Auto do 45tys

19 Sie 2017, 07:51

Witam wszystkich serdecznie.
Od jakiegos czasu nosze sie z zamiarem zmiany samochodu, ale dylematow z tym zwiazanych powstalo zbyt wiele, totez prosilbym osoby znajace sie na rzeczy o pokierowanie troche moich mysli na odpowiednie tory.
Poszukuje samochodu do 45tys zl. Moje przebiegi roczne to 25-30tys km. Diesle odpadaja. Rozpatruje tylko auta z silnikiem benzynowym z mozliwoscia zaopatrzenia ich w instalacje Lpg. 70%trasa/30% miasto. Najbardziej zalezy mi na bezawaryjnosci i rozsadnych kosztach eksploatacji. Auto ma byc na 5 lat. Moje typy to:
1. Mercedes w204 1.6 156km - obawiam sie jedynie lancucha rozrzadu.
2. Opel astra 1.4t 140km po 2011 roku
3. Honda accord VIII 2.0 - nie znam opinii na temat tego silnika
4. Opel insignia od 1.4t do 2.0 - duzo opinii dotyczacych drobnych usterek tego samochodu
5. Peugeot 508 2.0 hdi - na ostatnim miejscu, poniewaz bardzo mi sie podoba. Jednakze nie wpisuje sie w moje wymagania ze wzgledu na silnik diesla, ale moze ktos mnie do niego przekona?:)

Jak widzicie biore pod uwage "starsze" auta z segmentu D i jedno "nowsze" czyli astre. Najbardziej napalilem sie na mercedesa, tylko obawiam sie, ze nie bede w stanie sprawdzic w jakim stanie jest lancuch rozrzadu. Czy jest sens w ogole sie za nim rozgladac? Podobno oprocz tego pechowego rozrzadu to calkiem trwale auto. No i najlepiej z nich wszystkich utrzyma cene po tych 5 latach. Prosilbym bardziej doswiadczonych kolegow o pomoc i moze sugestie jakichs innych ciekawych aut, ktore pominalem?
Pozdrawiam
Tibor
Nowicjusz

Auto: Ford focus mk1 2002r

19 Sie 2017, 10:35

Tibor napisał(a):Honda accord VIII 2.0 - nie znam opinii na temat tego silnika

Silnik bardzo trwały, ale będąc z Tobą szczery muszę dodać, że Accord z tym silnikiem nie jest demonem szybkości - powiedziałbym nawet, że mocno odbiega osiągami od średniej segmentowej, w szczególności tej wyposażonej w turbobenzyniaki. Jazda na trasie będzie zwyczajnie upierdliwa z uwagi na konieczność dokonywania ciągłych redukcji i związany z tym hałas w kabinie.
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 8
Auto: honda

19 Sie 2017, 15:02

To opinie o Hondzie juz mamy. Nie zalezy mi na demonie szybkosci, jezdze dynamicznie, ale bez szalenstw. Chetnie przeczytalbym jeszcze opinie o pozostalych propozycjach, w szczegolnosci o mercedesie.
Tibor
Nowicjusz

19 Sie 2017, 15:09

Na temat mercedesa nie będę się wypowiadał ale mogę zaproponować Lexusa is 250 na pewno jest to auto wygodne, dobrze wyciszone, no i mało awaryjne :)
Niestety silnika nie zagazujesz.

2.0 HDI udane silniki na pewno jedne z lepszych.
Mateq
Początkujący

Prawo jazdy: 12 03 1993
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Lexus is 250
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

19 Sie 2017, 21:22

Mateq napisał(a): mogę zaproponować Lexusa is 250
"świetny" do LPG, podobnie jak w.w Mercedes :ok:
Do gazu najlepsze będą Ople, ale 2.0t i tak ma FSI
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Sie 2017, 22:26

W Mercedesie W204 do 2010 roku montowany był silnik:
1.8K 156KM - pośredni wtrysk (=można założyć tanio LPG), doładowany kompresorem, oznaczenie 180K, jedyna wada to ten felerny rozrząd
180 CGI to 1.8 z bezpośrednim wtryskiem od 2010
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczne wakacje z kamperem
    Z powodu pandemii wiele osób obawia się spędzać urlop w dużych ośrodkach wypoczynkowych. W tej sytuacji jednym z możliwych rozwiązań okazuje się kamper, inaczej samochód kempingowy, posiadający część mieszkalną, ...

19 Sie 2017, 23:28

"świetny" do LPG, podobnie jak w.w Mercedes Do gazu najlepsze będą Ople, ale 2.0t i tak ma FSI

Ale ja oczywiście napisałem że silnik nie nadaje się pod gaz, ale czasami warto zaproponować bo ludzie zmienni są :)

Szukałbym jednak hondy na pewno będziesz zadowolony.
Mateq
Początkujący

Prawo jazdy: 12 03 1993
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Lexus is 250
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

20 Sie 2017, 08:46

Wlasnie mercedesy wchodza w gre raczej z poczatku produkcji, z silnikiem, ktory dobrze znosi Lpg. Aczkolwiek obawiam sie go kupic, bo u wielu osob lancuch jeszcze nie halasowal, a po sprawdzeniu juz byl rozciagniety i uszkodzeniu ulegly kola (ponoc 2500 za jedno). Cos takiego by zabolalo.

Lexus is250 swietny, ale bardzo malo ogloszen, no i przy moich przebiegach wole miec Lpg, oszczednosc jest duza.

Czyli najbardziej skupie sie raczej na hondzie.
Tibor
Nowicjusz

20 Sie 2017, 10:20

Tibor napisał(a):Aczkolwiek obawiam sie go kupic, bo u wielu osob lancuch jeszcze nie halasowal, a po sprawdzeniu juz byl rozciagniety i uszkodzeniu ulegly kola (ponoc 2500 za jedno). Cos takiego by zabolalo.

Czyli przy oględzinach Mercedesa pytasz czy był robiony rozrząd (musi być na to jakiś papier + gwarancja). Jeśli nie to odkładasz sobie 2500zł i robisz to zaraz po kupnie auta.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002