Okej, przespalem sie tymi przemysleniami i odpowiedziami. Poprzegladalem tez rozne portale z czesciami w Niemczech. Masz racje, ceny nie sa strasznie wygorowane w przypadku IS200 ale wiekszosci nie ma w magazynach, i cos mnie do tego samochodu nie przekonuje.
Chcialbym jednak wrocic do moich propozycji. Przy przebiegach ok. 25000 km rocznie 50/50 autostrada/miasto nie bylby ekonomiczniejszym wyborem diesel? Zdaje sobie sprawe jakie ryzyko niesie 10 letni diesel. Ale tak jest tez z kazdym autem z kazda jednostka napedowa
Opel Signum - (moze tylko dziwacy kupuja to samo auto tyllko ciut nowsze ale mi ono pasuje): 1.9 CDTI, benzynowy 1.8 140km lub 2.0T (ktore ciezko znalezc)
C4 IIgen - 1.6 HDI / 1.6 VTI - drozszy ale nowszy
C5 - 1.8 lub 2.0 benz / 2.0HDI
Ewentualnie Focus MKII 1.6 100km - benz
Wiem, ze nic prawie nie wyeliminowalem i ciagle pojawia sie w propozycjach benzyna albo diesel. Ale jest to spowodowane tym ze nie potrafie jeszcze podjac decyzji z wielu roznych wzgledow:
-M.in diesel bedzie lepszy na autostrady, mniej spali.
-Ale dojazdy do pracy tylko 12 km w jedna strone i latwosc uzytkowania sklania mnie do benzyny.
Awaryjnosc i naprawy to juz kwestia indywidualna kazdego przypadku. W moim 1.8/122km byly zapieczone pierscienie, olej po prostu znikal. Na dzien dobry kosztowny remont. I tak samo moze byc po zakupie diesla np z dwumasa.
Moje mysli i spostrzezenia moimi. Dlatego zwracam sie z prosba o komentarz, szczegolnie ze kazda opinia potrafi szerzej otworzyc oczy na pewne stwierdzenia.
(* Ale nie, nie chce IS200
![Uśmiechnięty :)]()
)