Auto do ~6000 zł dla młodego kierowcu, w miare wygodne

21 Wrz 2010, 12:33

A ja mam pytanie jeszcze jedno pytanie, zdecyduję się najprawdopodobniej na lanosa 1.6 106km z gazem, tylko jak wygląda sprawa oc ile zapłacę rocznie?
mateoooo
Nowicjusz

Miejscowość: Łańcut

21 Wrz 2010, 13:51

To zależy od wielu czynników,w internecie masz kalkulatory OC z których możesz skorzystać,to bardzo ułatwia sprawe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Wrz 2010, 16:46

Przy full zniżkach coś około 400-500zł
Go Faster
Początkujący

Miejscowość: mazury

21 Wrz 2010, 17:47

Czyli rozumiem że jest sens kupować Bravo z silnikiem TD ? Bo tak na prawdę to waham się czy mam wybrać diesla czy benzynę... nie wiem co mam zrobić :(
A jak z awaryjnością Fiata Bravo ? Czy drogie są części ? Czy to auto godne polecenia ?
Dave1605
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

21 Wrz 2010, 18:02

Wszystko zależy ile robisz rocznie km.Ogółem Bravo to auto godne zainteresowania,szczególnie dla kogoś młodego a ceny części są śmiesznie tanie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

21 Wrz 2010, 18:55

Ogólnie rzecz biorąc, to trudno mi jest powiedzieć ile km będę robił rocznie. Autem będę poruszał się w 90% po mieście, typu dojazd na uczelnie (w tym roku zaczynam studia), jakieś zakupy, czy nawet odbiór mamy z pracy itp. Ważne dla mnie jest to aby mało palił i nie przesiadywał u mechanika nie wiadomo ile..
Kiedy rozmawiam i pytam znajomych czy mam kupować diesla, raczej mi odradzają. Nurtuje cena i przebieg auta, doradzają abym kupił ale tylko z nie wielkim przebiegiem, bo inaczej "będę miał problemy". Proponują w takim układzie jakiegoś japońca w benzynie..
Co proponujecie ?

[ Dodano: 21 Wrzesień 2010, 20:07 ]
Chciałem jeszcze dodać, że jeżdżę w miarę spokojnie, nie mam zamiaru cisnąć auta nie wiadomo jak, zależy mi na oszczędności a nie na bezsensownej jeździe.
Dave1605
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Korzystanie ze smarfona podczas przechodzenia przez jezdnię
    Jednym z zagrożeń dla bezpieczeństwa ruchu drogowego jest korzystanie ze smarfona podczas przechodzenia przez jezdnię. Już w czerwcu wejdą jednak w życie przepisy, które tego zakazują. Choć to kierujący pojazdami powodują ...

21 Wrz 2010, 19:11

No faktycznie diesla nie bardzo opłaca sie brać.Ja bym poszukał czegoś z gazem.
moje propozycje:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
i jeszcze ewentualnie Opel Astra I.
Barol
Awatar użytkownika

21 Wrz 2010, 19:13

Mój znajomy ma diesla carine starą przejechane 600tyś autko śmiga jak ta lalala

to świadczy o tym ze diesel z dużym przebiegiem długo pociągnie a jak znajdziesz samochód 10-15letni z przebiegiem 130tyś to w 90% jest kręcony;p
Go Faster
Początkujący

Miejscowość: mazury

21 Wrz 2010, 19:20

Nie koniecznie,zdarzają sie pojedyńcze przypadki,u mnie Lanos jest 98rok i ma obecnie jakieś 138tys przejechane od nowości.
Barol
Awatar użytkownika

22 Wrz 2010, 03:14

Ja dodam coś od siebie. Wg. mnie bardzo wygodnym i dobrym autem za tą kasę będzie chyba mercedes 190 z instalacją LPG :D. Do tego niezawodny i tani w naprawie, tylko trzeba uważać żeby nie kupić byłej taksówki ;) No i nie wiem, czy lubisz takie limuzyny.
Travis
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

22 Wrz 2010, 07:15

Nie przesadzajmy znowu to jeszcze nie jest aż taka limuzyna.
Barol
Awatar użytkownika

22 Wrz 2010, 08:42

Mi na kalkulatorze wychodzi za OC ~1200 zł, nie wiem za bardzo o co chodzi z
Lata bez szkody
a jak by wyglądała sprawa zarejestrowania auta na współwłaściciela? np. mojego ojca,
mateoooo
Nowicjusz

Miejscowość: Łańcut

22 Wrz 2010, 09:03

Nie raz już pisałem wtrysk mechaniczny + LPG =kłopoty murowane.
U mnie w mieścince ostatnio poszła 190 2.0d ex-taxi(ale dość krótko jeździła na taxi 3-4pierwsze lata) nawet w kolorze budyniu 1992r za 6tys. zł jeśli koniecznie chcesz to lepiej szukać diesla w tym przypadku bo o gazie możesz zapomnieć.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

22 Wrz 2010, 09:17

barol91 napisał(a):Nie przesadzajmy znowu to jeszcze nie jest aż taka limuzyna.

W porównaniu do Golfa, Bravo czy Lanosa to jednak jest, miałem 190 2.0D przejechane coś koło 800.000km i autko śmigało aż miło, dobre swiece, aku i w największe mrozy palił od dotknięcia, do tego spalanie przy 4 osobach w trasie to wychodziło nawet poniżej 5l, już o komforcie jazdy nie wspomnę, do Golfa nie ma co porównywać. Gożej z wyposażeniem, mój był dosyć bogaty, miał szyberdach elektryczny, oba lusterka elektryczne (w standardzie tylko prawe) oczywiście podgrzewane i takie pierdoły typu bogatsze oświetlenie wnętrza, zagłówki z tyłu itp. Autko naprawdę bezawaryjne mimo tego że starsze o kilka wiosen od Golfa czy inego Fiata.

[link do oferty na Allegro wygasł]
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

22 Wrz 2010, 09:53

mateoooo napisał(a):Mi na kalkulatorze wychodzi za OC ~1200 zł, nie wiem za bardzo o co chodzi z
Lata bez szkody
a jak by wyglądała sprawa zarejestrowania auta na współwłaściciela? np. mojego ojca,

zależy ile Twój ojciec ma % zniżek.
Barol
Awatar użytkownika