Auto do 40k

13 Mar 2017, 00:40

Witajcie ! :D

Sprawa wygląda tak, szukam samochodu dla mojego brata. Mianowicie młody ma 23 lata, obecnie ma Audi A3 8p 2.0 TDI delikatnie skręcone na 184km i prawie 420nM, ale chce kupić coś większego i wygodniejszego. Roczny przebieg ok 15kkm. W każdy weekend pokonuje dw razy trasę na uczelnie i z powrotem ( 2x130km ).

I tu problem z wyborem silnika bo w sumie jemu to jest jedno czy ON czy PB ( które w razie czegoś powinno dać się zagazować ).

Cena jaką dysponuje to ok. 42k zł.

Co jemu się podoba ?
- Audi A3 8p Sportback 2.0 TDI ( 170km na CR )
- Audi A4 B8 2.0 TDI bo wszystkie TFSI są olejożerne
- Opel Insignia 2.0 CDTI ( 160km ) lub 2.0 Turbo
- Audi A6 C6 tutaj wchodzi w grę 2.4 v6 i 3.2 v6 i 2.7 TDI / 3.0 TDI
- BMW e60 525i / 525d / 530d
- BMW 3er e90/91 tutaj 320d ( stara wersja 163konna bez problematycznego rozrządu ) 325i / 330i / 325d / 330d

I tutaj ogromna prośba do Was żeby pomóc młodemu w wyborze i dodać coś od siebie ! :wink: :piwo:
pawel93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gliwice
Prawo jazdy: 13 07 2009
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW e91 335i
Silnik: 335i 306km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

13 Mar 2017, 02:03

Ja tutaj nie widzę logiki
pawel93 napisał(a):obecnie ma Audi A3 8p 2.0 TDI delikatnie skręcone na 184km i prawie 420nM, ale chce kupić coś większego i wygodniejszego.

i szuka znowuż A3 8P hello? o co chodzi? :D

a można błąd? ma A3 8L? to bym jeszcze rozumiał.

Generalnie przy 15k przebiegu rocznie diesel odpada.
Zostaje benzynka która w nowszych Vagach jest kiepska.
Ja bym ewentualnie wybrał np. 3,2 fsi bo fajne brzmienie, tylko uwaga na syf nagarowy :)
A tak to nie wiem? VAGi chyba out, lepiej coś z BMW, może Mondeo? Mercedes w203?
Audi A6? to chyba trochę przegięcie dla 23 letniego studenta na dojazdy na uczelnie :) i przy 15k rocznie.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

13 Mar 2017, 09:01

[quote="Pionek"]

i szuka znowuż A3 8P hello? o co chodzi? :D

a można błąd? ma A3 8L? to bym jeszcze rozumiał.

Ma wersje 3 drzwiową z początku produkcji, szuka polifta w sportbacku.

Generalnie przy 15k przebiegu rocznie diesel odpada.
Zostaje benzynka która w nowszych Vagach jest kiepska.
Ja bym ewentualnie wybrał np. 3,2 fsi bo fajne brzmienie, tylko uwaga na syf nagarowy :)
A tak to nie wiem? VAGi chyba out, lepiej coś z BMW, może Mondeo? Mercedes w203?
Audi A6? to chyba trochę przegięcie dla 23 letniego studenta na dojazdy na uczelnie :) i przy 15k rocznie.[\quote]

Studia zaoczne. W tygodniu normalnie pracuje, tylko w weekendy jeździ na uczelnię.
pawel93
Aktywny
Awatar użytkownika

13 Mar 2017, 11:08

Aż takie kokosy zarabia, żeby mu się opłacało trzymać i wkładać kasę w A6? No i gdzie A3 do A6?

Nie obraź się, ale on jedzie tylko po znaczku i chyba pojęcia żadnego nie ma, bo taki rozrzut segmentu jest co najmniej zabawny... Nieważne jakie auto, byle zera na masce były.

Zmieniłbym modele na coś z BMW, Lexusa, może Mercedes a jak młody chce mieć "zapas mocy" to niech popatrzy na Lagunę III Coupe z 2.0T, w razie co da chipa a samo autko wygląda nieźle podług tych Audic ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

13 Mar 2017, 12:22

Focus ST, Impreza WRX :wink:
Z Twoich propozycji... Sam jestem rok młodszy, ale raczej nic mnie nie pociąga. Od biedy mógłbym e92, bo ma ładną linię i jest raczej rzadko spotykany (przynajmniej ja nie widuję zbyt często) :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Mar 2017, 18:22

Mnie zastanawia co ludzie widzą w tej Insigni, że są nawet w stanie zrezygnować ze znaczka :?

Ja tam bym poszedł w Leszka i olał drogą w serwisie germanie :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nie śpij za kierownicą podczas jazdy!
    Zmęczenie to prawdopodobnie najbardziej bagatelizowany czynnik wśród przyczyn wypadków drogowych, ponieważ jego rzeczywisty udział jest trudny do zmierzenia. Szacuje się, że zmęczenie ma wpływ na nawet 30% wypadków ...

14 Mar 2017, 00:26

galakty napisał(a):Aż takie kokosy zarabia, żeby mu się opłacało trzymać i wkładać kasę w A6? No i gdzie A3 do A6?

Nie obraź się, ale on jedzie tylko po znaczku i chyba pojęcia żadnego nie ma, bo taki rozrzut segmentu jest co najmniej zabawny... Nieważne jakie auto, byle zera na masce były.

