REKLAMA
Witajcie. Jestem tutaj nowy, poczytałem kilkadziesiąt tematów, ale nie znalazłem wystarczających informacji dla siebie więc zakładam nowy temat.
Więc zacznę od tego czym jeżdżę. Poruszam się starym poczciwym autkiem - Opel Corsa. Samochodzik śmiga jak igiełka. Pomimo tego że w tym roku stuknęło mojej Corsinie 20 lat, lubię to autko, prawie wcale nie miałem z nim problemów jeśli chodzi o silnik czy inne mechaniczne sprawy. Blacharka wiadomo - kilka zabiegów już było ale ogólnie stan auta bardzo dobry. Nie chciałbym go zmieniać i chciałbym żeby Corsa została u mnie do końca swoich dni ale... własnie - ale..... autko jest dla mnie za małe. Jestem szerokim barczystym chłopem. Corsina choć poczciwa i nigdy mnie nie zawiodła - jest dla mnie za mała. Moja matka świetnie się w niej czuje, ale ja niestety wyglądam w niej jak sardynka w puszcze.... i tak tez się czuję. Jestem za duży na to autko. Wybaczcie że tak się rozpisuję, ale lubię pisać i gadać
Teraz do rzeczy - szukam auta do 30tyś. zł.
Jeśli chodzi o trasy - to zdecydowanie szukam benzyniaka. Ze względu że dużo nie jeżdzę, codziennie ok 5km do pracy i tyle samo do miasta na jakieś zakupy. Dłuższe trasy bardzo rzadko się zdarzają. używam auta kiedy tego potrzebuję i nie jestem typem człowieka który wieczorami pali gumę na jakiejś stacji benzynowej itp.
Zdecydowanie stawiam na wygode i komfort. Auto nie musi być jakieś mega ekonomiczne. Tak czy siak trzeba tankować, a przy ilości moich przebytych kilometrów może nawet palić trochę więcej.
Mam upatrzonych kilka modeli aut, które mi się podobają, ale w których też czuję się dobrze i wygodnie.
Oto autka które mam na oku -
*Audi A4 B7 - podwoził mnie znajomy, a raz sam takie prowadziłem dlatego biorę je pod uwagę ze względu na wygodę i sporo miejsca.
* Mazda 6 - trochę mniejsza, ale podoba mi się, tylko trochę się zmartwiłem gdyż kolega ma takową i smutno mu bo mu Madzia rdzewieje, z drugiej strony mój znajomy mechanik mówił, że mają dobre silniki w benzynie i żeby taki usmiercić to trzeba z pługiem po polu jeździć i osobiście mi taką polecał.
* Passat B6
* Golf V - średnio mi się podobają, może dlatego że są tak bardzo pospolite, ale słyszałem opinie, że sa bardzo dobre i mało kiedy zawodzą.
* Volvo S60
*Ford Mondeo Mk4
* Toyota Avensis II - tutaj też dodam że polecał mi ją znajomy, ma dwie takie i mówił mi że silniki sa wytrzymałe i mało kiedy bywa z nimi u mechanika. Z drugiej strony zastanawiam się czy na taką budę, Avensis nie ma za małego silnika?
* Opel Corsa któryś z nowszych modeli, ale pytanie czy wystarczy miejsca... ;/
* Opel Astra - również któryś z nowych modeli.
Takie mam pomysły. Zaznaczam, że nie jestem specem od samochodów. Nie znam się na turbinach itd, stawiam na wygodę i poprostu auto ma być przyjemne w użyciu. Nie kręcą mnie tuningi wizualne, czy też podrasowanie silnika żeby miał 200KM. Chciałbym żeby cieszyło moje oko, żeby przyjemnie się to auto prowadziło i żeby było wygodne.
Osiągi typu "8s do setki" mnie nie rajcują. Proszę o pomoc, z góry przepraszam za taką litanię. Pozdrawiam i czekam na Waszą pomoc. Pozdrawiam.