Auto do 50-60 tys PLN rodzine kombi/liftback do gazu

12 Lip 2017, 02:43

Witajcie, szukam auta dla rodziców, wypiszę o co chodzi w punktach
1. Cena do max 60 tys
2. Auto kombi/lift back
3. Benzyna 6 biegów pod gaz, koniecznie bez turbin i innych rzeczy typu psujące się DPFy jak najmniej. 9-11 sekund do setki, max 2 litry pojemności
4. Rocznika 2014 i w górę
5. Jak najmniej awaryjne
6. Wyposażenie to ile tylko da radę ale rodzice i tak mega nowości nie obsłużą ale skóry, trakcje, poduszki, gps, BT, tempo mat, obsługa auta z kierownicy, parktronik
7. Tylko napęd na przód
8. Im tańsze auto w eksploatacji tym lepiej
9. Nie chcemy nic Japońskiego już a reszta spoko
10. Diesel odpada każdy

Powtórzę jeszcze raz,że pod gaz.

Nasze przemyślenia:
1. Fajne by były Octavie ale teraz bez turbo i downa się nie kupi więc odpadły
2. Kia Optima jest ale mało o niej wiadomo … no i jeszcze Mazda 6
3. Nasz faworyt to Opel Insignia (tutaj akurat tylko kombi się rodzicom podoba) ta do rocznika 2017 czy nie najnowsza.
Silnik 1.8 140HP 6 manual
Wyposażenie ile tylko da radę na maxa
Z tego co ogarniamy to
DPF nie ma bo to nie diesel
Silnik ideał pod gaz
Utrzymanie w miarę tanie bo to Opel
EGR nie ma, turbo nie ma
Dwumasa może i jest ale przy takim silniku prędko nie padnie :)

No i takie dwie anegdotki jeszcze:
a) wiem,że w tej kasie można fajne 4x4 powiedzmy audi kupić i coś ale rodzice chcą iść w stronę auto z np. 2015 roku z małym przebiegiem bo ma posłużyć na długo
b) bezawaryjność + tanie ewentualne części + mało zjechane auto ma się równać tanie jeżdżenie – poprzednie Japońskie auto rodzicom dało popalić finansowo więc zmienili strategię.

Coś jeszcze?

Będziemy wdzięczny za wszelką pomoc, mam nadzieję,że wszystko napisałem co miałem napisać.
tomaszekzlub
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1982
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

12 Lip 2017, 12:44

1. Fajne by były Octavie ale teraz bez turbo i downa się nie kupi więc odpadły 2. Kia Optima jest ale mało o niej wiadomo … no i jeszcze Mazda 6 3. Nasz faworyt to Opel Insignia (tutaj akurat tylko kombi się rodzicom podoba) ta do rocznika 2017 czy nie najnowsza. Silnik 1.8 140HP 6 manual Wyposażenie ile tylko da radę na maxa Z tego co ogarniamy to DPF nie ma bo to nie diesel Silnik ideał pod gaz Utrzymanie w miarę tanie bo to Opel EGR nie ma, turbo nie ma Dwumasa może i jest ale przy takim silniku prędko nie padnie No i takie dwie anegdotki jeszcze: a) wiem,że w tej kasie można fajne 4x4 powiedzmy audi kupić i coś ale rodzice chcą iść w stronę auto z np. 2015 roku z małym przebiegiem bo ma posłużyć na długo b) bezawaryjność + tanie ewentualne części + mało zjechane auto ma się równać tanie jeżdżenie – poprzednie Japońskie auto rodzicom dało popalić finansowo więc zmienili strategię. Coś jeszcze? Będziemy wdzięczny za wszelką pomoc, mam nadzieję,że wszystko napisałem co miałem napisać. tomaszekzlub Posty: 2 Rejestracja: Dzisiaj, 03:13 Prawo jazdy od: 01 01 1982 Przebieg/rok: 20tys. km Auto: Fiat Stilo Silnik: 1.6 Paliwo: Benzyna + LPG Typ: Kombi Skrzynia biegów: Manualna Rok produkcji: 2003 Wyślij odpowiedź
Czytaj więcej: auto-do-50-60-tys-pln-rodzine-kombi-liftback-do-gazu-vt102108.htm

