Auto do 5-6 tys. zł

21 Mar 2014, 23:08

Witam wszystkich. Na początku chciałbym przywitać się gdyż jest to mój pierwszy post na Waszym forum. Zarejestrowałem się gdyż zamierzam zakupić auto i mam nadzieję, że w tym wyborze mi pomożecie.

Tak jak wspomniałem w temacie szukam aut do 5, 6 tysięcy złotych.

Jeśli chodzi o rejon w którym mieszkam to jest Wielkopolska Płd więc interesowałyby mnie oferty właśnie stąd.

Auto będę użytkował przede wszystkim na krótkich odcinkach w mieście. W trasie jestem okazjonalnie więc nie ma sensu się na to nastawiać. Z tego też względu nie potrzebuje raczej silnika o zbyt dużej pojemności.

Co do moich preferencji to poszukuje auta przede wszystkim mało awaryjnego i łatwego w naprawie z dość tanimi częściami. Oczywiście w miarę możliwość też względnie młodego co najmniej w roczniku powyżej 2000.

Także moje pytanie do Was. Na jakie auta zwracać przede wszystkim uwagę mając takie preferencje i taki niestety dość niewielki budżet do dyspozycji?
PiotrAntoni
Nowicjusz

Auto: Nie mam

21 Mar 2014, 23:21

Seicento
Punto II
Fiat Albea
Matiz :mrgreen:
Laguna I
elpolacco
Początkujący

Prawo jazdy: 12 12 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

21 Mar 2014, 23:36

elpolacco napisał(a):SeicentoPunto IIFiat AlbeaMatiz Laguna I

Jak i nieśmiertelny, oraz wdzięczny w utrzymaniu Lanos :D
Moonset
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Piechotowóz.
Silnik: Dwa buty.
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Automatyczna

21 Mar 2014, 23:49

Z tego co słyszłem w punto 2 siada elektryka wspomaganie alternator i sa problemy z odpalaniem w zimie, czesci dostepne koszt utrzymania niby nie jest duzy , też myslalem nad zakupem tego autka ale ... komfortu jazdy zbytnio nie ma, slabo trzyma sie w zakretach, stosunek rocznika do ceny jest nawet atrakcyjny ale to chyba tylko tyle sa fanatycy i przeciwnicy jak wszedzie :)
Artur07
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 02 1986
Auto: Deat ibiza
Silnik: 1.8i
Rok produkcji: 1996

22 Mar 2014, 00:17

Artur07 napisał(a):Z tego co słyszłem w punto 2 siada elektryka wspomaganie alternator i sa problemy z odpalaniem w zimie, czesci dostepne koszt utrzymania niby nie jest duzy , też myslalem nad zakupem tego autka ale ... komfortu jazdy zbytnio nie ma, slabo trzyma sie w zakretach, stosunek rocznika do ceny jest nawet atrakcyjny ale to chyba tylko tyle sa fanatycy i przeciwnicy jak wszedzie

Fanatycy :D Zgrabnie to ująłeś :)
Moonset
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Piechotowóz.
Silnik: Dwa buty.
Typ: Inny

22 Mar 2014, 00:21

Większość ludzi polecało mi właśnie Lanosa lub jakiegoś Fiata stwierdzając przy tym, żebym nie brał pod uwagę aut francuskich (np. Peugeot i Renault) gdyż są drogie w utrzymaniu podobnie jak części do nich a dodatkowo są ciężkie w naprawie. Zgadzacie się z tą opinią?

Znalazłem takie autka, co o nich sądzicie?

[link do Tablica wygasł]

[link do Tablica wygasł]

[link do Tablica wygasł]

[link do Tablica wygasł]

[link do Tablica wygasł]

Różne marki, ale ze względu, że nie mieszkam w dużym mieście (Kalisz) to jednak tych ofert jest mniej.
PiotrAntoni
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Wodór receptą na zmiany klimatu
    Do 2050 roku rynek wodoru może osiągnąć poziom 2,5 biliona dolarów, co przełożyłoby się na redukcję rocznej emisji CO2 o 6 gigaton. To 20 procent redukcji koniecznej do tego, aby nie dopuścić do podniesienia się średniej ...

22 Mar 2014, 00:36

wiec tak tez zastanawialem sie nad zakupem ibi ale mi odradzano z powodu awaryjnosci co do lanosa chyba najlepsza opcja tez powoli zaczynam sie przekonywac do tego autka silnik 1.6 chyba v8 z tego co mi wiadomo najlepsze silniki mowia ze wszystki silniki 1.6 Sr sa dobre ,alfa droga w utrzymaniu drogie czesci nie polecal bym fiat brawo nie wiem nic na ten temat a fiat punto juz sie wypowiadalem wczesciej :)
Artur07
Nowicjusz

22 Mar 2014, 00:44

Ok. Też powoli skłaniam się ku Lanosowi.

A jak to jest z tymi francuzami ? I poza tym jak to jest, że co przeglądam w sieci oferty sprzedaży aut to najwięcej jest zawsze Renault?
PiotrAntoni
Nowicjusz

22 Mar 2014, 01:00

co do francuzof to nie wiem ale wiekszosc nie poleca chociaz peugot 206 jest niczego sobie, ja jednak skusze sie na audi A3 lub vw golf 4 ale raczej na A3 1.6 SR tylko troszke funduszy trzeba dozbierac :) bo do tej kwoty co posiadam to raczej nic sensownego sie nie trafi :sly:
Artur07
Nowicjusz

22 Mar 2014, 09:00

Nie polecają ci co nigdy nie mieli,np taka Laguna I jest niczego sobie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

22 Mar 2014, 12:10

A Alfe polecają? :mrgreen: może Astra F?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Mar 2014, 13:40

Nie znam się na tym dlatego pytam.

A co do Laguny to jak u niej jest z naprawą? Drogie części? Dosyć prosta w remoncie?
PiotrAntoni
Nowicjusz

22 Mar 2014, 13:59

Części tanie, auto proste. Ogólnie jeden z najlepszych francuskich samochodów :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

22 Mar 2014, 14:58

a co sadzicie o Audi A3 97r. 1.8 5v w lpg stan licznika 170000 auto od osoby prywatnej silnik bez wyciekow 2 lata temu wymieniany rozrzad w tamtym roku tarcze z tylu swierzo po wymiane oleju na wyposarzeniu el.szyby , lusterka i szyber dach wspom.kierownicy abs jesli chodzi o karoserje to lapie juz na drzwiach u dolu zastanawiam sie nad tym autkiem mechanik mowil ze silnik bez wyciekkow . cena niby nie duza chcial 6500 ale ze to znajomy to odda za 5200
Artur07
Nowicjusz

22 Mar 2014, 15:07

No nie wiem czy jak kupisz będziecie znajomymi.. Upierasz się na to Audi a kasy nie masz.. Chcesz żeby sąsiedzi zazdrościli czy co?
Koniu
Forumowicz VIP