Auto do 45 tysięcy zł - bezawaryjność i dobra powłoka antykorozyjna

23 Lip 2020, 12:28

Witam serdecznie. Poszukuję auta w kwocie do 45 tysięcy maksymalnie wyłącznie z silnikiem benzynowym. Zależy mi na bezawaryjności i na dobrym zabezpieczeniu antykorozyjnym oraz dobrej dynamice jazdy. Preferuję skrzynię manualną, ale nie mam problemu z solidnym automatem. Na uwadze mam kilka modeli tj Toyota Auris II gen przedliftowa w hybrydzie, mazda 3 III gen 2.0 165 km, Kia Ceed II gen GT Line 1.6 204 KM. Po przeszukaniu różnych for i przeczytaniu opinii nie mam pojęcia na co się zdecydować ponieważ mazda bardzo szybko rdzewieje i jeśli brać mazdę to tylko z rynku duńskiego gdzie była wykonywana konserwacja podwozia. Toyota w porównaniu do mazdy wypada dużo słabiej pod względem wyposażenia i wyglądu, natomiast o Ceedzie nie mam żadnego pojęcia. Z tego co mi wiadomo auta koreańskie i japońskie posiadają bardzo słabą powłokę ocynku lub jej brak. Jak wypadają te 3 modele pod względem zabezpieczenia względem siebie? Jeśli chodzi o silniki benzynowe mazda i toyota jak najbardziej na plus natomiast nic nie wiem na temat 1.6 w ceedzie tj czy jest bezawaryjny, jakie są najczęstsze usterki itd.

Grupa VAG odpada ze względu na wadliwe w tym okresie silniki tsi/tfsi bodajże od 2007 do 2013. Po tym okresie są już poprawione i wolne od wad, ale cena danych modeli w sensownym wyposażeniu i zadbanych to chyba 50+. Sugeruję się tutaj wiedzą na przykładzie Audi A4 B8. Nie mam pojęcia jak to było w VW, skodach lub seatach.

Jeśli chodzi o np mercedesa chodził mi po głowie W204 1.8 156 km, ale z tego co mi wiadomo w tych silnikach lubią rozciągać się łańcuchy rozrządu i nie są one trwałe.

Nic nie wiem na temat BMW, a grupa PSA raczej odpada, chyba, że byłby jakiś sensowny opel spełniający moje kryteria.

Nie mam wiedzy na temat silników Renault/Ford/Hyundai i ich jakości oraz poziomu zabezpieczenia ocynkiem.

Fiat/Alfa odpadają.

Jakieś propozycje? Proszę o pomoc.
CvX9
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 03 2014
Auto: Volvo V40
Silnik: 1.9D 115KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

24 Lip 2020, 09:53

Nie patrz na zabezpieczenie antykorozyjne bo taki zabieg zabezpieczenia najlepiej wykonać samemu. Poszukaj auta które Ci się najlepiej podoba i pasuje mówię tu głównie Mazdzie i Toyocie ale też i innych markach. Po kupnie wykonaj poradną konserwację nadwozia z profilami i podwozia. Wtedy będziesz spokojny że przez czas twojego użytkowania nie powinno być problemów z rdzą.
Auris fajny w hybrydzie ale wszystkie przeważnie na rynku wtórnym mają spore przebiegi.
Co do Ceed II to powiem Ci ze z korozją nie jest źle, a widziałem sporo tych modeli. Jeżeli nie było jakiegoś dzwona to całkiem dobrze się pod tym względem trzymają.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Lip 2020, 20:37

CvX9 napisał(a):jeśli brać mazdę to tylko z rynku duńskiego gdzie była wykonywana konserwacja podwozia

Panie w PL też takie rzeczy się robi :lol:

pozatym co ty chcesz kupić auto na 40 lat ?

dzisiaj auto to tak pojeździć 5 lat i kupować inne
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie