Auto do 30k, kombi

04 Wrz 2017, 18:39

Witam, wymieniam swojego poczciwego rovera 400 i chce zakupic kombi lub jakiegos duzego sedana. Do wydania 30k.
Mam do kupienia od znajomego skode superb II 2008, 238k na liczniku, 2.0TDI 140km za 31k, auto z polskiego salonu, jest on 3 wlascielem, przebieg na pewno nie krecony. Na poczatek nic nie trzeba w nim robic i tego auta jestem pewien jesli chodzi o kwestie techniczne. Problem jest w tym, ze uwazam 2008 rocznik za troche juz stare auto jak na ten budzet (chociaz moze mam zle zalozenia) i zaczalem tez szukac czegos innego. W oko wpadla Astra J, widze, ze mozna dostac roczniki 2010-2012 w podobnych pieniadzach a wygladaja niezle. Znajomy ktory pracuje w fordzie ma tez w "dziale z uzywkami" forda focusa z 2013, 92k przebiegu ale 1.6 95km i tutaj obawiam sie, ze bedzie po prostu mulem.
Generalnie przebiegow rocznych nie robie duzych bo mam auto sluzbowe ale jako, ze mieszkamy poza miastem do ktorego mamy te ~8km i glownie auto byloby jednak w trasy, to sklaniam sie ku dieslowi.
Ktos cos moze napisac o tych autach? Albo doradzic cos innego. Na pewno odrzucam volvo bo zwyczajnie mi sie nie podobaja.

Rejon Słupska
knoq
Nowicjusz

Auto: brak

04 Wrz 2017, 19:51

1.
2.0tdi w superbie z 2008r nie jest dobrym silnikiem, common rail wszedł dopiero w 2011.

2.
knoq napisał(a):Problem jest w tym, ze uwazam 2008 rocznik za troche juz stare auto jak na ten budzet (chociaz moze mam zle zalozenia) i zaczalem tez szukac czegos innego

2008 i 30k to "normalna" cena za auto tej klasy.
SuperB to taki segment D z małym plusem (porównywać ją można z insignią czy mondeo a nie focusem i i astrą). Astra i Focus to segment C, mniejsze, słabiej wyposażone itd. Były tańsze w zakupie więc logicznym jest, że tańsze są na rynku wtórnym. Musisz wiedzieć jakiej wielkości auto chcesz.

3. Generalnie jako modele astra spoko (ale to ciężkie auto więc ten 1.4T to minimum), focus również (tak, będzie trochę mułem)

4. 8 km to nie trasa, imo nie warto kupować na takie dystanse, szczególnie, że jak piszesz przebieg roczny również nie będzie duży. Przyjdzie Ci zrobić turbo czy sprzęgło i dwuletnie "oszczędności" na paliwie pójdą się brzydko mówiąc yebać. Bierz pod uwagę, że auta z dieslami swoje przebiegi robią a nie kupujesz nówki więc kosztowne naprawy raczej Cię nie ominą.

5. Popatrz na volvo v50, mondeo mk4, lagunę mk3, c5. Jeśli musi już być ten diesel to kupisz ładną AR 159 i saab'a 9-3
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Wrz 2017, 22:04

Dzieki za odpowiedz.

Troche wlasnie poczytalem o tych silnikach co w tym superb'ie i to mnie odpycha od kupna tego auta.
Czy ten diesel konieczny, raczej tak, po miescie na prawde malo bede jezdzil.
Znalazlem jedna lagune blisko mnie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] warto sprawdzic?
knoq
Nowicjusz

Auto: brak

05 Wrz 2017, 16:39

Fajnie wygląda, jedynie ten "magiczny" przebieg podejrzany
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Błędy w bazie historiapojazdu.gov.pl - 850tyś. km w rok
    Niestety błędy w bazie historiapojazdu.gov.pl zdarzają się, system jest nie doskonały, podczas kontroli policjant zagląda przez ramie i cos tam spisuje, nie rzadko nie wiedząc czy to licznik dzienny, tymczasowy czy może to ...