Aut w swoim życiu miałem multum , ale teraz popycham RAV4 I i wszystko jest fajne tylko stare i niewielkie bo mam wersje 3-drzwiową. Pomalutku przymierzam się do zmiany samochodu. Auto będzie robiło bardzo niewiele kilometrów rocznie bo będzie użytkowane tylko w dni wolne od pracy aby dojechać do domu w górach , na ryby ,z łódką ( lekka bo z przyczepa max 750kg) itd. Czego oczekuje od tego samochodu przede wszystkim bezpieczeństwa i niezawodności , nie chciałby psuć sobie czasu wolnego na czekanie na lawetę . O auto będę dbał jak tylko się da. Zależy mnie na komforcie bo min. przejazd za jednym razem to 100km z czego 90% to autostrady i drogi szybkiego ruchu .Auto musi mieć większy prześwit bo raz ryby dwa w zimie ogrom śniegu w górach a nie zawsze odśnieżają. Nie jestem przekonany (jak mnie przekonacie to ok. do pneumatycznego zawieszenia i silnika diesla. Wszystko z powodu tego ,że u mnie panują mrozy w zimie do -30 stopni i nie raz nie dwa diesle sąsiadów i mojej rodziny nie odpalały. A z pneumatyka czasem zaczyna szwankować przy takich temperaturach. Nie wchodzą też ( mam bardzo złe doświadczenia) w grę uturbione silniki benzynowe , tylko i wyłącznie wolnossące. Autem przez 70 % będę jeździł sam , ale czasem zabierać będę jeszcze 4 osoby , więc musi być to auto 5 drzwiowe, większy bagażnik mile widziany. Napęd tylko i wyłącznie
4x4 najlepiej stały , ew. dołączany automatycznie. Dołączany ręcznie odpada , no chyba ,ze swobodnie przy większych prędkościach rzędu 70 a najlepiej 90km/h da się na nich jechać i nie ma przeciwwskazań do skręcania kierownicą. Bardzo bym chciał automatyczną skrzynie biegów.
Podsumowując:
-komfort
-prześwit
-4x4
-najlepiej bez pneumatyki
-wolnossąca benzyna albo turbodiesel
-automat