Auto do 60 tys. napęd 4x4 , automat

30 Sty 2018, 22:46

Aut w swoim życiu miałem multum , ale teraz popycham RAV4 I i wszystko jest fajne tylko stare i niewielkie bo mam wersje 3-drzwiową. Pomalutku przymierzam się do zmiany samochodu. Auto będzie robiło bardzo niewiele kilometrów rocznie bo będzie użytkowane tylko w dni wolne od pracy aby dojechać do domu w górach , na ryby ,z łódką ( lekka bo z przyczepa max 750kg) itd. Czego oczekuje od tego samochodu przede wszystkim bezpieczeństwa i niezawodności , nie chciałby psuć sobie czasu wolnego na czekanie na lawetę . O auto będę dbał jak tylko się da. Zależy mnie na komforcie bo min. przejazd za jednym razem to 100km z czego 90% to autostrady i drogi szybkiego ruchu .Auto musi mieć większy prześwit bo raz ryby dwa w zimie ogrom śniegu w górach a nie zawsze odśnieżają. Nie jestem przekonany (jak mnie przekonacie to ok. do pneumatycznego zawieszenia i silnika diesla. Wszystko z powodu tego ,że u mnie panują mrozy w zimie do -30 stopni i nie raz nie dwa diesle sąsiadów i mojej rodziny nie odpalały. A z pneumatyka czasem zaczyna szwankować przy takich temperaturach. Nie wchodzą też ( mam bardzo złe doświadczenia) w grę uturbione silniki benzynowe , tylko i wyłącznie wolnossące. Autem przez 70 % będę jeździł sam , ale czasem zabierać będę jeszcze 4 osoby , więc musi być to auto 5 drzwiowe, większy bagażnik mile widziany. Napęd tylko i wyłącznie 4x4 najlepiej stały , ew. dołączany automatycznie. Dołączany ręcznie odpada , no chyba ,ze swobodnie przy większych prędkościach rzędu 70 a najlepiej 90km/h da się na nich jechać i nie ma przeciwwskazań do skręcania kierownicą. Bardzo bym chciał automatyczną skrzynie biegów.

Podsumowując:
-komfort
-prześwit
-4x4
-najlepiej bez pneumatyki
-wolnossąca benzyna albo turbodiesel
-automat
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

30 Sty 2018, 23:03

Łukasz789 napisał(a): min. przejazd za jednym razem to 100km z czego 90% to autostrady i drogi szybkiego ruchu

Chyba najlepiej sprawdziłby się automatycznie dołączany napęd na haldex'ie

Na początku popatrzyłbym na xc60 (akurat tutaj wszystkie silniki z turbo) i xc90 - tutaj już masz fajne 3.2 i 4.4 (chociaż 2.5T to tez świetny silnik)
Pomyśl też o czymś w stylu xc70

Popatrz na outlandera, forestera i kugę
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

31 Sty 2018, 10:51

Volvo to dobry wybór i też teraz szukam czegoś większego w benzynie. 3.2 to najlepsza opcja, nie odpuszczaj też 3.0T do obu spokojnie założysz gaz i oba są bardzo trwałe. 2.5T zdarzają się problemy z panewkami. Jeśli zdecydujesz się na Volvo z dużym silnikiem to zwróć uwagę na pochodzenie auta, 95% z nich jest z USA, warto ściągnąć sobie raport z Carfaxa. Nie znaczy to że są kompletnie zmielone ale na pewno sprowadzone były mniej lub więcej uszkodzone.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

01 Lut 2018, 04:34

Witam serdecznie,

60000 zl. to bardzo przyzwoity budżet na SUV z napędem 4X4. Jeżeli mogę zaoferować kilka modeli to Polecam Ford KUGA 2.0 Turbo ale widzę , że nie chce Pan turbo lecz bardziej wolnossący - 2.5 4 cylindrowy Ford Escape / Kuga z USA. Oczywiście nie polecam kupować aut naprawionych lecz samemu zaryzykować i sprowadzić ciekawa Oferta.

Jeżeli nie jest Pan fanem Forda może Audi Q5 ? , Volvo XC90 jak piszą koledzy na Forum.

Osobiście polecam VW Touareg 3.6 V6 .

z poważaniem
Marek Witkowski
Import samochodów z USA - United Cargo Shipping.
UnitedCargo
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Chicago
Prawo jazdy: 01 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Porsche Panamera
Silnik: V6
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna