Auto do 5-10k

16 Lut 2024, 13:57

mike napisał(a):wystarczyło, że jakaś paniusia podczas wysiadania na parkingu strąciła lusterko swoją torebką, gość przykleił je na taśme i pojechał na przegląd w myśl zasady "jakoś to będzie", lub "a może przymknie na to oko". Trafił jednak na służbistę

Dokładnie tak. I teraz co ma napisać sprzedający ?
No ale nic autor jak widać wie lepiej i nikt, nic mu nie powie :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

16 Lut 2024, 14:07

szybki napisał(a):No ale nic autor jak widać wie lepiej i nikt, nic mu nie powie

Ale nie neguję tego, co piszecie. Napisałem przecież, że nie odrzuciłem auta z tego powodu, nadal biorę go pod uwagę. Po wrzuceniu linku, zapytałem tylko o to, bo wydało mi się to dziwne.
sp3
Nowicjusz

16 Lut 2024, 14:15

sp3 napisał(a):Po wrzuceniu linku, zapytałem tylko o to, bo wydało mi się to dziwne.

Oglądałeś tego nissana ?

I jeszcze jedno tak z własnej ciekawości skoro jesteś "wnikliwy" to w Focusie oprócz podłogi leci tylny zawias.

Teraz wpisz sobie na google " tylne zawieszenie Focus" zobacz jak wygląda i ile kosztuje normalnej firmy.
Potem wpisz sobie na google "tylne sanki focus" i zobacz jak wyglądają.

A potem wpisz sobie na google np. "tylna belka octavia1"

Teraz pomyśl logicznie co chciałbyś wymienić, ile zapłacisz z geometrią i jakie jest ryzyko względem tego co mogło Cię spotkać przy strasznym wpisie z skp :D
szybki
Moderator - Tuning

16 Lut 2024, 17:05

szybki napisał(a):Oglądałeś tego nissana ?

Nie oglądałem nic jeszcze, bo tak jak napisałem, nie miałem możliwości. W poniedziałek planuję coś zobaczyć.

Do wyboru z dostępnych tu linków mam:
[link do oferty na Olx wygasł]
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/s ... GbKyr.html
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/c ... G5hfJ.html

Coś z tego powinienem z góry odrzucić?
Najlepiej, gdybyś ułożył to od najlepszych do najgorszych ofert. Odległość nie ma znaczenia, bo do każdego mam podobną ilość km. Będę naprawdę wdzięczny.

szybki napisał(a):I jeszcze jedno tak z własnej ciekawości skoro jesteś "wnikliwy" to w Focusie oprócz podłogi leci tylny zawias.

Teraz wpisz sobie na google " tylne zawieszenie Focus" zobacz jak wygląda i ile kosztuje normalnej firmy.
Potem wpisz sobie na google "tylne sanki focus" i zobacz jak wyglądają.

A potem wpisz sobie na google np. "tylna belka octavia1"

Teraz pomyśl logicznie co chciałbyś wymienić, ile zapłacisz z geometrią i jakie jest ryzyko względem tego co mogło Cię spotkać przy strasznym wpisie z skp

Właśnie o to chodzi, że ja się na tym nie znam, dlatego założyłem ten temat, by ktoś bardziej doświadczony pomógł mi znaleźć odpowiedni samochód. No i dzięki Tobie już wiem, że nie warto iść w Focusa. Tak samo powiedziałeś, że Subaru byś odpuścił, więc tak też zrobiłem.

I druga prośba do Ciebie. Napisz, na jakie modele i silniki mam patrzeć w ogłoszeniach? Aby nie wrzucać tu wszystkiego, co wpadnie mi w oko.
sp3
Nowicjusz

16 Lut 2024, 18:23

Jeśli bardzo by się przyfanzolić, to Almera jest jako model zgniluchem w równym stopniu jak Mazda, za to nie jest tak wysokiej jakości jak Nissany z lat 90-tych. Ale! Pamiętajmy o budżecie, tak czy inaczej obejrzeć nie zaszkodzi, to w końcu nie Megane II w dieselku
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Lut 2024, 18:26

Szukaj starych konstrukcji japońskich a z Europy skoda 1,6/2,0 MPI 8 zaworów np octavia, może być jakiś seat albo VW. Jak opel to najlepiej ze starym silnikiem 1,6 8 zaworów. Ford silnik jest ok.ale przyjmij rdzę tak jak w autach z Jp może trochę mniej dla odmiany kombinują z tylnym zawieszeniem które koroduje i naprawa to spore koszty.
Co do almery z linka to nie jest typowe auto japońskie i jest taki sobie.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

16 Lut 2024, 18:45

szybki napisał(a):Szukaj starych konstrukcji japońskich a z Europy skoda 1,6/2,0 MPI 8 zaworów np octavia, może być jakiś seat albo VW. Jak opel to najlepiej ze starym silnikiem 1,6 8 zaworów. Ford silnik jest ok.ale przyjmij rdzę tak jak w autach z Jp może trochę mniej dla odmiany kombinują z tylnym zawieszeniem które koroduje i naprawa to spore koszty.
Co do almery z linka to nie jest typowe auto japońskie i jest taki sobie.

