Auto do 7 tysiecy, LPG czy nie ?

13 Sie 2012, 21:16

daruj sobie diesle w tej cenie :) poraz kolejny ci mowie ze jak diesla z ate pieniadze to albo sdi albo td jak mondeo to najwyzej poszukaj w benie lub gazie i pamietaj ze koszty utrzymania takiego auta beda juz wieksze ;)
Nethan
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2009
Auto: s4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

13 Sie 2012, 23:59

U mnie diesel nie wchodzi w grę. Za duże koszy utrzymania.
matex517
Nowicjusz

14 Sie 2012, 18:21

A może coś z Fiata ?
Punto, Palio, Brava, Bravo ?
Jak tam z silnikami ? Bo słyszałem, że właśnie silnik to największy mankament np. w Puncie.
matex517
Nowicjusz

15 Sie 2012, 00:05

miałem punto II 1.2 8v, jedyne co robilem przez 3 lata uzytkowania to wymiana uszczelki pod głowica,klocki i wymiany płynow i filtró :) nigdy auto mnie nie zawiodło, ceny czesci smieszne :D polecam :))

Palio/siena odradzam, straszna lipa

z brava/bravo nie mialem stycznosci musisz poczytac na forum ale wydaje mi sie ze to tez dobre propozycje :)
Nethan
Początkujący

15 Sie 2012, 00:13

A jaki miałeś przebieg w tym Puncie ?

Mi przypadkowo wpadł do ręki link:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jednak widać, ze auto odpicowane do sprzedaży. Silnik jakby trochę wytarty, środek wymalowany na kolor czerwony (chyba, że nie zdążyła odpaść farba :D)
Co o tym myślicie ?
matex517
Nowicjusz

15 Sie 2012, 13:41

kupiłem jak mial 90tys sprzedalem jak mial koło 120 :)
zderzak inny odcien, pod maska ładnie wymalowany :) pas przedni brakuje srod maskownic generalnie miał strzała napewno z przodu :))

pozatym cena zbyt atrakcyjna wiec pewnie mial sporo przygod daruj sobie;d
Nethan
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bez nerwów, to tylko upał
    Wysokie temperatury i bezchmurne niebo to wymarzona pogoda na wakacje, lecz w czasie podróży samochodem może dla wielu kierowców stanowić wyzwanie. Klimatyzacja w aucie znacznie poprawia komfort jazdy, ale z ...

15 Sie 2012, 14:09

Od 7 lat jeżdżę na gazie, mam na nim zrobione ponad 180tys. km a instalacja zakładana przy rzekomych 151tys. km a w rzeczywistości okolicach 300tys. km.
Da się? -da, trzeba tylko regularnie serwisować instalacje.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Sie 2012, 15:45

Jasiek90, a o jakim aucie mówisz ? O Puncie ?

No właśnie widziałem Nethan, że jest coś nie tak. ;)

Czyli widzę, że najlepszymi opcjami byłoby Punto lub Lanos.
A powiedzcie mi jeszcze jak silniki z Punta II współpracują z gazem ?
matex517
Nowicjusz

15 Sie 2012, 15:49

no napewno 1.2 8v prosty jak cep :DD poza jakas uszczelka nie am cos sie rozwalic :) ekonomia gwarantowana tylko zapomnij o osiagach :) w 16V ma podobne osiagi ma o 25km wiecej , osiagi podobne a wiecej pali wiec bezsensu chyba zalezy :) unikaj jedynie 1.8 hgt 130km :D dynamika super,ale pali sporo i jest to awaryjny silnik :)
Nethan
Początkujący

15 Sie 2012, 16:25

Co do wytrzymałości silników na gazie to ja mam jeszcze "babcię" Omegę A z 91r. To już 21 lat!
Jest pełnoletnia :lol: . Już prawie 10 latek śmigam na gazie (zwykłe Lovato!) i "babula" pomyka jak noworodek.Pilnuję tylko świec i przewodów. Nic więcej jeśli chodzi o instalację LPG.Nawet reduktora jeszcze nie muszę wymieniać.Jest to silnik 20NE.Ja mogę go ocenić jako nie do zdarcia.
Jeśli trafisz na dobrze utrzymane i zadbane autko to śmiało bierz z gazem.Jeśli chodzi o przebieg to u mnie jest już ponad 400 000km.Bez żadnego remontu (przepraszam tłumiki wymieniałem-przy LPG zbierająca się tam para wodna robi swoje). Przebieg -jak już napisano to loteria. Głowy też nie dam ,że moja nie była kręcona.Wszystko zależ od tego na co trafisz.
romkwie
Nowicjusz

Miejscowość: Pionki

15 Sie 2012, 17:25

A co powiecie o tym ?
[link do oferty na Allegro wygasł]

Chciałbym jeszcze poprosić o opinie o Citroenie Saxo. Jak z blacharką, jak silnik, ewentualnie jak współpracuje z gazem. Jaki tam jest kolektor ? Metalowy czy plastikowy ? Potrzebna sekwencja czy zwykła instalacja gazowa ?
matex517
Nowicjusz

15 Sie 2012, 19:50

Widac ze robił go tanim kosztem bo nawet zderzaka malowanego nie kupił a poza tym chyba progi robione :D
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

15 Sie 2012, 20:04

Moje propozycje:
Saxo
Corsa
Lanos
Megane
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

15 Sie 2012, 23:18

Jak patrzysz Punto, to już lepiej popatrz na Bravo/Brava. Silniki różne, najmniejszy 1.2 16v (ale montowany bodajże od 99 roku), później 1.4 12v (rzekomo kłopot ze smarowaniem wałka rozrządu - lejesz pełen syntetyk i nie ma problemu), 1.6 16v. Kłopot z silnikami Fiata jest taki (i to ze wszystkimi), że nie mają rewelacyjnych osiągów, a stosunkowo dużo palą. Do tego jak to w Fiatach potrafi się zapalić kontrolka od wtrysków, oleju, itd. W większości przypadków kończy się na wymianie czujnika za jakieś śmieszne pieniądze, ale niektórzy mechanicy to wykorzystują i chcą rozbierać pół samochodu i kupować do niego oryginalne części z ASO Fiata. Ale takich radzę omijać.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Sie 2012, 23:27

A mógłbyś mi wyjaśnić w czym Punto jest gorsze od tych dwóch wspomnianych ? Jestem laikiem w temacie Fiatów, dlatego pytam ;)
matex517
Nowicjusz