowania? Myślicie ,że auto po "dziadku" mnie negatywnie nie zaskoczy? :P
edgara91
Nowicjusz

0

26 Kwi 2019, 18:53

To kolejny polski mit - "auto po dziadku", "jeździła kobieta" ... do znajomego mechanika co roku na wymianę sprzęgła przyjeżdżała pewna babcia, bo miała bardzo stromy wyjazd z garażu.
Najlepiej kupić auto od hobbysty, który "kocha" swoje auto, ewentualnie "normalnie jeżdżone".
Poza tym 7000km kulane rocznie po mieście jest gorsze niż np. 15000km kulane po autostradzie, ale jeśli sprawdziliście auto i dobrze chodzi ... no to jest sprawdzone, przebieg jednak jest ciekawy.
Gwarancje typu "VIP Gwarant" są nic nie warte, np:
https://www.auto-swiat.pl/porady/prawo/ ... ta/23bj4l3
tomekdk

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Warsaw Moto Show 2015
    Po oficjalnym otwarciu targów przez organizatorów, odbyła się konferencja prasowa Arrinery, a następnie konferencje i warsztaty. Wieczorem podczas uroczystej gali miał miejsce finał siódmej edycji plebiscytu "Złotej Kierownicy". ...

26 Kwi 2019, 20:39

Nie mogę się zgodzić ze stwierdzeniem,że lepsze 150tys przebiegu po autostradzie niż 5tys w mieście. Bo... to zależy w jakim mieście. Na Podlasiu my JEŹDZIMY nie stoimy w korkach. Do pracy dojeżdżam 15km przez centrum miasta w niecałe 20 minut. Więc ten argument mnie nie przekonuje. Jeśli chodzi o przebieg to ten ktoś musiałby od 2014 roku oszukiwać przebieg przy każdym badaniu technicznym bo przed oględzinami sprawdzałam VIN. Auto zostało zakupione w salonie w Białymstoku i zostaje sprzedane w autoryzowanym salonie Volvo równiez w Białymstoku. Po zobaczeniu historii pojazdu sama powiedziałam że pewnie auto należało do emeryta. Nie wiem dlaczego miałabym w to nie wierzyć.. Może jestem zbyt naiwna.
edgara91
Nowicjusz

0

26 Kwi 2019, 21:28

edgara91 napisał(a): te Bravo
To Bravo, sorry, musiałem :oops:

edgara91 napisał(a):Nie mogę się zgodzić ze stwierdzeniem,że lepsze 150tys przebiegu po autostradzie niż 5tys w mieście
ależ oczywiście, że większy przebieg autostradowy jest lepszy niż miejski. Pomyśl tylko, ile w mieście jest chociażby cykli wsiadanie - wysiadanie (zużywanie się głupiej tapicerki i struktury fotela), więcej cykli włączania - wyłączania silnika (często może jeździć na niedogrzaniu), w miastach jest zazwyczaj więcej dziur no i przede wszystkim krawężniki i studzienki, więc zawieszenie też obrywa.

Aby zmienić światopogląd wystarczy obejrzeć sobie np to

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

i pomyśleć, że Polacy oczekują takiego przebiegu w 20 letnim dieslu podobnej klasy :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004
0

26 Kwi 2019, 23:19

Hmm.. czyli ktoś kto jeździ drogami szybkiego ruchu nie wjeżdża do miasta? :naughty: i jeśli ja jadę do pracy - wsiadam i wysiadam, w między czasie zajadę do jednego sklepu to zrobię więcej wejść i wyjść z samochodu niż większość normalnych ludzi posiadających auto? Bo tak: poflotowe odrzucamy, miejskie odrzucamy, to zostają jakie? Hm..ciekawy temat się pojawił :lol: Czyli w takim przypadku jak mój radzicie olać auto z pewnym miejskim przebiegiem A szukać czegoś z większym i do tego udowodnionym że jeździło głównie w trasie? :roll:
edgara91
Nowicjusz

0

27 Kwi 2019, 08:58

Nie zrozumiałaś do końca o co chodzi, a chodziło o różnego rodzaju mity, to Ty pisałaś o aucie po dziadku.
Ale skoro sprawdziliście auto i jest w dobrym stanie to niski przebieg jest niejako potwierdzony i ma odbicie w stanie auta, także nic - tylko się cieszyć.
tomekdk

0

27 Kwi 2019, 11:47

edgara91 napisał(a): Czyli w takim przypadku jak mój radzicie olać auto z pewnym miejskim przebiegiem A szukać czegoś z większym i do tego udowodnionym że jeździło głównie w trasie?

Weź przestań nie ulegaj tym głupotom jak masz pewne auto to kupuj.

tomekdk napisał(a):Nie zrozumiałaś do końca o co chodzi, a chodziło o różnego rodzaju mity

A kto te mity tworzy ? Teraz na forum jest nagonka na mały przebieg bo miastowy a duży ok.bo autostradowy a prawda jest taka że jest to taki sam mit jak dopiska "bezwypadek" albo "dziadek" ...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0

27 Kwi 2019, 15:09

Temat rodzaju auta zamykam, bo Bravo stoi już pod moim blokiem:) W tym wypadku mit z "dziadkiem" nie okazał się mitem bo należał do profesora Politechniki Białostockiej, który de facto nie jest stary bo przekroczył ledwo co 50 lat. ;] Teraz muszę go koniecznie zagazować bo ekonomiczny w tej wersji to on na pewno nie jest.. :wink:
edgara91
Nowicjusz

0