Czyli wychodzi na to, że żadne z tych aut, które tutaj mam nie spełnia tych kryteriów.

A co do Japonii to możesz coś więcej powiedzieć? Coś oprócz Lancerów?
sp3
Nowicjusz

16 Lut 2024, 18:52

Żeby Ci już nie gmatwać. Z tych linków zobacz Octavię, corolle, almerę. Sprawdź czy da się jakoś ładnie to połączyć żeby było blisko siebie. W oct zachęcające jest że sprowadzona dopiero z Niemiec. Corolla ma mały nalot ale silnik może pić olej chociaż robili to na gwarancji przez długi czas. Teraz wymienia się pierścienie.
Almera taka sobie jako auto ale przebieg mały.
szybki
Moderator - Tuning

16 Lut 2024, 19:59

szybki napisał(a):Żeby Ci już nie gmatwać. Z tych linków zobacz Octavię, corolle, almerę. Sprawdź czy da się jakoś ładnie to połączyć żeby było blisko siebie. W oct zachęcające jest że sprowadzona dopiero z Niemiec. Corolla ma mały nalot ale silnik może pić olej chociaż robili to na gwarancji przez długi czas. Teraz wymienia się pierścienie.
Almera taka sobie jako auto ale przebieg mały.

Czyli Octavia jest najlepszą, a Almera najgorszą opcją z tych?
To najpierw oglądać Octavię i jak będzie taka jak w ogłoszeniu, to brać ją bez oglądania pozostałej dwójki?
sp3
Nowicjusz

16 Lut 2024, 20:19

sp3 napisał(a):Octavia jest najlepszą, a Almera najgorszą opcją z tych?
To najpierw oglądać Octavię i jak będzie taka jak w ogłoszeniu, to brać ją bez oglądania pozostałej dwójki?

Tak nie podchodź do sprawy bo widzimy tylko foty i opisy ludzi sprzedających te auta.

Gdzie masz najbliżej?
szybki
Moderator - Tuning

16 Lut 2024, 20:28

szybki napisał(a):Gdzie masz najbliżej?

Wszystkie są w Warszawie. Octavia, Corolla - Wawer i Almera - Mokotów.

szybki napisał(a):Tak nie podchodź do sprawy bo widzimy tylko foty i opisy ludzi sprzedających te auta.

To jak powinienem to zrobić?
Ja wiem, że to, co jest napisane ogłoszeniu nie musi być stanem faktycznem. Chodziło mi o to, co najlepiej byłoby wziąć z tej trójki, a co najgorzej, jeśli wszystkie byłyby w takim samym stanie?
sp3
Nowicjusz

16 Lut 2024, 20:45

Umów się na skp z dwoma autami w Wawrze. Zacznij od oct sprawdź na ścieżce diagnostycznej a potem umów corolle. Zobaczysz co lepiej wypadnie. Tylko telefonicznie zapowiedź w obu przypadkach co planujesz. Np. Dzwonisz do oct, przejedź się ,odpowiada Ci jedziesz na skp. Potem dzwonisz do corolli i możesz nawet umówić się na skp żeby się nie ruszać. Oczywiście może być tak że diagnosta powie brać oct. To odpuszczasz corolkę chociaż z czystej ciekawości bym sprawdził.
szybki
Moderator - Tuning

16 Lut 2024, 21:21

szybki napisał(a):Umów się na skp z dwoma autami w Wawrze.

Jakąś konkretną polecasz?

szybki napisał(a):To odpuszczasz corolkę chociaż z czystej ciekawości bym sprawdził.

A jeśli okazałoby się, że ta Corolla ciut lepiej by wypadła, to co wtedy?
Bo jak dobrze rozumiem, Octavia jako ogólnie samochód jest lepsza niż Corolla?

O coś konkretnego pytać przez telefon?
sp3
Nowicjusz

16 Lut 2024, 23:14

sp3 napisał(a):Octavia jako ogólnie samochód jest lepsza niż Corolla
pomijając aspekt czysto techniczny (rodzaj nadwozia), te auta są bardzo porównywalne. Toyota jest mniej praktyczna (sedan), ma uboższe wyposażenie, ale też mniejszy przebieg. Skoda ma wg mniej mniej przyjemne w obyciu wnętrze (wykonanie), ale też zawsze ją sprzedasz w razie potrzeby, chociażby komuś na budowę.Toyota też jest łatwo zbywalna, ale sedan nie jest najpopularniejszą wersją nadwozia. Skoda będzie lepiej jechać z dołu (pojemność), ale tu nadal silniki bez turbo, więc przepaści nie będzie. Toyota za to mniej spali
Na aspektach technicznych celowo się nie skupiam, bo w tym segmencie cenowym w obydwu przypadkach mogą brać olej, być podrdzewiałe, czy coś innego może być do zrobienia, ale też niekoniecznie. Ogólnie trwałe auta, części dostępne w normalnych cenach.

Podsumowując - jeśli obydwa będą w podobnie dobrym stanie, wybierz to auto, w którym lepiej się czujesz i którym lepiej Ci się jechało.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

17 Lut 2024, 00:02

sp3 napisał(a):Jakąś konkretną polecasz?

Tutaj pamiętaj że to Ty wybierasz stacje a nie sprzedający.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012