Zmieniłbym modele na coś z BMW, Lexusa, może Mercedes a jak młody chce mieć "zapas mocy" to niech popatrzy na Lagunę III Coupe z 2.0T, w razie co da chipa a samo autko wygląda nieźle podług tych Audic ;)

Według Ciebie każdy młody powinien być dymany i zarabiać 2k na miesiąc ? To ci powiem zarabia dobrze, bo na ręke ma prawie 4k. Co do laguny to w sumie okej, tyle że 3drzwiowa ... a to odpada.

mike napisał(a):Focus ST, Impreza WRX :wink:
Z Twoich propozycji... Sam jestem rok młodszy, ale raczej nic mnie nie pociąga. Od biedy mógłbym e92, bo ma ładną linię i jest raczej rzadko spotykany (przynajmniej ja nie widuję zbyt często) :ok:

Miałem mega 535d z forum miesiąc temu do niego ... to uznał że to nie dla niego :lol: a w sumie teraz mu nawet odpowiada.

dzida napisał(a):Mnie zastanawia co ludzie widzą w tej Insigni, że są nawet w stanie zrezygnować ze znaczka :?

Ja tam bym poszedł w Leszka i olał drogą w serwisie germanie :mrgreen:

Z insignią aż taka lipa ? Noo o Leszku is też już mu gadałem ale ... niby z częściami problem. :lol:
pawel93
Aktywny
Awatar użytkownika

14 Mar 2017, 00:37

pawel93 napisał(a):To ci powiem zarabia dobrze, bo na ręke ma prawie 4k

Jakbym tyle zarabiał to bym nie patrzył i nie pytał po forach tylko po prostu kupił... ;) Dlatego pytałem czy go stać, bo zazwyczaj takie pytania zadają osoby, które szukają auta premium ale żeby było tanio.

Insignia po prostu nie ma w sobie nic specjalnego.

Problem z częściami? Oczywiście, że nie wszystkie części dostaniesz od ręki u Mirka w sklepie za rogiem, ale mamy Internet, kurierów, można ściągnąć. Dzisiaj to żaden problem z częściami :)
galakty
Forumowicz VIP

14 Mar 2017, 00:43

pawel93 napisał(a):Według Ciebie każdy młody powinien być dymany i zarabiać 2k na miesiąc ? To ci powiem zarabia dobrze, bo na ręke ma prawie 4k. Co do laguny to w sumie okej, tyle że 3drzwiowa ... a to odpada.

23 latek i 4k? Ty nam podaj namiary na pracodawcę :)
No bo kuźwa ani prawnikiem ani lekarzem raczej nie jest wstanie być 23 latek bo studia trwają 6 lat :D
Trochę to dla mnie dziwne bo ja mam więcej wiosen a zarabiam mniej i to pracując już któryś rok i nie sprzątam żeby sprawa była jasna :P
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

14 Mar 2017, 01:30

W tych czasach studia to mit, liczy się co potrafisz. ;) W segmencie IT nieważne czy masz 19 czy 29 lat, umiesz swoje i masz 4,5k i grubo wzwyż na rękę. :)
Mordrag122
Nowicjusz

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Audi A3 8L
Silnik: 1.9 TDI 90KM
Rok produkcji: 1996

14 Mar 2017, 09:14

pawel93 napisał(a):Z insignią aż taka lipa ? Noo o Leszku is też już mu gadałem ale ... niby z częściami problem. :lol:

Insignia ciężka i nie jest jakaś mega trwała (elektronika)

To powiedz mu aby na Leszka patrzył przez pryzmat niskiej awaryjności i wtedy części nie trzeba poza ogólno dostępnymi eksploatacyjnymi :D

Pionek napisał(a):23 latek i 4k? Ty nam podaj namiary na pracodawcę :)

np. dobry spawacz tyle zarabia :ok:
Lepiej skończyć dobrą zawodówkę/technikum niż śmieciowe studia typu filozofia, turystyka czy zarządzanie ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Rok produkcji: 2010

14 Mar 2017, 10:05

Pionek, zapraszamy. KWK HALEMBA oddział wydobywczy ( ściana ), sam mam studia skończone, jestem kierownikiem w firmie i zarabiam troszkę więcej niż on ale nie zazdroszczę mu pracy ... serio, miałem 3 miesiące praktyki na kopalni i nie poszedłbym tam pracować także niema co zarobku zazdrościć.

Studia 6 lat ? No proszę Was, inżynierka trwa 7 semestrów czyli 3,5 roku :D

Dobra teraz pytanie co do Leszka, każdy mechanik jest w stanie go naprawić jakby voś się sypło ? I po drugie jak ewentualna dostępność części w ASO ?

Póki co zostaj :
LEXUS IS
BMW E90/91 330D / 330I
BMW E60 530D / 530I
pawel93
Aktywny
Awatar użytkownika

14 Mar 2017, 10:49

pawel93 napisał(a):Dobra teraz pytanie co do Leszka, każdy mechanik jest w stanie go naprawić jakby voś się sypło ?

Każdy "normalny" mechanik go naprawi, bo to normalne auto i nie ma nic dziwnego w nim. Do tego mamy internet, można poszukać jak wymienić zawieszenie, wał napędowy itp itd, są książki serwisowe bla bla.

Problem w tym, że większość naszych mechaników specjalizuje się w VAG bo wszyscy tym jeżdżą... Ostatnio byłem u swojego z Meganką i mówi że dopiero drugi raz wymieniał tylne amortyzatory w tym modelu :o A Lexusa to pewnie nie widział nigdy. Tak czy siak by naprawił, bo to kumaty mechanik a i pomóc mu też można.
galakty
Forumowicz VIP

14 Mar 2017, 11:10

pawel93 napisał(a):Dobra teraz pytanie co do Leszka, każdy mechanik jest w stanie go naprawić jakby voś się sypło ?

Mechanik tak
"mechanik" nie

pawel93 napisał(a):I po drugie jak ewentualna dostępność części w ASO ?

najczęściej jak widzę zapytania na forum to 1-3 dni robocze
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika