Auto do 45-50 tys PLN!

13 Sty 2017, 12:49

Witam Serdecznie!

Otóż planuję zakup auta do około 50 tys zł.

Wstępnie badałem rynek i mam możliwość zakupu od znajomego sprowadzone auto z USA (bardzo lekkie uszkodzenie), jest to Volkswagen Passat CC ROK: 2011, silnik 2.0 TSI 211 KM, manual, przebieg 32 tys mil (około 50 tys km).

Auto bardzo mi się podoba i ze zrobieniem go wyszło by mnie około 41 tys zł.

Jednak od wczoraj czytam różne opinie na temat 2 litrowego silnika benzynowego w tych autach, jest sporo negatywnych opinii na temat poboru oleju przez te auta, czy rzeczywiście jest się czego obawiać w tym aucie?

Myślałem również nad Hondą Accord VIII Sedan w tej kwocie powinienem kupić rok 2011 silnik 2.0 benzyna 155 koni, tutaj auto ma silnik z tego co czytałem bardzo dobry i warty polecenia (mało awaryjny), jednak jest to troszkę nudne auto stylistycznie w porównaniu chociażby z Passatem CC.

Dlatego moje pytanie jest takie co Państwo by mi doradzili? Może ktoś miał styczność z tym silnikiem w VW Passacie CC? czy jest on, aż tak uciążliwy i zły?

Proszę o opinię :)
zychu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2011
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Citroen C5
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

13 Sty 2017, 13:10

Jesteś pewien stanu tego CC i wiesz,że przyjechał w stanie lekko uszkodzonym?
Czy widziałeś tylko to auto w PL jak stoi?
Wisi gdzieś na jakim portalu aukcyjnym?
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

13 Sty 2017, 13:13

Skoro operujesz rocznikiem to ceny bierzesz z otomoto.pl czy mobile.de?

Auto z USA jak ma historię wypadkową to sprawdzą Tobie na bez-wypadkowe.net
- gdyby było bardzo lekko uszkodzone, to w USA nie potrafiliby tego naprawić?
Przy kursie dolara ponad 4zł import z USA to nie żyła złota.
tomekdk

13 Sty 2017, 13:15

Auto mam na zdjęciach pokazywał mi znajomy, co sprowadza auta z USA i patrzyłem części i znajomy blacharz ocenił mi koszt naprawy i dostosowania auta do warunków Europejskich.

Będę w domu to wstawię tu zdjęcia jak wygląda w chwili obecnej i co jest do zrobienia.
zychu
Nowicjusz

13 Sty 2017, 13:34

Ja osobiście wolałbym 3,6 FSI V6, chociażby fajnie brzmi a i bolączek ma mniej niż doładowane 2,0.
Generalnie zależy, jak masz zamiar jeździć do 5 lat a nie 15 to zaryzkować możesz, dziwi mnie tylko to że lekko uszkodzone z USA? Zawsze mi się wydawało że to są gnioty jakich mało bo nieopłacalne jest ściąganie w lepszym stanie aut itd.

Poczytaj, popytaj no i zastanów się, wg moich jakiś tam informacji starsza odmiana 2,0 TFSI 200 KM była trwalsza, ale głowy nie daje, z resztą co to zmienia tam takich jednostek nie było.
te 211 odmiany no jest sporo narzekań, ale to też zależy na co trafisz, kto jak, gdzie nim jeździł i ile masz zamiar pojeździć.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

13 Sty 2017, 13:37

3.6 FSI na pewno fajniejszy silnik tylko nie na moją kieszeń :D Akcyza i koszty tego silnika myślę, że przerosły by mnie :D

Wieczorkiem podeślę zdjęcia to ocenicie Panowie te uszkodzenie.

Autem zamierzam jeździć i tak weekendowo, bo w tygodniu to mało kiedy używam prywatne auto. Ja w miesiącu robię bardzo mało kilometrów bo tak jak wspomniałem prywatne auto używam weekendowo, i tylko po mieście/wsi :)

Passat CC kusi wyglądem bo jak dla mnie wygląda bardzo ładnie, tylko właśnie obawiam się tego silnika :)
zychu
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dedykowane opony P ZERO dla nowego BMW M5
    Prezentując nowe BMW M5 monachijski producent samochodów postawił na niezrównane połączenie eleganckiej, biznesowej limuzyny z samochodem sportowym o najwyższym poziomie osiągów. Zastosowany w BMW M5 ...
    Jak powstaje Toyota GR Yaris?
    To najbardziej wyjątkowy hot hatch na rynku, więc i jego proces powstawania odbiega od standardu. Toyota GR Yaris powstaje na specjalnej linii produkcyjnej fabryki Toyota Motomachi, w której dawniej powstawał Lexus ...

13 Sty 2017, 13:46

Na zdjęciu to może wyglądać, a do końca to i tak nie wiesz co dostało. No i nie wiadomo czy ktoś już trochę nie podpicował. Z drugiej strony - jak dobry i pewny znajomy, no to pewność jakaś jest.
Podałem Tobie stronkę, gdzie mogą znaleźć historię ubezpieczeniową z USA, czyli zdjęcia jak wyglądało w USA po wypadku.
tomekdk

13 Sty 2017, 19:58

W załączeniu zdjęcia :)

[link wygasł]

[link wygasł]

[link wygasł]
zychu
Nowicjusz

14 Sty 2017, 10:11

Proszę o opinię :)
zychu
Nowicjusz

14 Sty 2017, 11:46

Poduszki nie wystrzeliły przy takich uszkodzeniach? Co najmniej dziwne
Nie wiem jak liczyłeś koszt naprawy ale nie znam sytuacji, gdzie nie byłby on większy niż wcześniej zakładano. Tutaj, dodatkowo nie oglądałeś tego auta (ani żaden blacharz/mechanik, który będzie to naprawiał) i tak naprawdę nie wiesz co jest uszkodzone
Szczerze, na Twoim miejscu, biorąc pod uwagę co jeszcze może wyskoczyć (bardzo możliwe ruszenie podłużnicy i nie wiadomo do końca co z zawiasem), ile może kosztować (nie nastawiaj się na te 41k, zawsze coś wyskoczy) i dokładając do tego fakt, że passat cc nie jest żadnym egzotykiem a za 10k więcej kupisz go na miejscu to nie ryzykowałbym ciągnięcia auta przez pół świata z nadzieją, że może nie być totalnym szrotem - bo stan blacharski to jedno a mechanika drugie
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Sty 2017, 21:26

Dziękuję za opinię :)

To jak myślicie w tym budżecie celować bardziej w Honde Accord VIII 2.0 benzyna?
zychu
Nowicjusz

16 Sty 2017, 08:26

Jak się trafi to nawet w 2,4, bo 2,0 wystarczy tylko do spokojnej jazdy