mike napisał(a):JerryLee napisał(a):nie starszy niż 2005 rok
- nie więcej niż 200K-coś przebiegu
najbardziej bezsensowne wymagania, które od razu trzeba wywalić do kosza. Masz za mały budżet, aby wybrzydzać, a wymóg przebiegu - wybitnie bezsensowny, nie mający nic do kupna nastoletniego auta.
Typy masz ok, ale z 7k w kieszeni szuka się auta w najlepszym stanie technicznym, które jest najbliżej miejsca zamieszkania. Bez sensu jechać dalej niż 100km (a najlepiej szukać w promieniu 50km).
Ale czy to nie jest tak, że 20-letnie auto z 300K na liczniku z założenia będzie wątpliwe technicznie? Bo trochę mnie takie przebiegi przerażają, zwłaszcza gdy mówimy o autach od nowości budżetowych, a nie szykowanych pod długie przebiegi.
Co do odległości, to nawet bardziej zawężam - szukam w Krakowie i max. 20 km od niego. Chcę na spokojnie podjechać w ciągu dnia, zrobić przegląd u mechanika, więc dalej się nie wybieram.
Natomiast wśród tych modeli, które wymieniłem raczej spotykam się z ofertami, które spełniają wymagania. Co do przebiegu - nie mówię, że np. 250K jakoś mnie przeraża, ale spotykałem modele z 300-400 na liczniku i tu już się trochę obawiam.
Generalnie patrząc po modelach jest tak, że te mniej znane można często znaleźć w lepszych cenach i - na pierwszy rzut oka - w dobrym stanie.
Na przykład Aveo - dosłownie kilka godzin temu oglądałem ogłoszenie na hatbacka 3-drzwiowego za 6500 zł z 2007 roku. Tylko teraz patrzę i już go nie ma.
I dlatego zastanawiam się nad takimi może mniej głośnymi modelami, bo mam wrażenie, że te popularne Golfy, Skody czy choćby Toyoty mają nieco zawyżone ceny.
Tylko tutaj chciałem podpytać, jak oceniacie wymienione przeze mnie modele pod kątem bezawaryjności, kosztów eksploatacji i gazowania.