Auto do 35 tys pod LPG - 50/50 trasa miasto Kraków

09 Mar 2016, 00:24

Witam
Długo myślałem o zakupie nowego samochodu i po pewnym czasie doszedłem do wniosku, że potrzebuje auto dobrze znoszące instalacje LPG.
Poruszam się 50/50 stosunek miasta do trasy.

Moje dwa typy to:
1 - BMW E90 320 benzyna 150 KM:
Przykład:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2 - VW GOLF VI 1.6 MPI benzyna 102 KM
Przykład
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ogólnie to te dwa przykłady, są ogłoszeniami które po długich poszukiwaniach, najbardziej mnie zainteresowały :) Planuje przez weekend jechać i obejrzeć oba pojazdy (znajdują się około 10KM od siebie, a ja sam mam tam 120 KM). Troszkę obawiam się przebiegów, które na pewno są dobrze kręcone.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, na co zwrócić uwagę, oraz które auto było by lepszym wyborem dla mnie.

Pozdrawiam i z góry dziękuję
lucyfair
Nowicjusz

Auto: nie mam

09 Mar 2016, 10:36

Oba są za tanie, więc albo zaliczyły dzwonka (należałoby sprawdzić te auta pod tym kątem) albo liczniki są po solidnej korekcie. No chyba, że handlarze prowadzą swoją działalność charytatywnie, drogo kupują, tanio sprzedają - nic nie można wykluczyć :wink: Ja bym je odpuścił już po lekturze nagłówków w ogłoszeniach.
No i szczerze mówiąc są dużo lepsze auta w tej cenie od czterocylindrowego BMW (płacisz za znaczek, serwis kosztuje, a masz zwykłe auto z przeciętnymi osiągami) i Golfa z silnikiem, który kiepsko nadaje się na trasy - może uda się znaleźć np. Volvo V50 z pięciocylindrową benzyną, Renault Lagunę III 2.0T, Seata Exeo 1.8T albo Citroena C5 2.0. Do każdego z nich założysz LPG.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

09 Mar 2016, 11:32

Zdecydowanie E90. Jeszcze warta uwagi jest Honda Accord 2.4. Warto poszukać.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Mar 2016, 16:36

Jeśli chodzi o golfa, to jest już zarezerwowany :(
Zaletą tego modelu jest dla mnie prosta jednostka napędowa - silnik 1.6 8V ma bardzo pozytywne opinie, a już sami mechanicy nie mają z nim żadnych problemów. Pisząc o trasach miałem na myśli od czasu do czasu przejazd 50-100 km. Jednak zdecydowanie częściej będę poruszał się po mieście.
BMW E90 faktycznie nie jest łatwo znaleźć w okolicy, a na wyjazd 150KM+ oglądnąć jakiś złomeks... nie mam na tyle czasu, żeby sobie na to pozwolić.
O hondach dość sporo czytałem, kiedy to miałem możliwość kupienia UFO z 2007 roku. Niestety silnik 1.8 w tym samochodzie przy montażu instalacji LPG wymaga częstych regulacji zaworów, którą to powinien wykonywać ktoś kumaty. Cóż - będę szukał dalej.
Tak na marginesie - widziałem też BMW 325 :D ale troszkę obawiam się spalania w mieście.
Pozdrawiam
lucyfair
Nowicjusz

09 Mar 2016, 18:52

Wybrałeś jedne z gorszych silników w tych autach...
W BMW z 4cyl nie opłaca się inwestować, bo to zabija charakter auta. Dodatkowo silnik ma problem z napinaczem łańcucha rozrządu, który jest zamontowany od strony kabiny aby było drożej. ;)
I mała uwaga: BMW e90 ma plastikową podłogę bagażnika więc przy montażu butli trzeba ją wzmacniać. I mówią, że koreańskie są plastikowe...
Golf to wybór słabego ze złych - nie psuje się jak inne ale pali jak smok i wcale nie chce jechać. Boisz się spalania w 325i to wyobraź sobie, że 1,6 pali niewiele mniej przy 2x gorszych osiągach.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

10 Mar 2016, 14:58

W takim razie, moze mogę liczyć (czyt. poprosić) na jakies ogloszenia z Małopolski, lub Śląska?
Ta laguna III 2.0t dość mi się podoba, zwlaszcza w coupe :-)
Exeo też mógłby byc.
lucyfair
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Hyundai Santa Fe Nowej Generacji
    "Nowy Santa Fe kontynuuje globalny sukces modelu. Zaprezentowany w 2001 roku, model Santa Fe pierwszej generacji jest podstawą wiarygodności i doświadczenia marki w segmencie SUV" powiedział Thomas A. Schmid, Dyrektor Operacyjny ...

