Auto do 5000

06 Cze 2014, 10:23

Witam!
Przede wszystkim muszę powiedzieć, że nie posiadam wiedzy na temat samochodów, dlatego proszę forumowiczów o pomoc.
Chciałbym kupić auto, które będzie zadbane, ale przede wszystkim ekonomiczne. Myślałem przede wszystkim o autach z gazem, gdyż na mój rozum powinny być najbardziej ekonomiczne, ale nie znam się na tyle by powiedzieć, który silnik będzie się dobrze sprawował z sekwencją. Oczywiście wiem, że w tym przedziale cenowym samochody będą raczej z nie małym przebiegiem i nie będą pachniały nowością, ale chciałbym taki egzemplarz, który jeszcze trochę pojeździ.
Znalazłem kilka ofert, które wydają mi się całkiem fajne i na moją kieszeń. Chciałbym, żeby ktoś opisał mi, która oferta jest warta uwagi i na co trzeba patrzeć już oglądając dane auto. Ewentualnie proszę o jakieś własne sugestie, bądź opinie na jakie samochody patrzeć. (w okolicach Wrocławia, Środy Śląskiej, Polkowic)

[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Proszę o konkretną odpowiedź.
Whale
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 10 2012
Auto: sdfg

06 Cze 2014, 10:56

Musisz zejść na ziemię i nie patrzyć na żadne A4 ani volvo s40. Lanos, Astra f głównie na tym bym się skupił. Do 5 tyś znajdziesz egzemplarze z lpg, elektryką, a nawet klima. Części tanie, oba samochody świetne pod gaz ;)

btw. jest pełno podobnych tematów
airton
Początkujący

Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 28 04 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

06 Cze 2014, 11:04

Kolego ja tak ogólnie ci powiem że w oplu vectrze czy nawet astrze stanowczo odradzam 1,6 16V bo ma problem i bierze olej litrami, audi a4 b5 nie ten budżet, w daewoo to ja polecam bardziej lanosa/nubirę, nie patrz na volvo a honda chyba może być. Jak co to bardziej patrz właśnie na lanosy nubiry opla astrę f 1,6 8V lub innym byle nie 1,6 16V, VW golfa III z silnikiem 1,8, vectrę b z takimi silnikami jak w astrze.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

06 Cze 2014, 12:30

Dzięki za szybką odpowiedź.
Przede wszystkim ogłoszenia, które zamieściłem znalazłem wpisując granice cenową do 5k zł, także nie są to jakieś moje wymarzone typy, tylko to co się wyświetliło w mojej okolicy. Tutaj mam jednak pytanie, dlaczego mam nie patrzeć na volvo/audi skoro są w tej cenie? Czy te samochody w takiej cenie są po prostu wadliwe, zużyte itp. i nie opłaca się ich nawet sprawdzać?
Rozumiem, że mogę się spokojnie patrzeć na astre,nubire/lanosa, civic , a czy accord albo rover 600/400/416 lub alfa romeo 156 silnik 1,6 - 1,8 też może być (oczywiście zagazowane)?
Whale
Nowicjusz

06 Cze 2014, 13:39

Do 5 tys znajdziesz ładne Audi 80 B4, ładne audi 100 C4 (c3), Łande BMW e36 316-320, niezłe Volvo 850, mozesz trafić s40.

Lanos nioe jest złym wyborem, ale w porównaniu do tych aut jest wykonany jak chińska zabawka, nie ma komfortu i będzie się irytujące i regularnie sypał, ale TANIO :ok:
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1984

06 Cze 2014, 19:28

Za piątaka to śmiało możesz kupić dobrą Nubirę II z gazem (lub bez), zamiast wcześniej polecanych przeżytków typu Audi 80 czy Golf III

krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

King of Europe Drift 2012 Poznań / relacja
    W dniach 20 – 22 kwietnia na najbardziej prestiżowym obiekcie wyścigowym w Polsce, czyli na torze "Poznań" odbyła się jedna z najważniejszych imprez driftingowych w całej Europie, a więc inauguracyjna runda King of ...
    Jak bezpiecznie pokonywać zakręty?
    Pokonywanie zakrętów nie jest takie łatwe, jakby mogło się wydawać. Redukcja prędkości i skręcenie kierownicy to nie jedyne zadania, jakie musi uwzględnić kierowca. Kluczowa jest płynność wykonania manewru, a do tego ...

07 Cze 2014, 16:33

PomocDrogowa nie pisz takich bredni że sie bedzie stale sypał,może i miałeś trupy na handel czy złom ale jak nie miałeś jakiś czas tego auta to nie komentuj,ojciec od 2003roku jeżdzi bezawaryjnie takim Lanosem i nie chce zmieniać na nic innegoo..
Co do A4 to owszem są oferty ale byłeś oglądałeś chociaż 2-3sztuki? Jedz obejrzyj to będziesz wiedział o czym mówimy a Alfe bym sobie darował wogóle,auto skarbonka a warsztat to drugi dom.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Cze 2014, 21:39

Dzięki za pomoc!
W tym tygodniu popatrze na daewoo i może jakiegoś opla. A co sądzicie o hondach accord ?
Whale
Nowicjusz

07 Cze 2014, 21:55

Rdza, rdza i rdza. Ode mnie Laguna I z LPG.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Cze 2014, 21:59

Ja ci polecam jakieś Daweoo. Ma tanie części, tania eksploatacja i oszczędność.
BK1928
Zaawansowany

Prawo jazdy: 06 06 2014
Auto: Mercedes-Benz Klasy E W212
Silnik: E200 CDI 136km

07 Cze 2014, 22:04

BK1928 A może napisałbys cos więcej a nie powielał to co już jest napisane :?:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Cze 2014, 22:32

Napisałem czemu akurat to auto.
BK1928
Zaawansowany

Prawo jazdy: 06 06 2014
Auto: Mercedes-Benz Klasy E W212
Silnik: E200 CDI 136km

07 Cze 2014, 23:14

Też polece lanosa bądź nubirę . Kiedyś kierując sie stereotypami tez uznawałem to auto za wyrób
samochodopodobny , ale po przejechaniu sie pare razy nubirką 2,0 zmieniłem zdanie .
Za te pieniadze to auto jest naprawde godne polecenia , tylko nalezy celować w model z lpg lub potem zamontować .
marco84
Początkujący

Miejscowość: Nowy Sącz
Auto: Fiat Punto 2
Silnik: 1,2 8V 60 KM

08 Cze 2014, 10:40

B5 za 5k i to jeszcze z LPG? Zwariowałeś?
Bałbym się wziąść do takiego samochodu a co dopiero jechać...
Na Twoim miejscu szukałbym coś pokroju astry f lub daewoo lanos/nubira/leganza.
Daewoo ma przewagę ocynk oraz często wspomaganie kierownicy,elektryczne lusterka,szyby itp...
Astra natomiast jest podobno lepiej wykonana,daewoo jest bardzo niedoceniane i jak będziesz jeździł takim samochodem jak go kupisz nie przejmuj się opiniami typu "daewoo to kiepska marka" bo tą opinie wyrobiło sobie społeczeństwo...
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1993