Auto do 30 tyś.

03 Wrz 2016, 14:55

Witajcie. Jestem tutaj nowy, poczytałem kilkadziesiąt tematów, ale nie znalazłem wystarczających informacji dla siebie więc zakładam nowy temat.

Więc zacznę od tego czym jeżdżę. Poruszam się starym poczciwym autkiem - Opel Corsa. Samochodzik śmiga jak igiełka. Pomimo tego że w tym roku stuknęło mojej Corsinie 20 lat, lubię to autko, prawie wcale nie miałem z nim problemów jeśli chodzi o silnik czy inne mechaniczne sprawy. Blacharka wiadomo - kilka zabiegów już było ale ogólnie stan auta bardzo dobry. Nie chciałbym go zmieniać i chciałbym żeby Corsa została u mnie do końca swoich dni ale... własnie - ale..... autko jest dla mnie za małe. Jestem szerokim barczystym chłopem. Corsina choć poczciwa i nigdy mnie nie zawiodła - jest dla mnie za mała. Moja matka świetnie się w niej czuje, ale ja niestety wyglądam w niej jak sardynka w puszcze.... i tak tez się czuję. Jestem za duży na to autko. Wybaczcie że tak się rozpisuję, ale lubię pisać i gadać :)

Teraz do rzeczy - szukam auta do 30tyś. zł.
Jeśli chodzi o trasy - to zdecydowanie szukam benzyniaka. Ze względu że dużo nie jeżdzę, codziennie ok 5km do pracy i tyle samo do miasta na jakieś zakupy. Dłuższe trasy bardzo rzadko się zdarzają. używam auta kiedy tego potrzebuję i nie jestem typem człowieka który wieczorami pali gumę na jakiejś stacji benzynowej itp.

Zdecydowanie stawiam na wygode i komfort. Auto nie musi być jakieś mega ekonomiczne. Tak czy siak trzeba tankować, a przy ilości moich przebytych kilometrów może nawet palić trochę więcej.
Mam upatrzonych kilka modeli aut, które mi się podobają, ale w których też czuję się dobrze i wygodnie.
Oto autka które mam na oku -
*Audi A4 B7 - podwoził mnie znajomy, a raz sam takie prowadziłem dlatego biorę je pod uwagę ze względu na wygodę i sporo miejsca.
* Mazda 6 - trochę mniejsza, ale podoba mi się, tylko trochę się zmartwiłem gdyż kolega ma takową i smutno mu bo mu Madzia rdzewieje, z drugiej strony mój znajomy mechanik mówił, że mają dobre silniki w benzynie i żeby taki usmiercić to trzeba z pługiem po polu jeździć i osobiście mi taką polecał.
* Passat B6
* Golf V - średnio mi się podobają, może dlatego że są tak bardzo pospolite, ale słyszałem opinie, że sa bardzo dobre i mało kiedy zawodzą.
* Volvo S60
*Ford Mondeo Mk4
* Toyota Avensis II - tutaj też dodam że polecał mi ją znajomy, ma dwie takie i mówił mi że silniki sa wytrzymałe i mało kiedy bywa z nimi u mechanika. Z drugiej strony zastanawiam się czy na taką budę, Avensis nie ma za małego silnika?
* Opel Corsa któryś z nowszych modeli, ale pytanie czy wystarczy miejsca... ;/
* Opel Astra - również któryś z nowych modeli.

Takie mam pomysły. Zaznaczam, że nie jestem specem od samochodów. Nie znam się na turbinach itd, stawiam na wygodę i poprostu auto ma być przyjemne w użyciu. Nie kręcą mnie tuningi wizualne, czy też podrasowanie silnika żeby miał 200KM. Chciałbym żeby cieszyło moje oko, żeby przyjemnie się to auto prowadziło i żeby było wygodne.

Osiągi typu "8s do setki" mnie nie rajcują. Proszę o pomoc, z góry przepraszam za taką litanię. Pozdrawiam i czekam na Waszą pomoc. Pozdrawiam.
screamofhate
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 06 2014
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Opel Corsa
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

03 Wrz 2016, 21:31

S60 to z minimum 2,0T, bardzo ciekawa jest też wolnossąca 2,4. Na twoje użytkowanie poszukałbym S60 w ciekawej konfiguracji. O blachy nie musisz się martwić przez kilkanaście lat. Ceny części nie rzucają z nóg i są ogólnodostępne. Ze wszystkich opcji które podałeś S60 na pewno się wyróżni.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

03 Wrz 2016, 21:39

Wrzucenie corsy czy astry i porównywanie ich z resztą samochodów jest lekko nie na miejscu. Inna klasa, inna jakość.

Skupiłbym się na s60. Kupisz samochód o świetnym stosunku cena/jakość, który będzie dobrze wyposażony. Może to wyłącznie moja opinia, ale uważam, że o wiele łatwiej kupić zadbane volvo niż jakieś audi czy vw. Po prostu inny target.
Wszystkie benzyniaki można polecić, nie było żadnych typowych, spektakularnych awarii. Najsłabszy silnik 2.4 ma 140/170KM, ale dzięki niemałej pojemności jest dość fajny moment i już to się jakoś odpycha.
Reszta benzyniaków to doładowane konstrukcje a sprężarka przy tak krótkich dystansach będzie miała ciężko.
W b7 i passacie nie ma benzynowych silników, które byłyby warte polecenia. Temat golfa odpuszczę. Mazda 6 jest ok, tylko jak zauważyłeś ma problemy z korozją, w świeższych rocznikach trochę się z tym uporano, ale i tak trzeba uważać. Mondeo również będzie ok, ale jakość nie ta co s60. O avensisie niewiele wiem;P
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Wrz 2016, 11:32

Wezmę s60 pod uwagę na pewno!!! Dziękuję za rady.
screamofhate
Nowicjusz

04 Wrz 2016, 16:25

Invi napisał(a):W b7 i passacie nie ma benzynowych silników
co do passata zgoda (tylko słabe 1.6 v i 19. TDI), ale w b7 jest 1.8t oraz 2.0 131KM

Ja bym ograniczył poszukiwania do Mondeo, s60 i A4.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Lut 2017, 02:43

Witajcie ponownie. Wiem, ze temat już stary, ale ponawiam pytanie. Z wyzej wymienionych aut, skupiłem się na modelach Ford Mondeo MK4 oraz na Volvo. Poczytałem trochę o fordach, wielu użytkowników wszelakich forum pisali, ze w mondeo mk4 często peka tylnia szyba w modelach combi. Poza tym, czytałem wiele pozytywnych opinii, jak i negatywnych. Mam MK4 na oku ale wątpliwości mam przy Volvo. Tak więc....

Pytanie brzmi - które Volvo do 30tys jest godne polecenia. Szukałem info na temat s60, i znalazłem kilka fajnych sztuk od prywatnych osób, ale może jest inny model Volvo w tej cenie (do 30k), którym warto się zainteresować? Może V40? Macie jakieś przykłady? Z góry dzieki za odp :)
screamofhate
Nowicjusz

03 Lut 2017, 20:49

Do 30 tys. w zasięgu masz S40/V50, S60, S80/V70/XC70
S40 I generacji czy V40 to przestarzałe auta, z końcówki produkcji w dobrym stanie to wydatek 15-17tys.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi