Auto do 40 tys zł

06 Lis 2009, 19:35

Witam,

poszukuję auta dla mojego Taty. Człowiek po 60-tce któremu nie zależy na szaleńczej mocy lubiący wygodę. Do tej pory jeździł i w sumie jeszcze jeździ Mercedesem W210 i chce zmienić auto. Do wyboru są auta z roczników 2004-2007 w kwocie do 40 tys zł. Mamy kilka typów, ale z żadnym z tych aut nigdy nie mieliśmy do czynienia. Do wyboru są:

- Renault Laguna 5d 1.9 DCI
- Opel Vectra 1.9 CDTI
- Peugeot 407 2.0HDI (ten jakoś najmniej mi podchodzi ale znalazł się w zestawieniu)
- Jaguar X-type 2.0 TDCI (a ten można powiedzieć jak narazie jest na prowadzeniu w rankingu)

Moje pytania brzmią: jak wygląda awaryjność poszczególnych modeli, koszty części zawieszenia (czy auto ma wahacz z wymiennymi tulejami czy też nie, jaka jest jego żywotność), jak z korozją i przede wszystkim - silnik i osprzęt czyli typowe usterki danych silników takie jak pompa wtryskowa, końcówki wtrysków czy też dwumas.

Ogólnie rzecz biorąc interesują mnie koszty eksploatacji takich aut i na co zwrócić uwagę przy zakupie, ewentualnie czyjeś sugestie co by wybrał z tego zestawienia. Oczywiście chodzi mi o subiektywne opinie, bo rankingi można zobaczyć wszędzie, ale nie dotyczą aut eksploatowanych po naszych "drogach"
Innowierca
Nowicjusz

Miejscowość: Dobrzyków/Płock

07 Lis 2009, 10:18

Tylko Jaguar może zapewnić komfort podobny do mercedesa ale koszty użytkowania myślę, że bedą wyższe niż u mercedesa.
Pozostałe samochody to w większym lub mniejszym stopniu dobre auta ale nie o komforcie wystarczającym dla faceta jeżdzącego X lat mercedesem.
Proponuję więc młodszego mercedesa, audi a6 i a8 lub bmw serii 7(piatka odpada bo jest dla mnie zbyt oklepana i nie ma zbyt wielkiej różnicy czy to model za 15 czy 35 tysięcy, zresztą podobnie jak w przypadku audi a6-chodzi mi o wygląd)
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

07 Lis 2009, 19:28

Jako że u nas decyzje dość szybko zapadają, jutro jedziemy obejrzeć dwa X-type'y. Reszta odpadła jak tylko się na nie patrzyło. Myśleliśmy o Mercedesach, ale tak naprawdę nie oferują one nic wystrzałowego w porównaniu do tego, ile kosztują. Beemki Tata nie lubi (chociaż to świetne auta). A koszty utrzymania Jaguara nie są aż takie drogie. Tarcze ATE 200zł, końcówka drążka 60zł, tylko amortyzatory drogie strasznie - 600zł wzwyż...

Ogólnie rzecz biorąc chyba decyzja zapadła na 100% że będzie to X-type. W sumie mnie to cieszy - piękne auto mimo tego, że to Mondeo w innym opakowaniu.
Innowierca
Nowicjusz

Miejscowość: Dobrzyków/Płock
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...