Auto do 30 tys + proszę o ocenę linków

11 Lip 2017, 22:37

Witam.
Proszę o ocenę samochodów z ogłoszeń poniżej oraz Waszą opinie czy warto pojechać je obejrzeć i na co zwrócić uwagę. Niestety nie mam możliwości zabrania ze sobą na oględziny nikogo kto zna sie na rzeczy więc będę wdzięczna za każdą poradę.

VW Golf V
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Honda Jazz II

Ford Focus Mk2

VW Golf VI

Szukam praktycznego samochodu do użytku przez osobę starszą, takiego które będzie tanie w utrzymaniu i nie będzie się psuło. Do użytku głownie na wsi i przedmieściach, raz na jakiś czas dłuższa trasa. Budżet do 30 tys.

Proszę o ocenę linków, inne sugestie również mile widziane, w tematyce wyboru samochodu jestem początkująca.
Szponcicielka
Nowicjusz

Auto: Nie mam

11 Lip 2017, 22:53

Focus tutaj jest faworytem, ten akurat który znalazłaś miał coś robione z tyłem i przodem trzeba by uzyskać historię serwisową i zapytać ile czasu gaz ma. Jazz też może być dla osoby starszej.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Lip 2017, 09:50

Ten Jazz taki sobie. Tu oferta od autoryzowanego dealera, samochód krajowy od pierwszego właściciela:
http://uzywane.honda.pl/pl/samochody/in ... na-14.html
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 8
Auto: honda

12 Lip 2017, 10:07

I od razu auto do naprawy blacharskiej, przecież tylne nadkola już ruda zżera, ciekawe jak progi i podłoga...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

12 Lip 2017, 10:16

Galakty, spójrz na cenę tego Jazza. Nawet gdyby wymiana nadkoli kosztowała 2000 zł i tak będzie tańszy od tej perełki z Niemiec. Wolę zgnite nadkola od wspawanej ćwiartki.
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

12 Lip 2017, 12:04

Gdyby to była Astra za 4000 zł to bym się zgodził, ale wydawanie prawie 20k na auto, w którym od razu trzeba robić blacharkę... Mnie to odrzuca. Po co, skoro ma budżet i może kupić auto bez rdzy?
galakty
Forumowicz VIP

12 Lip 2017, 12:14

Nie 20k, a 14.5k - przyjrzyj się zamiast pisać kompletne bzdury.
W tej cenie otrzymujesz 10 - letnie auto z pewną historią serwisową od autoryzowanego dealera i z 12 miesięczną gwarancją, objęte programem Honda Quality Plus. Pokaż mi drugie takie auto w tej cenie.
A jeśli odrzuca Cię to, że w używanym aucie trzeba coś zrobić po zakupie to naprawdę nie rozumiem jak możesz w ogóle udzielać się w tym dziale.
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

12 Lip 2017, 12:17

Piszesz tak, jakby auto używane od salonu było mega pewnikiem i okazją. Tak, z reguły są w dobrym stanie ale często przyjmują byle co, bo klient chce nowsze auto. Ile historii było, że samochód wystawiony na sprzedaż, a jeszcze przeglądu nie przeszedł i nie wiadomo co jest w nim do zrobienia.

Też nie wiem po co się udzielasz, bo to nie kącik Hondy. A odrzuca mnie auto za 14k, które jest puszką i na wstępie trzeba wstawiać do blacharza, super inwestycja, na prawdę :D Gość kupi auto, a potem tydzień u gościa żeby naprawić nadkola, a nie wiadomo jak progi i inne elementy...

Nawet zardzewiałą Hondę wciśniesz człowiekowi, bo to pancerne auto i bezawaryjne... A może autor nie chce na wstępie ładować kasy w blachy? Które za rok znowu będą do zrobienia?
galakty
Forumowicz VIP

12 Lip 2017, 12:46

Czyli lepsze będzie sprowadzone od Mirka handlarza z prostowanymi podłużnicami i słupkami i umową na "Niemca"? Wybacz, ale ja wolę auto krajowe od dealera, który na miejscu pokaże mi historię serwisową tego auta i którego będę mógł ścigać kiedy okaże się, że np. silnik przed sprzedażą był zalany motodoktorem.
Gdyby w aucie było padnięte łożysko w kole to też by Cię odrzucało, że na wstępie trzeba auto oddać do mechanika i je wymienić? Nic w swoim aucie nie wymieniłeś po zakupie, nawet oleju? :shock: Serio, zmień dział, w którym będziesz nabijał hurtowo swoje posty, bo możesz zrobić komuś krzywdę swoimi poradami.
A jakbyś nie wiedział Honda Jazz od lat króluje w rankingach bezawaryjności.
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

12 Lip 2017, 12:46

Wiemy ze jestes milosnikiem hondy ale tu nie ma miejsca na takie rzeczy. Tu myslimy trzewzo, naprawde nie obraź sie ale pownienes na forum hondy sie udzielać jak nic innego poza tą marką nie widzisz. :/
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Lip 2017, 12:51

hondziarz napisał(a):Serio, zmień dział, w którym będziesz nabijał hurtowo swoje posty, bo możesz zrobić komuś krzywdę swoimi poradami.

Póki co krzywdę robisz Ty, dlatego muszę prostować. Porównywanie łożyska do blacharki jest na prawdę na miejscu, odpuść sobie tę walkę.

I nie wciskaj mi słów, że sprowadzony od turasa będzie lepszy, bo NIGDY nie polecam aut sprowadzonych.
galakty
Forumowicz VIP

12 Lip 2017, 13:02

galakty napisał(a):Póki co krzywdę robisz Ty, dlatego muszę prostować

Polecając auto krajowe, 10-letnie, od autoryzowanego dealera, objęte drobiazgowym programem sprzedaży aut używanych robię komuś krzywdę? Owszem, auto ma mankament blacharski, który widać na zdjęciu, ale cena jest dzięki temu odpowiednio niższa. Żeby tylko takie mankamenty miały auta używane....
Zrozum, że wkład początkowy po zakupie jest rzeczą całkowicie naturalną - raz jest to wymiana oleju i filtrów, innym razem zgnite nadkole, jeszcze innymi rzeczy mechaniczne. Nie kupisz używanej, 10-letniej igły, w której nie trzeba będzie robić nic, a już na pewno nie w tym budżecie.
Nie wciskam Ci żadnych słów, zadałem tylko pytanie, na które nie odpowiedziałeś. Pozjadałeś wszystkie rozumy i nic nie dasz sobie przetłumaczyć - bo zawsze musisz mieć rację. Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się zmienić zdanie na jakiś temat czy zawsze jesteś taki uparty? :)

Kao - nie rozumiem co Twoja uwaga ma wspólnego z moimi postami w tym temacie. Autorka interesuje się Jazzem, więc poleciłem jej - według mnie - godny zainteresowania egzemplarz. Przecież nie każę jej go kupować :)
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

12 Lip 2017, 13:22

@Szponcicielka możesz się jeszcze zastanowić na Fiatem Bravo to też bardzo dobry samochód. Blachy będą lepsze niż w Fordzie czy Hondzie. Dobre silniki zarówno benzynowe jak i diesle, ale na takie potrzeby tylko benzyna. Jest jeszcze Opel Astra i między Focusem, Bravo, a Astrą bym decydował. W razie gdyby coś się działo to naprawa nie powinna być aż tak kosztowna. Za 30 tysięcy jak wspomniał @galakty nie kupuje się ulepa. Warto rozejrzeć się za polskimi egzemplarzami z możliwością sprawdzenia historii ;)
maxatos
Początkujący

Prawo jazdy: 05 08 2006
Auto: Seat Arona
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2017

12 Lip 2017, 13:51

hondziarz napisał(a):Kao - nie rozumiem co Twoja uwaga ma wspólnego z moimi postami w tym temacie.
ja śledze to forum caly czas i nie chodzi o posty w tym temacie a ogolnie. Poprostu moim zdaniem jeszcze nie dorosleś do tego zeby udzielac porad tu na forum bo jest w nich wiele błedów. W tym przypadku co piszesz teraz masz oczy zamydlone ceną.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Lip 2017, 14:53

hondziarz tak mówiłem wcześniej - jak chcesz do cholery wygrać ten konkurs to wrzuć zdjęcia i nie wypisuj tyle niepotrzebnych postów. Założyłeś konto tylko po to i każdy to widzi. galakty od jakiegoś czasu jest tu najaktywniejszy (ma pewnie sporo czasu) i ciebie tak boli, że Ci zgarnie nagrodę?

Tak więc - WRACAĆ OBYDWAJ DO WĄTKU I SKOŃCZYĆ OFF TOP TU I W INNYCH TEMATACH, bo po 12h nie wchodzenia mam całą stronę nowych tematów do odświeżenia.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010