Auto do 40 tys. większość miasto

25 Lis 2019, 11:17

Witam serdecznie na forum. Postanowiłem założyć temat ponieważ moja wiedza samochodowa jest dość ograniczona a naczytałem się tutaj dużo fajnych rzeczy.

Jeżdżę samochodem OPEL Vectra C 1.8 122KM (Z18XE) produkcja 2005 ale jest to model poliftowy, sedan z założonym gazem BRC. Chciałbym aby ta Vectra była odniesieniem do mojego kolejnego samochodu. Poszukuję samochodu znacznie młodszego tak pomiędzy 2012-2014 i koniecznie z możliwością (bezproblemową) założenia LPG. Przebieg nie więcej niż 100 tys. Odczucia z jazdy takie jak moc silnika nie były gorsze niż w Oplu Vectra. Jedyne co mi w Oplu przeszkadzało to, że brakowało 6 biegu na autostradzie. Samochodem jeżdżę sporo ale w większości jest to miasto (praca i wożenie dzieci) a trasa to sporadycznie. Trochę więcej w wakacje.
Jak wydawało mi się, że kupienie samochodu to nie będzie problem tak teraz nie wiem nic. Poniżej wymienię Wam kilka samochodów, którymi się interesowałem i moje uwagi, może to Wam pokaże mój tok myślenia:

- Honda Civic IX 1.8 - jedynie co mnie odstrasza to bardzo wysoka cena w porównaniu z innymi samochodami. Nie wydam ok 47 tys. na auto maks. z 2012
- Renault Laguna III sedan 1.8 - nie ma na rynku wtórnym wersji 170KM F4RT przystosowanej do LPG. Są tylko te 140KM od Nissana.
- Renault Megane III - tutaj to już sam nie wiem. Silnik 1.6 110KM z 6-cio biegową skrzynia nie będzie za słaby? A chyba tylko ten nadaje się do LPG. Ludzie piszą, że głośny i że na 6-tym biegu 3000 obr. ma się przy 110 km/h.
- Ford Focus MK3 1.6 105KM - to chyba w ogóle nie jedzie a podoba mi się bardzo.
- Hyundai i30 - w grę wchodzą tylko silniki 1.6. Wolał bym ten GDI 135 KM ale to wtrysk bezpośredni i nie wiem czy LPG podejdzie. Do tego Hyundai wydaje mi się taki plastikowy.
- Opel Astra J 1.4T 140 KM - tego jestem najbliżej ale znowu trochę strach przed turbiną i ktoś tam narzekał, że ze skrzynią w tym silniku mogę być problemy.

Jak uda Wam się przeczytać moje wypociny to będziecie wiedzieć jak mi doradzić :)
Bardzo podobają mi się Peugeoty 308 ale tam chyba żaden nie będzie pod gaz.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i w razie pytań będę chętnie odpowiadał.
bakans
Nowicjusz

25 Lis 2019, 11:35

Wiesz co tak patrzę na te twoje typy i w sumie jak bym jak miał zmieniać Vectrę która jest większa od pozostałych samochodów które wymieniłeś w swoich typach to może bym jeszcze pomyślał nad Toyotą Avensis z silnikiem 1.8 lub 2.0 Valvematic tam LPG powinieneś założyć bez większego problemu. Wielkość podobna, prowadzenie lepsze i spalanie mniejsze. Tylko musisz tu wybierać w rocznikach 2010 i 2011 bo do 40tyś. chyba nie znajdziesz jej z 2012 roku. No i masz 6 biegów :) Zobacz sobie z ciekawości moim zdaniem to bardzo fajna alternatywa samochodu który masz obecnie.

bakans napisał(a):Opel Astra J 1.4T 140 KM - tego jestem najbliżej ale znowu trochę strach przed turbiną i ktoś tam narzekał, że ze skrzynią w tym silniku mogę być problemy
Ciekawe samochody i mi się ogólnie podoba całkiem design deski i wykończenie ale tu masz mniejszy samochód, a pisząc dzieci masz pewnie dwójkę więc warto by taką astrę kupić w kombi :) Co do turbiny myślę że zawsze to jest jakaś dodatkowa rzecz która może się popsuć aczkolwiek użytkując auto normalnie nie można od razu z góry zakładać że będziemy musieli ją regenerować lub wymieniać :) trzeba mieć to na pewno na uwadze przy przebiegu powyżej 200tkm.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

25 Lis 2019, 11:48

Toyota Avensis też patrzyłem, ale tak jak piszesz za uczciwe auto to znowu rocznik maks 2010. Co do dzieci i wielkości auta to kompletnie mi to nie przeszkadza, że będzie mniejsze. Dzieci nie siedzą w fotelikach i do jazdy miejskiej nie potrzebuję dużego. W Vectrze faktycznie wygodnie ale co z tego jak w bagażniku wożę tylko koło zapasowe i powietrze :P . Żona nie chce nim jeździć bo ciężko jej zaparkować. Wole mniejsze auto ale teoretycznie kupię nowsze i nowocześniejsze. Co do aut kombi to podoba mi się tylko w mondeo ale dużej benzyny nie da się kupić no i moje marzenie A6 :D, ale to tylko marzenie.
bakans
Nowicjusz

25 Lis 2019, 13:13

Jeśli głównie miasto to rzeczywiście segment C będzie dobrym wyborem. Astra 1.4T to bardzo dobry typ pod LPG, dynamika będzie nawet lepsza niż w Vectrze. Skrzynie trzeba sprawdzić przy zakupie, prędzej czy później będzie wymagała remontu, ale ogarniesz to za 2-3 tys.zł i masz spokój na wiele tysięcy kilometrów. Jak porównasz to z problemami i kosztami związanymi z niektórymi silnikami (Peugeot/BMW/ mini 1.6, VAG TSI itd.) to są grosze.
Lagunę III 2.0 również polecę, bo to sprytne autko, mniejsze od większości z segmentu D, ale ma praktyczny bagażnik (liftback).
Reszta aut będzie miała słabsze silniki - możesz rozważyć Focusa MK3 1.6 125km, Megane III 1.4 TCE (ten silnik jest mało popularny), i30 1.6 MPI... Civic IX do 40 tys.ciezko osiągalny.
308 tylko z dieselkiem.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

25 Lis 2019, 14:21

W tych Astrach to każda skrzynia prędzej czy później pada, czy tylko w jakimś roczniku? Słabo to wygląda. Biorąc pod uwagę, że stać mnie na ok rocznik 2014 z przebiegiem w granicach 100 tys, to pierwsze co zrobię jak kupię auto to remont skrzyni. :(

możesz rozważyć Focusa MK3 1.6 125km, Megane III 1.4 TCE (ten silnik jest mało popularny)

Te silniki na pewno przerobię na LPG bez problemu?
bakans
Nowicjusz

25 Lis 2019, 20:43

bakans napisał(a):możesz rozważyć Focusa MK3 1.6 125km, Megane III 1.4 TCE (ten silnik jest mało popularny)

Te silniki na pewno przerobię na LPG bez problemu?
nie bardzo - do Forda zalecany jest wtrysk ciekłego gazu (droższa instalacja), a Megane ma ręcznie regulowany luz zaworowy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW M1 Hommage 2008
    Koncept zbudowany w celu uczczenia dwóch protoplastów: BMW M1 (1978) oraz BMW Turbo (1972). BMW M1 Hommage potwierdza zatem przywiązanie marki do historii i demonstruje sposób, w jaki dziedzictwo BMW ...

26 Lis 2019, 09:53

mike napisał(a): do Forda zalecany jest wtrysk ciekłego gazu (droższa instalacja), a Megane ma ręcznie regulowany luz zaworowy

Dlaczego niby do tego Forda miałby być wtrysk ciekły? Tam wchodzi normalna sekwencja.

