Auto do 35 tyś

03 Sty 2015, 17:51

Witam ma to być moje pierwsze auto. Preferuję diesla, ponieważ będę dojeżdżał do szkoły codziennie (80km w dwie strony trasa+wioski bez radarów). Jako, że mam 18 lat nie płacę za to auto tylko rodzice, ale postawili warunki minimum 2007 rocznik i żeby to nie był samochód za który w serwisie zapłacę tysiące za wymianę pierdoły..
Mój typ to sedan, nie przyjmuję do świadomości innego nadwozia. Nie interesuję mnie super kombi i super hatchback (tzn mondeo jako hatchback to co innego, takie duże może być).
Tak jak wspomniałem do dyspozycji mam 35 tysięcy. Rozglądałem się trochę w internecie i moje typy to audi a4 b7 1.9 tdi passat b6 1.9 tdi i mondeo 2.0 tdci. Poradzicie mi który z tych byłby najbardziej trafnym wyborem? Albo może wgl jakiś inny samochód podacie. Dodam, że w passacie nie odpowiada mi trochę 105 koni bo to jednak nie jest szczyt marzeń, a jednak auto kilka lat pojeździ w moich rękach..
Z góry dziękuję za pomoc!
Freestyle
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 11 2014
Auto: Nie mam

03 Sty 2015, 18:28

Mondeo już w blokach startowych wygrywa z vw, więc z twoich typów zostaje jeden. Ja dorzucę citroena c5, lagunę, ale uważam że mondziak będzie najlepszy. Szukaj początku produkcji w wyższych wersjach. Myślę że za 35 dorwiesz jakieś titanium z 2007 ale pewien nie jestem. A i omijaj oferty handlarzy za 25 tysięcy bo to nic dobrego nie wróży
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

03 Sty 2015, 18:30

Wiadomo opcję za 25 tysięcy na samym starcie odpadają. Jedynie oferty z VIN, pełna dokumentacja, opcja pojechania na stację, przyjazd z ekipą do auta (komputer, lakier itp) inaczej auta nie kupię bo szkoda pieniędzy na te graty w dzisiejszych czasach. Co do laguny i c5 no w sumie fajne autka też ale jednak mondziak wyglądem według mnie bije je na głowę.

EDIT
A co do silnika 2.0 tdci ktoś coś wypowie się ? bo czytałem opinie i nikt za bardzo nie narzeka ani na turbinę ani na pompy wtrysku i coś mi nie pasuję, że w dzisiejszych czasach diesel się nie psuję :O
Freestyle
Nowicjusz

03 Sty 2015, 18:44

Bardzo prawidłowe podejście do zakupu :ok:
TDCI to jeden z najlepszych dieslów dostępnych w tej klasie. Przede wszystkim dynamiczny, oszczędny, wysoka kultura pracy i nie sprawia kłopotów w użytkowaniu (chyba że ktoś jeździ w mieście, na krótkich dystansach). Mój znajomy ma i bardzo sobie chwali. A samo mondeo świetnie się prowadzi, jest ogromne pod względem miejsca, ergonomiczne, ma świetne fotele (chodzi mi o te półskórzane) i nie sprawia kłopotów większych. Porównywalne do niego jest c5 z tą przewagą c5, ze ma pneumatyczne zawieszenia ale za to traci na wartości troszkę szybciej
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Sty 2015, 19:27

Jeśli trafisz jednak na 105KM 1,9 TDI,to zwróć uwagę czy nie jest to ta wadliwa odmiana tego silnika (wersja BXE kod silnika) z wycierającym się wałkiem i panewkami powyzej 100 tys km...

Ja ze swojej strony polecam wzięcie pod uwagę Fiata Bravo II z 1,6 multijetem -120KM. Świetne prowadzące się auto ze świetnym silnikiem ,a za 30k masz 2010 rocznik !!! Taki silniczek 1,6 ,a ma 300 Nm !!!
a z takim silniczkiem jak poniżej,to już robi się bolid..!
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

03 Sty 2015, 19:30

Za 35 tysięcy kupisz właśnie ładne Mondeo z 07 roku :ok: Te Wieśwageny nie mają startu.. :ok:
Ja jeszcze mogę polecić 1.8 TDCI 115 konny. Stara jednostka Forda, co prawda dwumas lubi paść ale za to nie ma DPF-u :yes: Niestety większość po flocie.
Propozycja C5 i Laguny też okej z tym że Laga będzie tracić sporo na wartości.
Ode mnie jeszcze coś nietypowego- Sonata i Magentis. Może Ci się spodoba :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Sty 2015, 19:36

Koniu 1.8 miał chyba 125 kucy :ok:
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Sty 2015, 19:37

Jeśli jesteś młody to poszukaj AR 159 1.9 a najlepiej 2.4 JTD ze wskazaniem na ten drugi silnik :yes: elastyczność o wiele lepsza a spalanie wyższe max o 1l
Można też pójść w stronę JDM i rozejrzeć się za Hondą Accord 2.2 i-CDTI
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

03 Sty 2015, 19:39

tomek70 napisał(a):Koniu 1.8 miał chyba 125 kucy
Tak, masz rację, mój błąd. W Focusie była 115-tka :yes:

Mike chciałem polecić Accorda ale nie mieści się w ramach rocznikowych :/
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Sty 2015, 19:44

Co do fiata to odpada (hatchback) i to nadal Fiat, nie wyobrażam sobie nim jeździć.
Co do tych hyundai nawet spoko w sumie, ale jednak chyba wygrywa Ford, najmniej wadliwy, nie taki drogi serwis no i większa pewność niż przy grupie VAG.

@edit
Alfa w sumie fajna, a co o silnikach ?nie są awaryjne ? i wgl nie bd przybijał "piony" z mechanikiem co tydzień? Zmieniło się coś z Alfami ? Bo w sumie ich nawet pod uwagę nie brałem.
Ostatnio edytowany przez Freestyle, 03 Sty 2015, 19:47, edytowano w sumie 1 raz
Freestyle
Nowicjusz

03 Sty 2015, 19:46

To jak wybrałeś to podrzucaj nam jakieś oferty z twojego regionu i postaramy się ocenić
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Sty 2015, 19:51

Freestyle napisał(a):Co do fiata to odpada (hatchback) i to nadal Fiat, nie wyobrażam sobie nim jeździć.

To co że Fiat znaczy że zły ???
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

03 Sty 2015, 19:56

Broń boże nie mówię zły. Jestem młody mam 18 lat i mam swoje typy nie wsiądę do fiata w tym wieku koniec kropka.

Odległość skąd auto będzie nie ma problemu. Cała polska wchodzi w grę jak i sprowadzenie auta z Niemiec.
Cena większości do 37, ale wiadomo coś tam sprzedawca spuści. A 1000 w tą, a w tą to już jeden ciul przy takiej kwocie.
Ten mi się spodobał, ale zastanawia mnie ten przycisk "start/stop" nie psuję się to ?

Freestyle
Nowicjusz

03 Sty 2015, 20:00

Start/stop jest super. Tylko uważaj jak się kończy bateria kluczyka. Wtedy gdy w czasie jazdy padnie i nie rozpozna ci go samochód, to masz włączone awaryjne. Ja tak kiedyś jechałem przez środek miasta :lol: :lol: :lol:
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Sty 2015, 20:02

Szukaj aut z polskiego salonu i od prywatnych właścicieli. Te są najpewniejsze i najłatwiej je sprawdzić. Ten pierwszy ładny i dobra cena tylko ten opis...
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika