Auto do 3000

27 Cze 2015, 21:39

Witam. Poszukuje auta do 3000. Za miesiac będę miał prawo jazdy B i myślę o pierwszym aucie. Tzn nie pierwszym, w wieku 11 lat dostałem od rodziców malucha do jazdy po bocznych drogach, a w wieku 16 lat zrobiłem B1 i przesiadłem sie na quada, z racji ze jest to chinczyk glownie jazda po ulicach, czesto po mieście, często jeżdżę golfem II mamy, więc juz jakis staż za kółkiem mam. Z racji, że chce zostać mechanikiem poszukuje na początek cos nie bardzo skomplikowanej budowy żeby się uczyć, musi być zrywne i nie aż tak bardzo awaryjne, bo (nie)stety nie mam dużo kasy oraz mam zamiar oprócz tych 3 tysięcy tysiąc przeznaczyc na wygląd, co jest dla mnie bardzo ważne. Myślałem o corsie b, jak dodac mu alufelgi i lekkie dystanse ladnie się prezentuje, Volkswagen Vento, hondzie civic ktora najbardziej mi sie podoba ale co do civica to oglądalem juz 2 egzemplarze i stwierdzilem ze w tej kasie nie kupie dobrego civica V. Napewno nie chce bmw ani golfów, ani colta. Proszę o opinie i propozycje innych modeli. Z góry dzięki.
ElFino
Nowicjusz

Auto: nie mam

27 Cze 2015, 22:04

Kup to, co trafi się w najlepszym stanie. Za mało kasy żeby wybrzydzać
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Cze 2015, 22:12

Na twoim miejscu część z tych 1000zł, dołożyłbym do zakupu auta. Lepszy stan blacharki, to lepszy wygląd auta. A jak auto będzie pognite, to nawet ozety czy inne bbsy 18 za kilka klocków nie zrobią wrażenia.

Żeby nie prawić więcej dodam od siebie propozycje. Seat ibiza 2 i vw polo będą dostępne w tej kasie. Jeśli już opel, to może Astra F. Wszystkie 3 auta, są proste, tanie w utrzymaniu i dosyć solidne. Optymalne będą silniki 1.6, z tym że w polo są one rzadsze.
Bednarcamper
Nowicjusz

Auto: seat ibiza

27 Cze 2015, 22:16

Masz na myśli polo III? Nawet mi się podoba. Jak z awaryjnoscia i dostepnoscia czesci?
ElFino
Nowicjusz

27 Cze 2015, 22:19

Jak z blachami w polo?
ElFino
Nowicjusz

27 Cze 2015, 22:31

Tak dokładnie polo 3. To w sumie prawie to samo auto co ibiza. Z blachami, no cóż bywa różnie. Mogą mieć trochę rdzy. Musisz przede wszystkim trochę aut pooglądać i w końcu pewnie znajdziesz jakiś zadbany model, bo na pewno się da za tą kasę coś trafić.
Bednarcamper
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie bój się parkować tyłem - to proste!
    Wąskie miejsca postojowe na parkingach podziemnych, na przykład pod biurowcami czy galeriami handlowymi, to dla wielu kierowców prawdziwe wyzwanie. W takich przestrzeniach najlepiej parkować tyłem – ten manewr ...
    Jakie modele i wersje oferują japońskie marki?
    Toyota GR Supra i Lexus LC to dobrze znane auta z Japonii. Toyota i Lexus proponują jednak nie tylko bezkompromisowe auta dla fanów adrenaliny, ale też usportowione wersje popularnych modeli. Zaglądamy do oferty obu ...

27 Cze 2015, 22:34

Wyczuwam, że wpakujesz się w niezły złom...
No cóż, tacy to są ci młodzi adepci kierownicy :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

27 Cze 2015, 22:41

Up nie rozumiem dlaczego chłopaka zniechęcasz. Mi się wydaje, że dosyć rozsądnie podchodzi do tematu. Nie każdy na starcie ma 20 tysięcy i nie każdy musi jeździć rodzynkiem od Niemca spod koca.

Polo 3 i corsa b to do bólu proste i tanie auta. Jestem przekonany, że za 3000-3500 znajdzie stosunkowo dobry egzemplarz, może nawet z klimą.
Bednarcamper
Nowicjusz

27 Cze 2015, 23:10

Ja nie zniechęcam, tylko mówię jak jest. Nastawienie się na jeden czy dwa modele i kupi badziewie.
Jeśli nie rozumiesz o co mi chodzi to idź do sklepu mając w kieszeni 5zł i powiedz sprzedawcy, że szukasz dobrego czerwonego wina na kolację z dziewczyną :D jego reakcja to jedno, jednak zwróć uwagę na asortyment, który Ci przedstawi
mike
Moderator
Awatar użytkownika

27 Cze 2015, 23:45

Ja nie szukam ideału. Tętni we mnie pasja do samochodów, nie ważne czy pojezdzi pol roku czy dwa lata ważne że sporo się przy nim naucze, i ważne że będzie "mój" a ktoś kto czuje to co ja zrozumie jak to jest ważne. Bardziej niż ten mój chinczyk psuło się nie będzie.
ElFino
Nowicjusz

27 Cze 2015, 23:49

Koniu ma dobrą oferte Tipo od dziadka. Ładne uszanowane.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

27 Cze 2015, 23:52

A tak przy okazji do Pana moderatora mike nie mam bogatych rodziców- praktycznie mam tylko (aż) jednego i nie wygralem w totka więc jak masz się ze mnie śmiać że za 3000 kupie zloma to trudno- złom ale mój.
ElFino
Nowicjusz

28 Cze 2015, 00:00

Tu nie ma się o co obrażać,poprostu lepiej kupić auto które jeszcze pojeżdzi niż takie które co chwile będziesz musiał wstawiać do mechanika.
Tak btw skąd jesteś?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

28 Cze 2015, 07:44

Polówek, cors, ibiz itp. w tej cenie jest cała masa na interncie. Nastawi się na 3-4 modele, to w każdym województwie masz kilkadziesiąt ofert i to jak pofiltrujesz.

Na moje też nie wiem dlaczego go tak straszycie, choćby kupował jakieś niby szportowe za marny hajs, które zawsze są zajeżdżone. W tych autach na prawdę mało jest rzeczy, które mogą się zepsuć i narobić nie wiadomo jakich kosztów. Jak nie wtopi na starcie, to spokojnie pojeździ. Zabierz kogoś kto się w miarę zna na temacie i już kupował kilka aut w swoim życiu i jedź oglądać. Ja kiedyś narobiłem kilometrów, szukałem auta przez poltora miesiąca, a w końcu kupiłem 500m od swojego domu...
Bednarcamper
Nowicjusz

28 Cze 2015, 09:40

Jestem z malopolskiego, okolice Gorlic. Ok jeżeli te 3 auta mozna dostac w tej cenie to wybieram polo. W mojej okolicy jest tego trochę więcej pojezdze ze znajomym mechanikiem.
ElFino
Nowicjusz