Auto do 3,5 tys z gazem.

06 Kwi 2015, 20:58

Witam,
to już kolejny temat tworzony przez moją osobę. Kupiłem ostatnio fiestę mk4 99 - za 600 zł, z masakryczną podłogą i prawdopodobnie pod koniec wakacji będę chciał ją sprzedać a z pieniędzy z niej kupić nowe autko. Podłoga będzie zrobiona, ale jednak wolał bym coś bez strachu.

Jestem studentem w związku z czym fundusze nie są ogromne a właściwie wręcz przeciwnie. W ostatnich tematach poleciliście mi Lanos jako tani samochód do gazu i mniej-więcej w tym przedziale cenowym.

Mam do Was gorącą prośbę, ponieważ bardzo zależy mi na tym aby nie wyrzucić pieniędzy w błoto oraz na tym aby autko jeździło a nie stało - nie jeżdżę dużo ( przez 2,5 roku 12 tys. ) .

Co jesteście mi w stanie polecić oprócz lanosa, co jest tanie w eksploatacji, dobre do gazu i przy dobrym użytkowaniu parę lat mi wytrzyma i pozwoli dwa razy do roku, bez strachu przejechać się z Torunia na mazury lub nad morze. Nie zależy mi na ogromnych osiągach a na spokojnym dojechaniu do celu, poprzednie autko to CC-700 więc nie spieszy mi się nigdzie.

Przepraszam, że taki długi wywód i bardzo dziękuję za przyszłe odpowiedzi.
Kucharzlc
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 10 2011
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Fiesta
Silnik: 1.25 75 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

06 Kwi 2015, 21:09

Astra F (produkcji niemieckiej do 98r) z silnikiem 1.6 8v 75KM :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

06 Kwi 2015, 21:40

Golf 2 1.6 75KM lub 1.8 90KM + LPG
Kusza
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gowino
Prawo jazdy: 29 09 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW e46
Silnik: 323i 170KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna

06 Kwi 2015, 21:42

Autko bardzo fajne, tylko brak ich na allegro ani jeden nie jest ciekawy to samo otomoto. ( mowa o astrze ).

Golfów się trochę boję. Bardzo dużo młodych osób je kupuje i po prostu niszczy. Dodatkowo czeście VW też najtańsze chyba nie są.
Kucharzlc
Nowicjusz

06 Kwi 2015, 21:49

Kucharzlc napisał(a):Golfów się trochę boję. Bardzo dużo młodych osób je kupuje i po prostu niszczy. Dodatkowo czeście VW też najtańsze chyba nie są.

Co ty części są dość tanie i łatwo dostępne w pierwszym lepszym sklepie czy złomie. Mówię ci to jako użytkownik VW i znam kilka osób z golfami i problemów z częściami nie mają. :ok: Ode mnie leci megane I generacji przed liftem.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

06 Kwi 2015, 21:53

A co do wieku? Bo to jednak już autko 25 lat, Klasyk - kocham takie i chętnie bym sobie takiego golfa miał i kolejne 25 lat - serio.

Z jednej strony chętnie bym takiego kupił i dbał o niego długi czas. Z drugiej zaś boje się o rudę, silnik i t p.
Kucharzlc
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak przygotować się do podróży kamperem?
    Jeśli chcesz podróżować całą rodziną lub z przyjaciółmi to całą masę pozytywnych wrażeń dostarczy jazda z przyczepą kempingową lub kamperem. Gdy czujemy zmęczenie, lub spodoba nam się okolica – spędzamy ...

06 Kwi 2015, 21:53

Jak to nie
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (z klimą)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

06 Kwi 2015, 22:41

Koniu napisał(a):Astra F (produkcji niemieckiej do 98r) z silnikiem 1.6 8v 75KM

Jako były użytkownik astry f 1.6 również gorąco polecam ten samochód.
Trwały, części kupuje się za drobne. Większość napraw można samemu zrobić. Silnik trwały i bardzo dynamiczny jak na stosunkowo niewielką moc 75KM.
Jak znajdziesz egzemplarz, którego ruda za bardzo nie pogryzla to spokojnie pojeździsz taką astra dobre parę lat.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

06 Kwi 2015, 23:18

Kucharzlc napisał(a):Golfów się trochę boję. Bardzo dużo młodych osób je kupuje i po prostu niszczy. Dodatkowo czeście VW też najtańsze chyba nie są.

