06 Lis 2009, 19:35
Witam,
poszukuję auta dla mojego Taty. Człowiek po 60-tce któremu nie zależy na szaleńczej mocy lubiący wygodę. Do tej pory jeździł i w sumie jeszcze jeździ Mercedesem W210 i chce zmienić auto. Do wyboru są auta z roczników 2004-2007 w kwocie do 40 tys zł. Mamy kilka typów, ale z żadnym z tych aut nigdy nie mieliśmy do czynienia. Do wyboru są:
- Renault Laguna 5d 1.9 DCI
- Opel Vectra 1.9 CDTI
- Peugeot 407 2.0HDI (ten jakoś najmniej mi podchodzi ale znalazł się w zestawieniu)
- Jaguar X-type 2.0 TDCI (a ten można powiedzieć jak narazie jest na prowadzeniu w rankingu)
Moje pytania brzmią: jak wygląda awaryjność poszczególnych modeli, koszty części zawieszenia (czy auto ma wahacz z wymiennymi tulejami czy też nie, jaka jest jego żywotność), jak z korozją i przede wszystkim - silnik i osprzęt czyli typowe usterki danych silników takie jak pompa wtryskowa, końcówki wtrysków czy też dwumas.
Ogólnie rzecz biorąc interesują mnie koszty eksploatacji takich aut i na co zwrócić uwagę przy zakupie, ewentualnie czyjeś sugestie co by wybrał z tego zestawienia. Oczywiście chodzi mi o subiektywne opinie, bo rankingi można zobaczyć wszędzie, ale nie dotyczą aut eksploatowanych po naszych "drogach"