Auto do 6 tysiecy

10 Maj 2015, 19:14

Witam!
Poszukuje auta do 5000-6000zl. Autko będzie użytkowane głownie w mieście, najlepiej benzyna+gaz, ale inne opcje też rozważam. Zależy mi na taniej eksploatacji (spalanie, części zamienne). Zależy mi głownie na kombiaku, ale jak się trafi coś sensownego w sedanie bądź hatchback (4 drzwi) to tez będzie dobrze. Jestem z Niemodlina (pod Opolem) i mogę podjechać kolo 100km w jedna stronę, ale jak się trafi coś dobrego to mogę dołożyć kilometrów.

1. Jak narazie to moją uwagę zwróciła Astra 2 w kombi, tylko tutaj są różne wersje silnikowe, 1.6 8V 75km bądz 116km i 1.8 16V 120km. Jakie sa Wasze opinie o tych silnikach?

2. Ford Focus GHIA roczniki 1999 w dół.

3. Honda Accord 1997r.
[link do oferty na Olx wygasł]

4. Nissan Almera
Jarcio85
Nowicjusz

Auto: Nie mam

10 Maj 2015, 20:31

Nissan to zgnitus. Mechanikę ma fajną ale blachę dyskredytuje to auto. W Acordzie bałbym się trochę prawdziwego przebiegu. Samo auto jest niezłe według "starej szkoły" ale ogólne wyeksploatowanie ,może być dla przyszłego posiadacz tematem nie do przetrawienia w kosztach reanimacji.
Astra ok tylko czy znajdzie się fajna za tę kasę..? oba silniki też ok ale ich specyfika jest diametralnie rózna. 1,6-75 na jednopunktowym wtrysku ,mułowaty ale bezawaryjny i niezniszczalny. Nie zakłada się do niego sekwencyjnego gazu więc koszt nowej instalacji to 1500zł.
1,8 116KM to 16V i charakteryzuje się dobrą dynamiką lecz nie jest najekonomiczniejszy. Fajnie znosi gaz ale lubi dolewki oleju. Z tym,że nie chłapie tyle co 1,6-16V... no chyba że jest wyeksploatowany.
Focus nie nadaje się do gazu.
Do 6K proponuję rozejrzec się za Nubirą w kombi,Laguną I lub Peugeotem 406. To w miarę solidne auta i jak zadbane ,to będą jeździć jeszcze kilka lat.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

10 Maj 2015, 20:38

A jakiej Laguny szukać? Słyszałem ze poliftowa lub przedliftowa jest awarayjna, jak to z tym jest?
Jarcio85
Nowicjusz

10 Maj 2015, 21:50

Awaryjna to była II generacja,I jest ok.
Zobacz tą [link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Maj 2015, 22:52

Ciekawa ta laguna sie wydaje. Znalazlem w jej okolicy jeszcze taka astre:

Oraz w innej okolicy taka:

Jarcio85
Nowicjusz

10 Maj 2015, 22:58

Astra za 4k to śmiech na sali. Druga też tania ale już prędzej w lepszym stanie będzie.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX - nowe wersje specjalne
    Najmniejszy SUV Lexusa doczekał się nowych wersji specjalnych. Miejski crossover klasy premium jest teraz dostępny w odmianach F Sport Style Blue i Elegant Black. Te warianty podkreślają charakterny styl modelu UX i robią ...

10 Maj 2015, 23:18

Faktycznie, sprawdzilem i ta za 4k jest od handlarza... Warto iść w ten motor 120km? Czy lepiej szukac tej 1.6 8V 75km? Nie zalezy mi na dynamice tylko na malo awaryjnej jezdzie po miescie.
Jarcio85
Nowicjusz

11 Maj 2015, 07:08

Ta druga też od handlarza..

Może coś z tych?
[link do oferty na Olx wygasł] - wiem wiem zalatuje młodym ale wygląda dość przyzwoicie.
[link do oferty na Olx wygasł] - przebieg przemilcze.. i zostanie kasa na zrobienie niedoskonałości.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

11 Maj 2015, 09:34

Tak jak napisałem wcześniej 1,6-75 KM to najtrwalszy silnik w Astrze II.
Laguna jest niezłym wyborem. Sam jeżdżę to wiem o czym pisze. W Lagunie I można polecić wszystkie silniki benzynowe. Zbadaj w warsztacie kompresje na cylindrach i ogólny stan auta. Powiem tylko tobie,że ja mam 2,0 8V -114 KM przed liftem silnik jest nadal na półsyntetyku a od wymiany do wymiany oleju nie dolewam oleju,a mam ponad 300 tys przebiegu..! Z tym,że moja jest pewnie nie cofnięta licznikowo ,a inne mają mniejszy przebieg tylko na licznikach... Z resztą nie dotyczy to tylko Lagun. Materiały wewnątrz typu plastiki lepsze w przedliftach. jakość ..? To nie ma znaczenia czy przed czy po liftingu. liczy się stan techniczny na dziś. Jakbym miał szukać poliftowej to z silnikiem 1,6-16V -107KM (najekonomiczniejszy i nie powolny), albo 1,8-16 V -120KM. W przedliftowych szukałbym 2,0-8V.
artur73
Awatar użytkownika

11 Maj 2015, 19:51

Barol z tych od Ciebie to ciekawa wydaje sie byc ta BMKa

http://olx.pl/oferta/sprzedam-bmw-e36-l ... dc96274af7 - wiem wiem zalatuje młodym ale wygląda dość przyzwoicie.

artur73 szukam w okolicy laguny przed liftowej, ale jak na razie na nic ciekawego nie natrafiłem. A co do astry to mam mieszane uczucia, szczególnie po opinii Konia ze z tym budżetem to mogą być zajechane.

Wynalazłem jeszcze takie auta:

1. Opel Vectra

2. VW Golf IV

3. Honda civic
4. Mazda 626
5. Seat Cordoba

6. Audi A4 - ale to z ekonomia chyba niema nic wolnego... Chyba bity bo rdza go łapie
[link do oferty na Allegro wygasł]

Powiedzcie mi o co chodzi z tym gazem, w niektórych modelach na silniku są takie części od gazu (jak mniemam wtryski) koloru niebieskiego (ja w tej A4) a w innych są koloru czerwonego. Co to oznacza?

7. BMW a tutaj znalazłem "prafdziwom okazje", co sądzicie?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ostatnio edytowany przez Jarcio85, 11 Maj 2015, 22:13, edytowano w sumie 1 raz
Jarcio85
Nowicjusz

11 Maj 2015, 20:43

1.Wydaje mi się po dzwonie z przodu i z tyłu.
2.Golf ok ale nie z tym silnikiem..
3.Bardzo ładna,ja bym obejrzał.
4.Jak wyżej :ok:
5.Tylne prawe nadkole chyba zaczyna brać ruda,błąd w mocy silnika (powinno być 60km) poza tym ładna.
6.Po przejściach skoro ta rdza widnieje..
7.Ulep.. 6900zł za E39 :no: jeszcze prawie nowy gaz..
Barol
Awatar użytkownika

12 Maj 2015, 09:30

Jarcio85 napisał(a):Powiedzcie mi o co chodzi z tym gazem, w niektórych modelach na silniku są takie części od gazu (jak mniemam wtryski) koloru niebieskiego (ja w tej A4) a w innych są koloru czerwonego. Co to oznacza?

Kolorowe są 4 kostki ...(4 cylindrowy silnik) . Tak to wtryskiwacze. poszczególne firmy tak klasyfikują swoje wyroby. Nie istnieje zasada,że dany kolor jest lepszy. U każdego producenta lepszy może być inny kolor.
artur73
Awatar użytkownika

12 Maj 2015, 21:12

Barol na weekend, jak nic się nie zmieni, będę jechał obejrzeć ta Honde i Mazde. Zobacze co i jak.
Artur dzieki za wyjaśnienie tej kweistii :)
A co sądzicie Panowie o Astrze 1 oraz o Vectrze B? Cenowo nawet fajnie to wygląda a jak z awaryjnością i kosztami serwisowymi tych aut, na co zwrócić uwagę przy oględzinach? Słyszałem ze silniki ecotec słabo tolerują gaz, ale ile w tym prawdy to nie wiem. W jakim przedziale cenowym szukać tych aut?
Ostatnio edytowany przez Jarcio85, 12 Maj 2015, 21:16, edytowano w sumie 1 raz
Jarcio85
Nowicjusz

12 Maj 2015, 21:15

Na pewno Astra I? Bo mi się wydaje że chodzi Ci o II :mrgreen:
Z ecotecami jest różnie,w Vectrze praktycznie każdy silnik to ecotec i jakoś śmigają. Poprostu wystarczy mądry gazownik który wie co się z czym je i tyle.
Barol
Awatar użytkownika

12 Maj 2015, 21:20

Pewnie ze wolałbym Astre 2 ale w moim budżecie będzie ciężko znaleźć w miarę egzemplarz z gazem...
Jarcio85
Nowicjusz