Do Golfa II, części są wręcz śmiesznie tanie, podstawowe części często kosztują mniej niż 100zł. Elementy blacharskie, jakieś elementy wnętrz od ręki na szrocie dostaniesz, za parę groszy.
Astre F 1.6 również polecam, trzeba jedynie dokładnie sprawdzić blacharkę, nawet jak blacha wygląda na całą, to trzeba sprawdzić podwozie czy jakoś w miarę wygląda.
Był Golf II, a za te pieniądze możesz też kupić III, najlepiej 1.8 90km Części tak samo tanie jak w II i na szrocie też pełno różnych elementów można kupić za grosze. Też uważaj na korozje, trzeba sprawdzić przed zakupem progi, nadkola, podłogę.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

07 Kwi 2015, 05:14

Z mojej strony Daewoo Lanos,sporo części pasuje od Astry I,silniki dobrze nadają sie pod lpg i jak dobrze poszukasz to znajdziesz auto z 1ręki.
[link do oferty na Olx wygasł] - świeży gaz,przebieg raczej autentyczny.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

07 Kwi 2015, 07:00

Również skupiłbym się na Lanosie,silnik idealny pod lpg i masz tani pojazd,który jest ekonomiczny i nie drogi w utrzymaniu,zresztą Astra F z silnikiem 1.6 8v to także bardzo dobra propozycja.
Eperfekt
Początkujący

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Seat
Silnik: Ibiza 1.9
Rok produkcji: 2003

07 Kwi 2015, 09:02

W astrze warto sprawdzic stan mocowania tylnego zawiasu bo lubi on ladowac w bagazniku :lol:

W tej kasie rozgladalbym sie takze za fiatem siena
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2012

07 Kwi 2015, 10:35

Czyli podsumowując na tę chwilę:
Astra F
Megan I
Golf II
Golf III
Lanos
Siena

Chyba nic nie pominąłem. Dziękuję za wasze sugestie.
Astra F

Ople, przynajmniej w moim towarzystwie nie miały nigdy dobrej opinii, czy to o blachy czy o same autka i z tego tytułu jestem do nich uprzedzony.

Megan I- przed liftingkiem

Fajne autko, choć wspomniane przez jedną osobę, zastanawiam się jaki silnik jest najmniej awaryjny i czy da sobie rade w gazie?

Golf II/III

Co do golfika, założyłem osobny temat, ponieważ jestem miłośnikiem klasyków i ten pomysł rozpalił we mnie duszę ryzykanta. Zawsze chciałem mieć starsze autko, zrobione w piękny sposób i nim jeździć.

Lanos

O lanosie czytałem już wiele. Sprawdzona konstrukcja, dużo na drogach i jest z czego wybierać. A wersja SX jest tania i dobra.

Bardzo dziękuje za link. Ładny lanosik i może uda mi się coś w jego kierunku?

Siena

Nigdy jakoś mi nie przypadły do gustu te fiaty. Samochód rodzinny bardziej, przynajmniej tak na niego patrze. Dziękuję za porpozycję ale niestety to nie dla mnie.

Czy są może jeszcze jakieś propozycje? Nie musimy patrzeć w przód, do samochodów nowych. Można też spojrzeć na starsze, które za chwile będą typowymi klasykami.
Kucharzlc
Nowicjusz

07 Kwi 2015, 10:56

A może Ford Sierra? :)

[link do oferty na Olx wygasł]

Przestronny, wygodny, dynamiczny, z napędem na tył :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

07 Kwi 2015, 14:37

łysy30 napisał(a):://olx.pl/oferta/ford-sierra-2-0-CI ... 3;promoted
[link do oferty na Olx wygasł] ... 5c140fc5d3
[link do oferty na Olx wygasł] ... 5c140fc5d3

1. Przekracza budżet autora tematu.
2. Zdjęcia tylko przodu i tyłu pewnie nie ma już progów. Na plus czarne tablice.
3. Ten nawet ok :ok:
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG