Auto do 35 tys Benzyna co wybrać ?

26 Lis 2022, 18:49

Witam od dłuższego czasu rozglądam się za samochodem do kwoty 30 35 tysięcy i nie potrafię się zdecydować. Poszukuję samochodu w benzynie ewentualnie gaz w okolicach 200km preferuje nadwozie kombi.
Samochód będę używał głównie na dojazd do pracy 10-15km i w trasę raz na 3 miesiące 1000+km. Rozważam jeszcze zakup BMW E60 od znajomego z m54b30 automat brak LPG lecz samochód był sprowadzony z Danii i nie jestem przekonany mimo zapewnień. Nie ukrywam E61 jest w kręgu mojego zainteresowania lecz obawiam się że ciężko będzie coś znaleźć na polskim rynku nie obawiając się awarii na trasie..
civic997
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 01 2017
Auto: Nie mam

26 Lis 2022, 21:06

O wiele bardziej bezpiecznymi wyborami pod LPG za taką kasę będą Mondeo 2.5T, Volvo V70 i Laguna 2.0T (tu masz też pancerny automat ale wtedy 170ps)

civic997 napisał(a):Nie ukrywam E61 jest w kręgu mojego zainteresowania lecz obawiam się że ciężko będzie coś znaleźć na polskim rynku nie obawiając się awarii na trasie..

Ale tu nie ma znaczenia z jakiego rynku auto pochodzi. W tym modelu jest się co psuć więc się psuje a naprawy nie są tanie. Jedyna opcja to szukać czegoś z naprawdę małym przebiegiem ale wtedy ceny są imo za duże w stosunku do tego co to auto oferuje
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Lis 2022, 21:29

W kręgu mojego zainteresowania jest mondeo z tym silnikiem lecz czy będzie mniej awaryjny pod względem elektroniki ? Volvo V70 czy tam koszty części nie będą na podobnym poziomie co E61 jednak liczą sobie jako "Premium". Reno tutaj wygląd mnie odrzuca silnik podobno opinie dobre lecz to nie dla mnie. Z benzyny jeszcze rozważam passata b6 lub Octavię 2 rs oba 2.0t fsi czy mam się ich aż tak obawiać ?? Tutaj wiem że gaz nie ma co liczyć a spalanie jestem wstanie przeżyć.
civic997
Nowicjusz

26 Lis 2022, 22:50

W kręgu mojego zainteresowania jest mondeo z tym silnikiem lecz czy będzie mniej awaryjny pod względem elektroniki ?

Ten samochód jest "bardzo ok"

Volvo V70 czy tam koszty części nie będą na podobnym poziomie co E61 jednak liczą sobie jako "Premium".

1. V70 jest na tej samej płycie podłogowej co mondeo, masa wspólnych części
2. V70 psuje się z reguły rzadziej niż e60

Z benzyny jeszcze rozważam passata b6 lub Octavię 2 rs oba 2.0t fsi czy mam się ich aż tak obawiać ??

Co kto lubi, jedzie fajnie ale aa pewno nie jest to silnik dla kogoś kto chce lać paliwo, jeździć i niczym poza wymianami oleju się nie przejmować. Pakiet startowy dla samego silnika jaki polecają zrobić ludzie siedzący w temacie vaga to ~3k+
franccc
Stały forumowicz

27 Lis 2022, 17:37

Patrząc na ceny mondeo i żeby coś znaleźć sensownego nie jest łatwo tym bardziej titatnium x czy S :no: Jeśli o pakiet startowy chodzi nie jest to większy problem patrząc na ceny tych modeli a na przykład mondeo i Volvo do 25 tysięcy myślę że chyba dało by radę znaleźć coś wartego uwagi z typu octavia i passat. Niestety Volvo bardziej podoba mi się V50 tylko wymiary nie te.. Volvo sprawa rozrządu wychodzi chyba podobnie co pakiet startowy w passacie sam nie wiem.
Podlinkuje auta które rozważam: [link do oferty na Olx wygasł] szkoda że automat
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
civic997
Nowicjusz

27 Lis 2022, 19:19

To mondeo prezentuje się w sensownie.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska

27 Lis 2022, 19:21

civic997 napisał(a):Volvo sprawa rozrządu wychodzi chyba podobnie co pakiet startowy w passacie sam nie wiem.

Nie wychodzi

Serio 35k za starego passata tylko dlatego, że go ktoś zwieśniaczył? Sobie dolicz do ceny od razu komplet felg, opon i pewnie zawias
franccc
Stały forumowicz

27 Lis 2022, 20:16

civic997 napisał(a):Podlinkuje auta które rozważam: [link do oferty na Olx wygasł] ... PRgv7.html szkoda że automat

Jaja sobie robisz ? :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Lis 2022, 20:43

jak chcesz b6 to bierz r32, auto które fajnie jedzie i da się kupić w dobrej kasie (jeszcze) A samo w sobie jest bardzo fajne, mi się nim jeździ lepiej niż e60 a utrzymanie będzie tańsze.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Lis 2022, 21:19

Kao napisał(a):ak chcesz b6 to bierz r32, auto które fajnie jedzie i da się kupić w dobrej kasie (jeszcze) A samo w sobie jest bardzo fajne, mi się nim jeździ lepiej niż e60 a utrzymanie będzie tańsze.

Mogę Ci zadać pytanie ? :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Lis 2022, 22:37

Cena passata trochę wysoka.... lecz w tym pakiecie jakoś do mnie przemawia bez tego trochę mniej :roll: Silnik 3.2 nie brałem pod uwagę tylko czy łatwo nie polecieć w koszty ? Spalanie pewnie nijak się ma do 2.0 W Polsce cenowo stoją bardzo korzystnie. Nie żebym Panowie uparł się na Passata we wnętrzu robi dla mnie lepsze wrażenie niz Mondeo.
civic997
Nowicjusz