10 Mar 2016, 15:08

To Exeo sam miałem obejrzeć z czystej ciekawości, ale zmieniły mi się plany w zeszły weekend:
[link do oferty na Olx wygasł]
Według Sprzedającego auto bezwypadkowe, bezkolizyjne, instalacja LPG kosztowała Niemca 10 tys. euro (!) - ma ponoć na to fakturkę, auto sprzedają tylko dlatego, że chcą kupić coś szybszego. Sprowadził auto z Niemiec na własną rękę rok temu (chciał kupić A4 B7, ale nie mógł znaleźć nic w odpowiednim stanie), zrobił nim 15 tys. km, przez telefon brzmiał wiarygodnie (mówił, że póki co małe zainteresowanie, jedyni chętni podają argument, że na allegro są takie same, ale 6 tys. zł tańsze, więc mógłby coś opuścić :) ).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Mar 2016, 19:04

lysy30 czuję niedaleką zmianę auta :naughty:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

10 Mar 2016, 19:17

dzida z jednej strony chciałoby się spróbować czegoś nowego (Civic od ok. 4 miesięcy w ogóle się nie psuje i jakoś zaczął mnie nudzić :mrgreen: ), z drugiej mnóstwo bieżących wydatków (głównie związanych z nowym mieszkaniem) i pewnie jeszcze trochę pojeżdżę Hondą. Póki co i tak nie wiedziałbym na co się zdecydować :) Exeo wrzuciłem, bo wydaje mi się ciekawe - rynkowa cena, świetna instalacja, no i sympatyczny sprzedający :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Mar 2016, 19:39

łysy30 napisał(a):(Civic od ok. 4 miesięcy w ogóle się nie psuje i jakoś zaczął mnie nudzić )

Aż tak Ci się psuł ? Ja odkąd go mam ( w czerwcu będą 2 lata ) Nic mi się z nim nie dzieję
Tylko teraz na wiosnę muszę pomalować maskę od odprysków i zrobię chyba polerkę , bo mnie bolą oczy od tych rysek.

Teraz zbieram na Civica X , ciekawy jestem tylko jak będzie się spisywał ten 1.5 Turbo
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

10 Mar 2016, 20:12

sanvean23 napisał(a):Aż tak Ci się psuł ?

Jak porównuję to do moich kolegów, którzy jeżdżą dieslami po mieście to nie jest tak źle, ale spodziewałem się, że pod względem bezawaryjności będzie o wiele lepiej. W trakcie posiadania Civica m.in.:
- regenerowałem maglownicę, a po paru miesiącach wymieniłem ją na używkę z rozbitka (przestało stukać, auto ponownie zaczęło skręcać i znowu działa wspomaganie),
- wymieniałem łożyska amortyzatorów, gumy stabilizatora, łącznik stabilizatora i 4krotnie ustawiałem geometrię zawieszenia,
- wymieniałem uszczelniacz prawej półosi (mały wyciek ze skrzyni biegów),
- urwała mi się klamka w drzwiach kierowcy :D
- czyściłem niedawno przepustnicę (przestały przygasać wskaźniki na komputerze pokładowym, silnik nie wchodzi już na bardzo wysokie obroty po odpaleniu).
No i kilka rzeczy, których nie ruszałem: skrzypiące sprzęgło (mechanicy odradzali naprawę, bo działa krótko), popsuł się mechanizm składania lusterek (zbędna pierdoła, więc tego nie naprawiam), plastiki potwornie trzeszczą mi na dziurach, no i lakier - w tym aucie to tragedia. Najwidoczniej miałeś więcej szczęścia :wink:

sanvean23 napisał(a):Teraz zbieram na Civica X , ciekawy jestem tylko jak będzie się spisywał ten 1.5 Turbo

Honda obiecuje, że trwałość silników będzie na dotychczasowym poziomie, miejmy nadzieję, że dotrzymają słowa. Wygląd trochę przekombinowany jak dla mnie, no ale czymś trzeba będzie jeździć za te 10 lat :)
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Mar 2016, 20:21

Co do tego skrzypiącego sprzęgła to się przyzwyczaiłem bo w Punciaku miałem ten sam problem :mrgreen:
Na klamkę uważam i staram się nie ciągnąć , bo na forum sporo osób się żaliło na ten temat
Plastiki też mi trzeszczą ale jakieś wielkiej tragedii to nie ma
Lakier zgadzam się , zrobię polerkę i zabezpieczę jakąś ceramiczną powłoką.

Jedynie co to amory z tyłu musiałem wymienić bo mi wylał , a tak to olej , filtry , filtr paliwa wymieniłem przy 120k km wg. książki , olej w skrzyni biegów no i wyregulowałem zawory.

Generalnie jestem zadowolony , gdyby nie ten lakier byłoby super.

Miejmy nadzieję że te nowe uturbione silniki się będą dobrze sprawować bo X naprawdę mi się podoba , szczególnie te zielone akcenty z konceptu ekstra wyglądają.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

10 Mar 2016, 20:36

Nie no, ja generalnie też jestem z tego auta zadowolony - jeśli chodzi o funkcjonalność/praktyczność jest pod każdym względem rewelacyjne, silnik to majstersztyk, no i - co dla mnie jest bardzo ważne - można mu zaufać. Nie jest to jednak auto idealne i tak pancerne jak wynikałoby z publikacji prasowych.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Mar 2016, 20:42

No niestety nie ma samochodów idealnych, są bardziej lub mniej :)
Jestem też bardzo zadowolony niską utratą wartości, teraz jakbym sprzedawał go to dostałbym tyle samo ile dałem :)
Myślę i mam taką nadzieję że za 2 - 3 lata dostanę za niego koło 25k
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

10 Mar 2016, 22:25

Za linka poleciało podziękowanie. Faktycznie atrakcyjnie to wygląda, ale z ceny nie wiem czy uda mi się tyle zerwać, ile by mnie interesowało.
Zobaczymy :-)

Na marginesie - napatrzyłem się na tą Lagunę w Coupe :roll: - jak dla mnie kot w butach :D ale myślę, że silnik Seata (tzn. VW) będzie trwalszy i mniej elektroniki działa na jego korzyść.
lucyfair
Nowicjusz