Luz zaworowy to owszem dodatkowy koszt, ale najważniejsze to kupić auto i silnik w dobrym stanie. Lepszym wyborem byłaby Astra, ale podaje alternatywę.
Ossy
Forumowicz VIP

26 Lis 2019, 10:54

To w takim razie skupię się na tych dwóch samochodach. Więcej z tego co patrzę jest ofert Astry ale sporo przywiezionych. Wiecie czy się da i w jaki sposób to zrobić, chodzi o sprawdzenie tej wadliwej skrzyni biegów i turbiny w Oplu?
bakans
Nowicjusz

26 Lis 2019, 11:33

Tu masz o skrzynii:
https://www.google.com/amp/s/www.wybork ... adnik/amp/

A turbo to obejrzysz na warsztacie czy się nie poci nadmiernie i podczas jazdy sprawdzisz czy auto zbiera się od odpowiednich obrotów. Po prostu potraktuj to jako część eksploatacjyjna - jeśli się zużyje oddajesz do profesjonalnej regeneracji. Jeśli będziesz zmieniał olej co 10 tys.i nie będziesz katował auta to turbina wytrzyma naprawdę długo.
Ossy
Forumowicz VIP

26 Lis 2019, 12:11

Dzięki wielkie kolego. Turbina jeszcze spoko tym bardziej, że ja bardzo dbam o samochody, ale po przeczytaniu tego artykułu o skrzyni biegów to naprawdę odechciewa się tej Astry :( , pomimo że prawie wszystko mi w niej pasuje.
Co znajdę jakiś model to coś nie gra i wracam do swojego pierwszego wyboru czyli I30 1.6. Zastanawia mnie w nim jedno, ponieważ priorytetem dla mnie jest LPG to nie wiem, który silnik 1.6 jest lepszy. Logiczne jest, że MPI 120KM ale spotkałem dużo opini, że 1.6 GDI 135KM jest lepszy pod gaz. Osobiście wolał bym GDI ze względu na moc.
bakans
Nowicjusz

26 Lis 2019, 12:25

Koszt instalacji gazowej do GDI (wtrysk bezpośredni) to 4 tys.zł. Różnica w osiągach nie jest duża. LPG do MPI to koszt około 2.5-3tys.zł.
Jeśli będziesz odrzucać auto za słaby punkt to okaże się, że odrzucasz wszystkie auta. W HDI możesz mieć problem z nagarem, MPI może brać olej i tak w kółko.
Ossy
Forumowicz VIP

26 Lis 2019, 12:34

MPI może brać olej i tak w kółko.

To akurat nie jest problemem, przypominam, że mam Opla :D
bakans
Nowicjusz

29 Lis 2019, 15:35

Wpadło przed chwilą coś takiego dość blisko mnie. Mogli byście zerknąć okiem czy jest tam coś podejrzanego? Ja niczego się nie dopatruję. Póki co wysłałem sms-em prośbę o VIN.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
bakans
Nowicjusz

29 Lis 2019, 18:35

Cichy77 napisał(a):Ciekawe samochody i mi się ogólnie podoba całkiem design deski i wykończenie ale tu masz mniejszy samochód, a pisząc dzieci masz pewnie dwójkę więc warto by taką astrę kupić w kombi

Jesteś pewny, że Astra J jest mniejsza od Vectry :?: :lol:
Wg mnie to najlepszy typ z wymienionych.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

29 Lis 2019, 22:12

Rozmawiałem z facetem i jest pewny auta, mówił że mogę go sprawdzać gdzie chce. Podał mi VIN i zamówiłem raport z autobazy. Wszystkie dane ok ale nie ma nic na temat przebiegu bo to z Niemiec natomiast facet mówi że ma wszystkie dokumenty, dwa kluczyki itp. Jak myślicie? Wiarygodnie to wygląda?
bakans
Nowicjusz