Auto do 30 tyś.

16 Wrz 2014, 20:59

Witam serdecznie, poszukuje samochodu dla ojca. Niestety zarówno ja jak i on nie znamy się na motoryzacji, ciężko byłoby nam ocenić kupując od prywatnej osoby lub handlarza czy auto było bite czy nie itp. Dlatego też stwierdziłem, że najlepiej będzie kupić auto używane w jakimś salonie samochodowym (jeśli to zły pomysł napiszcie).

Przechodząc do rzeczy, auto będzie robiło niewielki przebieg roczny rzędu około 8 tyś. 10 na pewno nie przekroczy dlatego też poszukuję czegoś w benzynie (gaz opcjonalnie). Samochód będzie pokonywać codziennie niewielkie trasy dojazdu do pracy - jakies 30 km w obie strony, dodatkowo sporadycznie jakieś dłuższe wyprawy.
Tak jak każdy oczekuję małej awaryjności, niskich kosztów utrzymania, możliwie niskiego przebiegu oraz w miare młodego roczniku.
Moc silnika: +/- 100 KM (nie jest to najważniejsze)

Wstępnie myślałem o Leonie albo Toyocie Auris jednak bardziej zdaję się na Waszą wiedze.
Z góry bardzo dziekuje za jakąkolwiek pomoc :)
MarcinNS91
Nowicjusz

Auto: Nie mam

16 Wrz 2014, 22:15

MarcinNS91 napisał(a): Leonie albo Toyocie Auris

Z tych dwóch to prędzej toyota gdyż Seat nie ma silników godnych polecenia nie licząc mułowatego 1,6 8V 102 KM które pali jak smok i wcale nie chce jechać.
Może jakiś opel astra cię zainteresuje.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

17 Wrz 2014, 06:16

Dzięki za odpowiedź. Opel Astra jak najbardziej także wchodzi w gre. Seata w takim razie na pewno sobie odpuszczam. W Toyocie jakiś konkretniejszy silnik czy każdy jest godny polecenia?
Jakieś inne propozycje?
Dodam, że auto musi być 5-drzwiowe, a budżet jeżeli będzie warto może zostać zwiększony o pare tysięcy.
MarcinNS91
Nowicjusz

17 Wrz 2014, 08:03

Honda Civic w tym budżecie będzie świetną opcją. Jak rocznik w dół to Astra.
Hania ma najlepszy stosunek jakość/bezawaryjność/osiągi/koszty utrzymania.
Polecany silnik 1.8 140KM.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Paź 2014, 11:13

Witam ponownie. Wybór padnie na 99% na opla astre. Znalazłem trzy ogłoszenia, które mnie zainteresowały (a w zasadzie dwa bo raczej LPG ojciec nie chce) i z jednym mam problem bo wydaje mi się podejrzanie tanio jak na 2letnie auto i z tak małym przebiegiem. Chyba, że to te pozostałe mają zawyżoną cenę. Nie znam się dlatego proszę o podpowiedź czy według Was wszystko jest w porządku z tymi ogłoszeniami?

Auto które wydaje mi się "podejrzane" i którym najbardziej jestem zainteresowany:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pozostałe:

Z góry dziękuje za pomoc :)
MarcinNS91
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Europejski Program PHEV Toyoty
    Toyota rozpoczęła projekt Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) w roku 2007. W 2008 r. przeprowadzono próby drogowe prototypowych pojazdów we Francji i Wielkiej Brytanii. W roku 2010 w ramach drugiej fazy projektu ...
    Mercedes-Benz Actros 1851 4×2 LS Bluetec 6 generacji
    Na noworoczny test do naszej redakcji trafił ciągnik siodłowy Mercedes-Benz Actros 1851 4×2 LS Bluetec 6 najnowszej generacji w wersji z 510-konnym silnikiem i kabiną GigaSpace. Ciągnik połączyliśmy z chłodnią do przewozu ...