REKLAMA
Witam serdecznie. Poszukuję auta w kwocie do 45 tysięcy maksymalnie wyłącznie z silnikiem benzynowym. Zależy mi na bezawaryjności i na dobrym zabezpieczeniu antykorozyjnym oraz dobrej dynamice jazdy. Preferuję skrzynię manualną, ale nie mam problemu z solidnym automatem. Na uwadze mam kilka modeli tj Toyota Auris II gen przedliftowa w hybrydzie, mazda 3 III gen 2.0 165 km, Kia Ceed II gen GT Line 1.6 204 KM. Po przeszukaniu różnych for i przeczytaniu opinii nie mam pojęcia na co się zdecydować ponieważ mazda bardzo szybko rdzewieje i jeśli brać mazdę to tylko z rynku duńskiego gdzie była wykonywana konserwacja podwozia. Toyota w porównaniu do mazdy wypada dużo słabiej pod względem wyposażenia i wyglądu, natomiast o Ceedzie nie mam żadnego pojęcia. Z tego co mi wiadomo auta koreańskie i japońskie posiadają bardzo słabą powłokę ocynku lub jej brak. Jak wypadają te 3 modele pod względem zabezpieczenia względem siebie? Jeśli chodzi o silniki benzynowe mazda i toyota jak najbardziej na plus natomiast nic nie wiem na temat 1.6 w ceedzie tj czy jest bezawaryjny, jakie są najczęstsze usterki itd.
Grupa VAG odpada ze względu na wadliwe w tym okresie silniki tsi/tfsi bodajże od 2007 do 2013. Po tym okresie są już poprawione i wolne od wad, ale cena danych modeli w sensownym wyposażeniu i zadbanych to chyba 50+. Sugeruję się tutaj wiedzą na przykładzie Audi A4 B8. Nie mam pojęcia jak to było w VW, skodach lub seatach.
Jeśli chodzi o np mercedesa chodził mi po głowie W204 1.8 156 km, ale z tego co mi wiadomo w tych silnikach lubią rozciągać się łańcuchy rozrządu i nie są one trwałe.
Nic nie wiem na temat BMW, a grupa PSA raczej odpada, chyba, że byłby jakiś sensowny opel spełniający moje kryteria.
Nie mam wiedzy na temat silników Renault/Ford/Hyundai i ich jakości oraz poziomu zabezpieczenia ocynkiem.
Fiat/Alfa odpadają.
Jakieś propozycje? Proszę o pomoc.