REKLAMA
Witam,
Chciałbym zapytać was o radę.
Poszukuję samochodu do 60 tyś. zł, silnik benzyna, min. 150 HP i min. 250 Nm (chodzi o auto dynamiczne generalnie), rocznikowo nie starsze niż 2010, z przebiegiem poniżej 160 000 km. Skrzynia biegów manualna. Mam parę modeli na oku i chciałbym skonsultować, który według z was byłby najlepszym wyborem pod względem osiągów i awaryjności. Stać mnie na serwisowanie takiego auta na ok. 6-8 tyś rocznie. Dodam, że poszukuję samochodu tylko z ogłoszeń prywatnych, zakupionego w polskim salonie (nie mam zaufania ani do handlarzy, ani do aut sprowadzanych z zagranicy z cofniętymi zegarami lub po dzwonach z zafałszowaną książką serwisową itd.) Preferowany typ nadwozia to sedan 5-drzwiowy, (3 drzwi też przeżyję). Ewentualnie SUV/crossover. Auto będzie przeznaczone 50/50 miasto/trasa, do 20 000 km rocznie. Spalanie nie jest priorytetowe, chociaż 12l/100km w mieście to najwięcej, na ile mogę sobie pozwolić, a mam dość ciężką nogę. Obecnie jeżdżę superbem 1.9 diesel 170hp (po chipowaniu).
Modele, które spełniają moje wymagania, na które zwróciłem uwagę w otomoto:
Volvo S60 II (T3, T4)
Audi A5 (2.0) - 1,8 ponoć awaryjny
Mazda 6 III (2.0) - minus to niski moment 210 Nm (2.5 niestety ogłoszeń brak)
Skoda Octavia III (1.8)
Skoda Superb II (1.8)
Mercedes C W204 (1.8)
Honda Accord VIII (2.0)
Niestety nie znalazłem żadnego ogłoszenia Audi A4 B8 lub BMW serii 3 lub 5 przy podanych kryteriach.
Dodam, iż nie interesują mnie marki Ford, Peugeot, Citroen, Alfa Romeo z uwagi na wysokie ryzyko awarii (co prawda zaczytane, ale jednak te opinie nie biorą się z kosmosu).
Byłbym bardzo wdzięczny za rady, które auto spośród wymienionych jest najlepsze jeżeli chodzi o dynamikę i awaryjność. Jestem otwarty także na sugestie innych marek/modeli oraz pojemności silnika.
Pozdrawiam