REKLAMA
Witam serdecznie na forum. Postanowiłem założyć temat ponieważ moja wiedza samochodowa jest dość ograniczona a naczytałem się tutaj dużo fajnych rzeczy.
Jeżdżę samochodem OPEL Vectra C 1.8 122KM (Z18XE) produkcja 2005 ale jest to model poliftowy, sedan z założonym gazem BRC. Chciałbym aby ta Vectra była odniesieniem do mojego kolejnego samochodu. Poszukuję samochodu znacznie młodszego tak pomiędzy 2012-2014 i koniecznie z możliwością (bezproblemową) założenia LPG. Przebieg nie więcej niż 100 tys. Odczucia z jazdy takie jak moc silnika nie były gorsze niż w Oplu Vectra. Jedyne co mi w Oplu przeszkadzało to, że brakowało 6 biegu na autostradzie. Samochodem jeżdżę sporo ale w większości jest to miasto (praca i wożenie dzieci) a trasa to sporadycznie. Trochę więcej w wakacje.
Jak wydawało mi się, że kupienie samochodu to nie będzie problem tak teraz nie wiem nic. Poniżej wymienię Wam kilka samochodów, którymi się interesowałem i moje uwagi, może to Wam pokaże mój tok myślenia:
- Honda Civic IX 1.8 - jedynie co mnie odstrasza to bardzo wysoka cena w porównaniu z innymi samochodami. Nie wydam ok 47 tys. na auto maks. z 2012
- Renault Laguna III sedan 1.8 - nie ma na rynku wtórnym wersji 170KM F4RT przystosowanej do LPG. Są tylko te 140KM od Nissana.
- Renault Megane III - tutaj to już sam nie wiem. Silnik 1.6 110KM z 6-cio biegową skrzynia nie będzie za słaby? A chyba tylko ten nadaje się do LPG. Ludzie piszą, że głośny i że na 6-tym biegu 3000 obr. ma się przy 110 km/h.
- Ford Focus MK3 1.6 105KM - to chyba w ogóle nie jedzie a podoba mi się bardzo.
- Hyundai i30 - w grę wchodzą tylko silniki 1.6. Wolał bym ten GDI 135 KM ale to wtrysk bezpośredni i nie wiem czy LPG podejdzie. Do tego Hyundai wydaje mi się taki plastikowy.
- Opel Astra J 1.4T 140 KM - tego jestem najbliżej ale znowu trochę strach przed turbiną i ktoś tam narzekał, że ze skrzynią w tym silniku mogę być problemy.
Jak uda Wam się przeczytać moje wypociny to będziecie wiedzieć jak mi doradzić
Bardzo podobają mi się Peugeoty 308 ale tam chyba żaden nie będzie pod gaz.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i w razie pytań będę chętnie odpowiadał.