Auto do 6,5 tysięcy, ekonomiczne.

22 Paź 2012, 14:21

Witam.
Od razu powiem że nie dawno zdałem prawo jazdy, więc jestem początkującym kierowcą. Dziewczyna ma Tico z 2000r, którym zdarza mi się jeździć, natomiast komfort i ogólna jazda kompletnie mi nie odpowiada. Bardzo mało miejsca, wszystko jest bardzo słabej jakości. Póki co jeżdżę firmowym Oplem Astrą z 2007r (stara buda), silnik 1,7 dieselek, kombi. Jeździ mi się nim super, wszystko chodzi i wygląda jak należy, spalanie też jest dość ekonomiczne. Jedynie przeszkadza mi to, ze jest troszkę i jest to kombi, więc na mieście czasami jest problem z miejscem. Szukam czegoś na własność do ok 6,5 tysięcy. Ważne żeby autko paliło jak najmniej się da, maximum to 7l benzyny. Obojętne mi czy będzie to diesel, gaz czy benzyna. W środku chciałbym żeby było dość komfortowo, nie chce też dużego auta, ponieważ głównie będę jeździł po mieście. Autko musi być mało awaryjne i mieć tani serwis. Dobrze jakby miało wspomaganie i klimatyzację. Nie wiem czy lepiej kupić młodsze autko gorszej marki czy starsze autko lepszej marki. Wyszukałem kilka aut z mojego pułapu cenowego. Prosiłbym żeby mnie ktoś naprowadził na któreś z nich. Jestem tez otwarty na inne marki.
Rocznik 2003-2005
- Citroen Xsara
- Daewoo Lanos
- Renault Megane
Rocznik 2001-2002
- Opel Corsa
- Renault Clio
- Fiat Punto
- Volkswagen Golf
- Volkswagen Polo
- Seat Ibiza
- Peugeot 206
- Opel Astra

Może uda mi się dozbierać do czegoś lepszego ze 2 tysiące, w co wątpię, wtedy moje typy to:
- Toyota Yaris
- Ford Focus
- Skoda Fabia
- Honda Civic
- Renault Laguna
- Citroen C5
m4gnum
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Auto: Tico, Astra

22 Paź 2012, 16:07

Wiekszość tych aut to będą szrociwa,auto z 2003roku za 6500zł?Ciężko realne.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

22 Paź 2012, 17:44

Lanos i Xsara można dostać w tej cenie z podanego roku. Reszta też z tym że starsze +/- 500zł. Ceny brałem z otomoto. Prosiłbym o jakąś propozycję.

Przykład:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
m4gnum
Nowicjusz

22 Paź 2012, 19:52

Czyli brałeś według najtanszych egzemplarzy :mrgreen: Xsary napewno nie kupisz w dobrym stanie za te pieniądze z tego roku,Lanosa może dostaniesz ale albo z najsłabszym silnikiem albo totalny golas z wyposażenia (najsłabsze 1.4 nie jedzie a pali tyle co 1.6 a Lanos bez wspomagania to męczarnia).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Paź 2012, 20:22

E tam, ludzie ciężarówkami bez wspomagania jeździli i nie narzekali, karnet na siłownię i można bez wspomagania jeździć.

Lanosa nieco starszego za te pieniądze kupisz w bardzo dobrym stanie i z dobrym wyposażeniem, lecz pewnie będą to egzemplarze poniżej 2000 r. tyle też, że jest bardzo duże prawdopodobieństwo trafienia egzemplarza z klimatyzacją.

Jako moja propozycja (którą wymieniłeś w swojej liście) będzie fiat punto II, może uda się znaleźć przyzwoity egzemplarz z silnikiem 1.2, który jakoś tam jedzie.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006

22 Paź 2012, 20:39

Przeglądam te Lanosy i max 10 letnie można spokojnie znaleźć w cenie 6 tysięcy. Są najtańsze ze wszystkich modeli które podałem, z tego co widzę. Tylko nie bardzo jestem przekonany i nie bardzo mi się podoba z zewnątrz. Jednak przeważnie mają zamontowany gaz.
Również skłaniałem się ku Punto ale często się słyszy złe opinie na temat tej marki i tego modelu.
Wspomaganie się przyda, karnet mam ;P ale na pewno lepiej się jeździ mając wspomaganie, poza tym dziewczyna też pewnie będzie jeździła, a że jest malutka to trochę się musi nakręcić ta kierownicą.
Powiem szczerze że Xsara najbardziej mi się podoba, wydaje się najbardziej komfortowa i "nowoczesna", tylko też słyszałem że rozrząd szybko pada i zawieszenie słabej jakości. Nie wiem czy to prawda. Nie jest to bardzo drogi samochód.
Nie szukam auta sportowego ale fajnie jakby dało się kogoś wyprzedzić bez martwienia się, że się nie zdąży przed zakrętem.
Chętnie poznam jeszcze jakieś opinie. Nie musi być to auto z listy podanej przeze mnie.
m4gnum
Nowicjusz

23 Paź 2012, 07:33

Akurat w temacie Lanosa siedze już troche czasu i wiem co mówie a Citron też ma racje,jak chcesz znaleść Lanosa w db stanie i z dobrym wyposażeniem do 6500zł to będzie rocznik koło 2000/2001.

Punto II akurat jest godne polecenia.

Z innych aut to może Fiat Bravo/Brava.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

24 Paź 2012, 18:38

Jeżeli ma być ekonomiczne to zdecydowanie Yaris jeżeli budżet Ci pozwoli,dodatkowo jest także mało awaryjne. Jeżeli zaś dysponujesz tylko 6,5 tyś zł to bierz pod uwagę Opla Corsa oraz Fiata Brave.
Dbajoauto
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2007
Auto: BMW M3

28 Paź 2012, 14:39

Witam, co sądzicie o tych ofertach?

kabasznik
Nowicjusz

Auto: Nie mam

28 Paź 2012, 16:13

Alfe bym sobie darował za te pieniądze.
Vectra ponad 2300wyświetleń i nikt jej nie wziął jeszcze?
Laguna wygląda najlepiej.
Barol
Awatar użytkownika