1. Octavia? Serio?
2. Kia optima bardzo fajny samochód zresztą mazda 6 również.
3. Opel isignia, radzę obejrzeć go pierw a także się przejechać a na końcu podjąć decyzję.
Szukacie taniego samochodu w utrzymaniu a piszesz o audi 4x4 :naughty:

Moja propozycja to honda accord 2.0/2.4 kierowałbym się jednak ku 2.4 i oczywiście założył gaz.
HeaveN1993
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 04 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nie mam

12 Lip 2017, 18:56

1. Cruze 1.8 (ale będzie starszy niż 2k14)
2. Mondeo mk4 2.0/145, 2014, ostatni rok produkcji, w mk5 już same ecoboost'y
3. Astra J 1.4T
4. Megane

Dorzucam dwie opcje, które może nie do końca wpiszą się w kryteria ale imo warto rozważyć
- Fiat Tipo, kupicie nówke sztukę, doposażycie pod siebie, minus to niezbyt mocne benzyniaki w sedanie. Aaaaale zawsze to nówka, masz gwarancję a wyposażenie najwyższych wersji jest całkiem niezłe.
- Auris Hybrid
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Lip 2017, 01:28

Skumałem,że Mazdy i Kie to też japońce jak Honda (Kia nie japońska ale ponoć jej blisko) a tak jak mówiłem - Japońskich już nie , były dwa ,dwa przefatalne (w tym dwa Accordy właśnie, jeden diesel drugi benzyna) i nigdy w życiu.

o 4x4 piszę o tym,że moznaby za te pieniądze gdybym szukał auta dla siebie ale szukam dla rodziców.

Mondeo pomyślimy

Turbo silniki odpadają

Hybrydy też odpadaja.

Nie chcemy nowego auta a Tipo nie jest wygodną limuzynowatą furką
tomaszekzlub
Nowicjusz

14 Lip 2017, 13:10

tomaszekzlub napisał(a):Turbo silniki odpadają

Hybrydy też odpadaja.
czemu?
tomaszekzlub napisał(a):Nasz faworyt to Opel Insignia (tutaj akurat tylko kombi się rodzicom podoba) ta do rocznika 2017 czy nie najnowsza.
Silnik 1.8 140HP 6 manual
Wyposażenie ile tylko da radę na maxa
Z tego co ogarniamy to
DPF nie ma bo to nie diesel
Silnik ideał pod gaz
czy taki ideał to nie wiem, zważywszy że trzeba często regulować luz zaworowy na gazie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Lip 2017, 14:03

Skumałem,że Mazdy i Kie to też japońce jak Honda (Kia nie japońska ale ponoć jej blisko) a tak jak mówiłem - Japońskich już nie , były dwa ,dwa przefatalne (w tym dwa Accordy właśnie, jeden diesel drugi benzyna) i nigdy w życiu.

Z całym szacunkiem ale Kia do Hondy? Nie mówię że są złe ale mimo wszystko Honda to jednak doświadczenie i nie zawodność.
Po za tym japońcem nie będzie bo jest Koreańczykiem :oops:
Dziwie Ci się bo miałem 4 Hondy w tym diesle/benzyny i nigdy nie miałem problemów no ale auta były pewne z pewnym przebiegiem.
HeaveN1993
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Kia Carens - kompaktowy MPV
    Kia Carens to kompaktowy MPV (Multi-Purpose Vehicle) zaprojektowany całkowicie od nowa z myślą o potrzebach nowoczesnej rodziny. Aerodynamiczna sylwetka, design "cab forward", wybór czterech jednostek napędowych, czterech ...
    Nyck de Vries dołącza do TOYOTA GAZOO Racing
    Holender Nyck de Vries będzie nowym zawodnikiem TOYOTA GAZOO Racing. 25-latek będzie pełnił rolę kierowcy testowego i rezerwowego w zespole startującym w mistrzostwach świata w wyścigach długodystansowych (FIA WEC) do końca ...

14 Lip 2017, 14:48

Osobiście polecam VW Caddy . Fajne, rodzinne, dynamiczne autko. Myślę że spokojnie znajdziesz takie, które spełni Twoje wszystkie lubie większość oczekiwań. :) Jeździłem takim kilka lat i nigdy mnie nie zawiódł. Cokolwiek nie wybierzesz powodzenia i udanego zakupu!
Ostatnio edytowany przez mike, 14 Lip 2017, 18:48, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reklama
krysiu
Nowicjusz

Auto: Skoda Superb

20 Lip 2017, 01:33

Odpada turbo bo zależy nam na jak najniżeszj awaryjności a turbo to kolejny element ,który może się zepsuć i kosztować kilka tysi a można mieć auto bez turbo no to po co jak moc im wystarcza?
Hybryda absolutnie nie - nawet nie chcemy zgłębiać tematu.

Co to jest luz zaworowy? nie słyszałem,żeby ktokolwiek z racji LPG coś takiego regulował.
tomaszekzlub
Nowicjusz

20 Lip 2017, 08:07

Jak masz złe doświadczenia z Accordem to możesz kupić najbardziej udane konstrukcyjnie auto, które będzie zaniedbane i narazisz się na koszty. Zerknija na Toyotę Auris II i Avensis III. Auta trochę przewartościowane, ale mechanicznie nie ma tam żadnych cudów, które mogłyby się psuć.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

20 Lip 2017, 08:14

tomaszekzlub napisał(a):Co to jest luz zaworowy? nie słyszałem,żeby ktokolwiek z racji LPG coś takiego regulował.

No to już się nie dziwię, że Honda dała Wam "popalić". Przed zakupem jakiegokolwiek auta warto poczytać o jego wymaganiach serwisowych - nieregulowane zawory to morderstwo dla silnika.
Tak jak napisał Ossy - trudno cokolwiek polecić, skoro takie auto jak Accord w Waszych rękach było awaryjne.
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 8
Auto: honda

20 Lip 2017, 12:50

tomaszekzlub napisał(a):Hybryda absolutnie nie - nawet nie chcemy zgłębiać tematu.
super podejście - nie znam, nie chcę niczego się dowiedzieć, ale hejtuję :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

23 Lip 2017, 23:40

Boże, czy Wy musicie tak zakładać z góry i generalizowac oraz czepiać sie każdego słówka?

mike, moi rodzice ledwo zrozumieli,że LPG to nic strasznego więc chcesz im hybrydę polecić? Może od razu eletryczna Tesla? Te auta mogą być dobre( nie wiem bo nie mam na ten moment potrzeby wiedzieć) ale nie na teraz dla moich rodziców.

hondziarz, grzecznie zapytałem o co chodzi ? Moje auto z gazem bywa regularnie na warsztacie u pracowników Hondy (kiedyś pracowali w Hondzie ale założyli swój warsztat) + u gazowników bardzo dobrych.
Diesel rodziców u gazownika nie bywał jak można się domyślić ale na warsztacie był często.
Czy to ,że ja nie wiem,że były regulowane zawory oznacza,że od razu z góry wiadomo,że nie były? Wręcz przeciwnie i ja podejrzewam,że były.

No i teraz dalej... apropos tego w dieselu. Skąd wiesz,że auto nie miało czegoś fabrycznie spapranego ? Skąd wiesz,że sprzedawca bubla nie wcisnął(ja akurat wiem,że nie ale tutaj tłumaczyć całej historii mi sie nie chce) ? a skąd wiesz,że nie było dbane o auto?
Domniemam,że masz kulę do wróżenia - weź mi na PW podaj nabliższe numery do lotka to kupię Hondę z salonu :D
tomaszekzlub
Nowicjusz

25 Lip 2017, 14:11

Prawda jest taka że w Twoim budżecie i wymaganiami jeśli chodzi o silnik wolossący to honda jest najlepszym wyjściem mieliście diesla jak sam wspomniałeś a diesle także hondy są kosztowne, ale mimo wszystko w benzynce bym stawiał na hondę.
HeaveN1993
Nowicjusz

25 Lip 2017, 17:07

Najtańsze w utrzymaniu (co nie oznacza, że najmniej bezawaryjne) będą kombi segmentu C:
Ford Focus Mk3
Peugeot 308
Opel Astra J
Renault Megane III
Toyota Auris II
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T