Auto do 6 tysiecy

12 Maj 2015, 21:23

No własnie może być mały problem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Maj 2015, 21:33

A jak wiadomo z malych problemów rodzą sie duże a tego raczej bym wolał uniknąć. Dlatego mysle ze realniejszym wyborem bylaby Astra 1 lub Vectra B
Jarcio85
Nowicjusz

Auto: Nie mam

12 Maj 2015, 21:42

Koniu ostatnio wrzucał ładną Astre [link do oferty na Olx wygasł] i zostanie jeszcze kasa na montaż lpg.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

12 Maj 2015, 21:51

Autko wydaje sie w fajnym stanie technicznym, tyko ze ja potrzebuje auta minimum 4 drzwiowego ze względu na lepszy dostęp do tylnych siedzeń (montowanie fotelika dla dziecka)
Jarcio85
Nowicjusz

12 Maj 2015, 23:00

Jak masz małe dziecko to warto rozważyć kombi lub hb w Vectrze. Wózek i inne szpargały wejdą bez problemu. Za 6k kupisz spokojnie 1.8 z LPG :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Maj 2015, 00:19

Z Astrami I (miałem taką 6 lat) jest ten knyf, że trzeba kupować Astry ...niemieckie.
Tzn . te z niemieckiej fabryki , a unikać gliwickich.
Astra I była przed liftowa i poliftowa. Granica między nimi to końcówka roku 94. jak je rozpoznać..? Inny grill,inna przednia atrapa,przed liftowe mają kanciaste lusterka boczne i duże plastikowe napisy "Astra",poliftowe mają mniejsze srebrne napisy.
Lepsze są poliftowe ale jak już napisałem niemieckie. Są to roczniki 95,96,97. Taka Astra 97 jest lepiej zabezpieczona antykorozyjnie niż 2000 z Gliwic. Najlepszy silnik to ten sam co wkładali później do II-ki czyli 1,6-75KM (jest też gorszy 1,6-71KM). Ja jak sprzedawałem to auto miało 18 lat (95) i nie miało nigdzie rdzy,tak z zewnątrz jak i na podłodze. Z resztą looknij sobie w moje fotki pod nickiem to jest tam ta Astra.
Gazowalne są wszystkie silniki oplowskie włącznie z Ecotec-iem. Normalna sekwencja prawidłowo założona do pełnosprawnego silnika załatwia sprawę i problemów nie ma.
A tak na marginesie ,to warto też zwrócić uwagę na Citroena Xsarę w benzynce. Jest gazowalny,ma bardzo dobrą blachę. Jeśli tylna belka jest ok,to fajna opcja!! Poza tym zazwyczaj ma nie wygórowaną cenę, w środku ma dobrej jakości materiały i praktycznie każde takie auto ma klimę itp. Mam na oku taką którą w rodzinie pomogłem kupić z 99r. Ma 270 tys i sekwencję (1,8-8 zaworówka-90KM). Nadal silnik na pełnym syntetyku ,a auto nie sprawia kłopotów. :)
Z kolei przestrzegam przed Mazdą. Ma dobrą mechanikę ale za to rdza żre ją na potęgę. Nawet jak karoseria wydaje się ok,to na elementach układu hamulcowego (rurki itp) jest już tylko rdza. Mechanik od razu w Mazdzie urywa rurki ,bo rdza nie pozwala na odkręcanie. Często też gniją elementy konstrukcyjne karoserii. Widziałem wygnite mocowania kolumn McPhersona, a to już śmierdzi...grobem. Z resztą ...ostatnio oglądałem dokładnie Mazdę Premacy i niby rdzy nie było ale pod maską wokół silnika ,nie znalazłem nawet 1 śrubki bez rdzy na łebku. Z czego oni robią te śruby..? Takie oszczędności wpływają na ocenę auta jako całości.
Co do Vectry to mechanika solidna i trwała. natomiast bardzo kiepsko wyglądają środki w tych autach. Nie dosyć,że auta z tego segmentu D mają prawdziwe spore przebiegi,to materiały nie wytrzymują próby czasu .na drugim biegunie pod tym względem są auta francuskie. Tu można znaleźć ładne auto z ładną kabiną.
Szukając kombiaka za rozsądną kasę,może trafić się za psie pieniążki Fiat Marea Weekend. Z silnikim 1,6-16V można spokojnie zagazować i tanio "hodować" sobie to auto. Trzeba tylko kupić auto bez korozji.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowa Toyota Yaris na polskim rynku
    Hybrydowa wersja miejskiej Toyoty Yaris w szybkim tempie zdobyła sobie uznanie polskich kierowców. Od debiutu w czerwcu br., polscy klienci zamówili już 292 sztuki Yarisa Hybrid. Plan sprzedaży Toyota Motor ...

13 Maj 2015, 07:59

Ładne Megane [link do oferty na Olx wygasł] tylko uwaga na rudą.
Barol
Awatar użytkownika

13 Maj 2015, 22:50

Dzięki Panowie za przydatne informacje :) Na pewno będą bardzo przydatne przy oględzinach samochodu! A teraz takie pytanie, jeśli zdecydowałbym się na kupno auta w samej benzynie to w czym szukać, biorąc pod uwagę spalanie i koszta serwisowe?
Barol szczerze mówiąc to boje sie Meganek.. Dwóch znajomych miało tylko w coupe i niebyli zadowoleni..

Co myślicie o tych:
1.Audi
[link do oferty na Olx wygasł]
2.Passat
Jarcio85
Nowicjusz

13 Maj 2015, 23:21

Co do Astry w 100% zgadzam się z Arturem. Swoją opinię popieram tym że też miałem Astrę (95r, bordowa niemka w sedanie). Do dziś bez rdzy.
Z tego co wiem to jeszcze z 98r były Astry z niemiec ale to już jedne z ostatnich.
Łatwo je rozpoznać po takim panelu na klapie i mają wyłącznie napis Astra. Są lepiej wykonane, lepiej jeżdżą, lepiej wyciszone, lepiej hamują, w 99% mają lepsze wyposażenie. Spokojnie można się rozglądać również za 1.8. Jest to trwały silnik i często te Astry miały klime, eletryke szyb, 2PP itd.. W zasadzie unikaj 1.6 16v 101 (pobór oleju) oraz 1.4 8v (tu po prostu szkoda wydać tyle kasy) :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Maj 2015, 23:25

Audi możesz obejrzeć ale się nie napalaj bo ciut tania a passat to w ogóle za tani za tyle to 1,6 ew. 1,8 bez turbo.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

14 Maj 2015, 06:07

W przypadku Megane sprawdza się jak dbasz tak masz,najwidoczniej musieli żle trafić.
Audi bardzo ładne ale tylko 3000zł? Za tyle to 80 B3..
Passat też ładny ale w tej cenie turbo będzie już raczej wymagało wkładu..
Barol
Awatar użytkownika

14 Maj 2015, 08:08

Czerwone Audi 80 ma "przestawiony r..j"... :D Miłego prowadzenia. Do tego mocno mi się wydaje,że było kiedyś całe lakierowane. :)
Passata bym nie skreślał. Nie wierzę w jego bezwypadkowość ale jak nie ma świeżego lakieru ,nie ma też rdzy i jeździ ok to można by zabrać go gdzieś do mechanika i ocenić czy jeszcze pojeździ. Turbinę zawsze mozna za nie całe 1k wziąć po regeneracji (w razie czego).
przejechać się,zobaczyć jak jedzie na lpg,jak się prowadzi,jak hamuje,jak przyspiesza i modlic się o to by latem nie padła klima !!! Z tą tapicerką ,bez klimy to mozna "wypłynąc " z kabiny.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

14 Maj 2015, 11:32

Tutaj dalszy ciag sprzedazy tej B4:

Tamta oferta zakonczona i wystawil nowa... Dziwne troche...
Bede sie rozgladal za ta Astra produkowana z Niemiec, moze cos utrafie ciekawego. Jak uda mi sie dodzwonic do tego goscia z Paska B5 to podjae go obejrzec.
Jarcio85
Nowicjusz

14 Maj 2015, 18:58

zobacz tą [link do oferty na Olx wygasł] było coś z przodem i szkoda że nie ma el.szyb..
Barol
Awatar użytkownika

16 Maj 2015, 20:07

Barol dzwonilem za ta Astra i juz nieaktualna...

Panowie a co możecie powiedzieć o Deawoo Nubira II 2.0?
Jarcio85
Nowicjusz