Auto do 30tys w benzynie

07 Mar 2015, 22:00

Witam

Jak w temacie, jestem w trakcie poszukiwań auta do kwoty ok 30 tyś zł w benzynie.
Interesują mnie głównie sedany lecz w szczególnym przypadku mógłbym się zastanowić nad kombi. Jako, że studiuje w innym mieście niż moje miejsce zamieszkania, auto będzie podróżowało raz na dwa tygodnie ok 400 km autostrada. Lecz w ciągu roku nie będzie to więcej niż 20 tyś.
Mam już upatrzoną u znajomego Hondę Accord VII 2.0 lecz jest ona teraz w trakcie naprawy. Nie jest to pewne auto, gdyż ma niezwykle mały przebieg i boję się, że działy się z nią rzeczy nie z tej Ziemi. Ale tego się dowiem dopiero za ok. półtora tygodnia.
Do tego czasu chciałbym poszukać alternatyw i ewentualnie usłyszeć Wasze propozycje na auta tego typu. Jako, że jestem studentem wolałbym, żeby auto było dosyć tanie w utrzymaniu i eksploatacji (podobna bezawaryjność jak w przypadku Accord'a). Kwota 30 tyś zł jest raczej nieprzekraczalna, gdyż resztę pieniędzy chciałbym przeznaczyć na ubezpieczenie oraz ewentualną instalację gazową.

Będę bardzo wdzięczny za ewentualne propozycje. Proszę pisać gdybyście jeszcze potrzebowali innych informacji.

pozdrawiam serdecznie
money
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 20 06 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nie mam

07 Mar 2015, 22:18

Honda Accord 2.0 to bardzo dobry wybór, dodam jeszcze Toyotę Avensis II 1.8 (lubi olej, ale poza tym jest ok), Mazdę 6 I 2.0, Renault Laguna III 2.0, Opel Vectra C.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

07 Mar 2015, 23:57

Accord auto nudne i kanciaste. Faktycznie ciesza sie spora bezawaryjnoscia, ale kazde auto w benzynie jak nie kupisz trupa i wymieniasz wszystko na czas w 90% przypadkow bedzie bezawaryjne. Do hondy czesci sa drogie i jest malo zamiennikow. Dla mnei auto ma wygladac tez i ja bym nie kupil jej, ale o gustach sie nie dyskutuje, Ja Dodam volvo s40 2.0 136km bardzo udany diesel, oszczedny i dynamiczny, Opla Vectre GTS 2.0t+lpg, Passat b6 (tu mnie pewnie skrytykuja) Ford Mondeo (ten sam silnik co w volvo) , lub niedoceniana Laguna 3 (swieza i dobrze wyposazona) od biedy wzialbym pod uwage jeszcze Peugeota 407.

mazda 6 tylko bena, slaba karoseria ktora gnije i fatalne welurowe fotele
Nethann
Aktywny

Auto: Astra h Gtc
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

08 Mar 2015, 00:17

bez jaj... Honda Accord nie, ale Passat b6 tak. Jeszcze gdyby ktoś nie chciał w benzynie to 1.9 tdi można w tym totalnym trupie dla wariata jakiegoś polecić, ale i tak ta rada będzie cienka. Gratuluje.
Mazdą 6, jak kupisz bez rudej i zabezpieczysz, pocieszysz się długo. Jak dla mnie fotele też nie są tragiczne, stąd totalnie nie rozumiem wypowiedzi powyżej - ale o gustach się nie dyskutuje.
Ja bym skłaniał się właśnie w stronę Accorda i ubezpieczenia AC ;) Ewentualnie, gdybyś mógł jednak nagiąć delikatnie budżet to volvo s60.
erde
Początkujący

Prawo jazdy: 16 11 2009
Auto: Lexus IS250
Silnik: 2.5 208KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

08 Mar 2015, 12:08

Dokładnie, nazywając Accorda nudnym, sypiąc tekstami o drogich częściach i wspominając o Passacie B6 jest co najmniej nietrafione :? Koszta utrzymania są zdecydowanie na korzyść Accorda i wygląd to kwestia gustu dlatego zachowam to dla siebie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback

08 Mar 2015, 12:24

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Mi się właśnie Honda strasznie podoba. Tylko tak jak mówiłem jest tu problem przeszłości, dopiero po badaniach, które przeprowadzę po blacharce będę wiedział więcej.
erde, dlaczego mówisz o zainwestowaniu w ubezpieczenie AC, kradną często te auta?
I gdybym ewentualnie mógł się zastanowić nad volvo s60 to jaki silnik benzynowy byś polecał pod gaz?
Nawiązując jeszcze do tematu, powiem szczerze, że lubię sobie czasami depnąć, wyprzedzić inne auta. Czy ten silnik Hondy dobrze się zbiera ?
Pozdrawiam
money
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowy Zlot Citroenów 2CV
    Światowy Zlot fanów modelu Citroena 2CV zgromadził miłośników już po raz dwudziesty drugi. Odbył się on pod koniec lipca od 26 do 30 w portugalskim kurorcie Ericeira nad Oceanem Atlantyckim. Światowy Zlot 2CV ...

08 Mar 2015, 12:33

2,0 jest wystarczający ale zdecydowanie lepiej poszukać 2,4, bo lepiej się zbiera i jest nawet trwalszy
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

08 Mar 2015, 12:46

Tak, słyszałem o tym silniku 2.4, że jest i lepszy, i nie pali dużo więcej niż ten 2.0 a zbiera się o wiele lepiej. Tyle, że tak jak napisałem znajomy ma do odsprzedania silnik 2.0. I to w dodatku rocznik 2008 z dobrym wyposażeniem, co nie powiem, to mnie właśnie skłania do niego. Zdjęcie może niewyraźnie ale znajduję się w avatarze.
money
Nowicjusz
Awatar użytkownika

08 Mar 2015, 12:48

Szczerze powiedziawszy 30tys. za rocznik 2008r to bardzo mało (mimo, że rocznikiem nie kupujemy tylko stanem)
Dobrego Civica nie kupisz w tych pieniądzach nie mówiąc o Accordzie więc coś mi tu śmierdzi.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

08 Mar 2015, 12:52

No szczerze mówiąc, mi też :D ( wiem, że był kilka razy bity). Dlatego po remoncie jadę z nim pierwsze na stacje diagnostyczną a później do dobrego znajomego, blacharza.
money
Nowicjusz
Awatar użytkownika

08 Mar 2015, 12:54

To ja chyba dałbym sobie spokój i poszukał ładnej 2,4
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

08 Mar 2015, 13:13

Nethanem się nie przejmuj. Poleca TSI, poleca Passata a sam szuka Insigni. :mrgreen:
Jak się boisz tego auta to poszukaj innego. Po co masz nie spać w nocy i martwić się czy dojedzie nad morze czy stanie po drodze? :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Mar 2015, 16:29

No właśnie Koniu, stąd ten temat, gdyż jeżeli okaże się, że jest to wrak a nie auto, to muszę szukać czegoś innego.

Czyli mam rozumieć, że rozglądać się za autami poleconymi przez Ossy'ego, ewentualnie Honda Accord ale z silnikiem 2.4?
money
Nowicjusz
Awatar użytkownika

08 Mar 2015, 17:09

Ze swojej strony potwierdzę że warto zastanowić się na Accordem oraz Laguną III - to już nie jest ta królowa lawet o której mówiliśmy w przypadku II. Pamiętaj że auta 2000cm plus rzadko kiedy sprowadzane są w całości z racji na wysokość akcyzy.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska

08 Mar 2015, 17:11

Jak najbardziej możesz szukać tych propozycji ale jak podoba Ci się Honda to szukaj jej w pierwszej kolejności. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra