Auto do 37k PLN

25 Mar 2009, 12:19

Witam,

Na wiosne planuje zakup auta dla siebie i jako, ze nie mam wielkiego doswiadczenia prosze was o pomoc i o porade co wybrac by byc zadowolonym.
Aby nie przedluzac podam kryteria jakie mnie interesuja przy wyborze auta.

Cena: 37k max 40k (ale to juz ostatecznosc)
Silnik: Diesel
Typ: Sedan/Hatchback
Rocznik: od 2004

Myslalem glownie o Mazdzie 3 lub 6 ewentualnie Toyota Carolla lub Volvo S40.
Podoba mi sie tez alfa romeo ale nie maja za dobry opinii z tego co wyczytalem na forum a moze jednak warto ?
Na pewno nie kupie auta francuskiego jesli juz to tylko C5 Cytrynki.
Za wszelkie sugestie z gory bardzo dziekuje.

Pozdrawiam
brumbrum
Nowicjusz

25 Mar 2009, 14:30

Za 40k moze uda ci sie znalezc alfe 159 i uwierz mi warto. Zle opinie o tych autach ciagna sie za marka z lat 90 teraz to juz przeszlosc. Sa tak samo bezawaryjnne lub jak kto woli awaryjne jak inne nowe auta. Volvo bardzo ladne auto ale to tylko focus w ladnym opakowaniu. Jesli HB to moze bmw 1 ?;)
radzio000
Początkujący

Miejscowość: ww

25 Mar 2009, 23:30

Owszem BMW 1 oraz alfa 159 bardzo mi sie podobaja, ale dostac je w cenie do 40k to wielka sztuka :(
brumbrum
Nowicjusz

25 Mar 2009, 23:41

a bmw e46?? w tej cenie spokojnie dostaniesz i to z niezlym wyposazeniem.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

26 Mar 2009, 00:53

Za 40k nie znajdzie 159, co najwyżej "okazję" która była bita i poniżana.. W 159 można uderzać z 50k i więcej, 60k optymalnie żeby coś dobrego znaleźć.

Jeśli z Alf w cenie do 40k zł to polecam dokładnie mój model z tym samym silnikiem. Jak chcesz coś więcej się dowiedzieć to pisz.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

26 Mar 2009, 08:47

Na poczatku dziekuje za odzew :)

@matttias1234
Powiem szczerze, ze te BMW co mi sie podobaja to mnie na nie nie stac ;-) zas te co by mnie bylo stac to bal bym sie kupic majac na mysli ze jakis kolega w dresach katowal po miedzy jednym klubem a drugim.
BMW to bardzo dobre auto, ale kupic nie skatowany model to moze byc problem.

@qki007
Auto bedzie glownie eksploatowane w miescie (Warszawa) wiec nie wiem czy silnik 2.4 bedzie dobry na moja kieszen?
Interesuje mnie jeszcze jak jest z cenami czesci do Alfy oraz na co zwrocic szczegolna uwage przy kupnie tego samochodzika?
A i jeszcze jedno pytanie co prawda nie mam zamiaru jezdzic po lasach ale jakie jest zawieszenie w alfach (boje sie ze niskie)?

Pozdrawiam
brumbrum
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Verso-S (2005–2017)
    To kolejny minivan Toyoty w segmencie B. Powstał w 2005 roku jako następca Toyoty Yaris Verso i był produkowany do roku 2017. W Europie występował pod nazwą Verso-S, a na innych rynkach jako Toyota Ractis. Auto doczekało ...

26 Mar 2009, 13:47

Powiem szczerze, ze te BMW co mi sie podobaja to mnie na nie nie stac ;-) zas te co by mnie bylo stac to bal bym sie kupic majac na mysli ze jakis kolega w dresach katowal po miedzy jednym klubem a drugim.
BMW to bardzo dobre auto, ale kupic nie skatowany model to moze byc problem.

starsze modele były katowane dosc czesto (e36, e30)
te nowsze tak jak e46 to juz niekoniecznie.tym bardziej że silnik diesla wiec nie każdy jest aż tak glupi zeby katować tak fajna furke i do tego z silnikiem diesla.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

26 Mar 2009, 14:31

ja osobiście wybrał bym raczej mazde 3 lub 6 piekne auta o sportowej duszy
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

27 Mar 2009, 12:20

brumbrum napisał(a):@qki007
Auto bedzie glownie eksploatowane w miescie (Warszawa) wiec nie wiem czy silnik 2.4 bedzie dobry na moja kieszen?
Interesuje mnie jeszcze jak jest z cenami czesci do Alfy oraz na co zwrocic szczegolna uwage przy kupnie tego samochodzika?
A i jeszcze jedno pytanie co prawda nie mam zamiaru jezdzic po lasach ale jakie jest zawieszenie w alfach (boje sie ze niskie)?

Silniki JTD to bardzo udane konstrukcje i nie słyszałem jeszcze żeby ktoś kto normalnie je użytkuje (dobre paliwo, zalecany olej i wymiana rozrządu na czas) zajeździł silnik. To po pierwsze, a po drugie to 2,4 pali minimalnie więcej od 1,9 a ma dużo większy potencjał mocy, kolejna sprawa że przy sprzedaży kupując 1,9 będziesz miał konkurencję w postaci 40-50szt. na allegro a z 2,4 będzie 3-5 egzemplarzy..

Ceny części są normalne jak na ten segment samochodu, i na pewno tańsze niż do jakiegoś niemca za 40k. Przy zakupie zwrócić uwagę tak jak w każdym samochodzie czy nie bity, stan silnika (weź jakiegoś speca od nowoczesnych silników diesla bo na "słuch" ciężko wyczaić czy jest ok bo chodzi prawie jak benzyna), no i stan zawieszenia też jest ważny żeby zaraz po kupnie nie wpakować się w wymianę połowy.

A jeśli chodzi o samo zawieszenie to w 156 II jest niskie jeśli porównując je do C3, Aveo czy też S40. Ale nie aż tak żeby nie dało się normalnie jeździć, na drodze wszystko jest ok tylko na krawężniki trzeba uważać, ale za to niski i twardy samochód daje dużą frajdę z jazdy.

Podsumowując jakiego byś JTD nie kupił i tak będziesz zadowolony z jego pracy i osiągów a także bezawaryjności pod warunkiem że nie kupisz zajeżdżonego. A jeśli chodzi o samą Alfę to taka sama zasada, sprawdzisz dobrze przed kupnem to później będziesz zadowolony, a jak ktoś Ci podrzuci trupa to później będzie mit o awaryjności Alf szedł dalej :).
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość