Auto do 7000-8000zł

09 Mar 2015, 22:30

A możesz podpowiedzieć na co patrzeć w kwestii Mondeo i Mazdy? W kwestii Fordów jesteś ekspert to liczę na szczegółowe co i jak:P
Tomo_2
Początkujący

Zdjęcia: 2
Miejscowość: Tomaszów Lubelski
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.8 125KM 16V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

10 Mar 2015, 06:16

Zobacz na te:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Mar 2015, 13:07

Tomo_2 napisał(a):na co patrzeć w kwestii Mondeo i Mazdy?

Na rdzę i to nie tylko na karoserii ale na elementach konstrukcyjnych auta (szczególnie mazda),na obrdzewiałe elementy układy hamulcowego,unikać diesla 2,0,sprawdzić stan sprzęgła w Mazdach ze sprzęgłem hydraulicznym.W Mondeo dobrze przyjrzeć się czy nie ma rdzy gdzieś w dolnych częściach drzwi ale od wewnątrz od strony kabiny.(nie chodzi o zdejmowanie tapicerki ale o schylenie się do wysokości dolnej krawędzi drzwi)
No i zapomnieć o zakładaniu gazu do Fordów... :) (chyba że to silnik 2,5T) :)
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

10 Mar 2015, 13:22

Artur w mk3 nie było 2,5t tylko 2,5 V6 który też daje radę z gazem. :ok:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

10 Mar 2015, 21:38

Dzięki za porady barol. Jedno jeszcze sprostowanie - wolałbym, żeby była to wersja 4/5 drzwi aniżeli 2/3 :P. Jeszcze jedno pytanko - jesteście w stanie polecić jakiegoś mechanika z małopolski, który byłby w stanie (odpłatnie oczywiście) pomóc w kwestii wyboru samochodu, ponieważ jak wspomniałem kilka postów wcześniej ja to dać mogę sobie radę jedynie z Wunderbaumem :P?

Linki odnośnie Astry 1.8:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Astra 1.6:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Ciężko znaleźć coś sensownego muszę przyznać. Natomiast widziałem Astry II z roczników 2004+ z silnikiem 1.4 90KM w miarę sensownej cenie (<10 000) - jeździ to to czy nie ma sensu tego rozpatrywać?
Jaki silnik jest najlepszy w Focusie? Jesteście w stanie polecić jeszcze jakieś samochody? W sumie to na astrę II już byłbym zdecydowany, ale opcji jest mało, więc szukam też alternatyw.
Tomo_2
Początkujący

11 Mar 2015, 08:23

1.Już sprzedana ale ładnie wygląda i dobry silnik.
2.Malowany z prawej strony (drzwi pasażera mają dwa odcienie lakieru i przedni błotnik ciemniejszy od reszty).
3.Ładna ale cena coś śmieszna..
4.Jeden z lepszych silników ale cena też jakaś podejrzana.

Poniżej kilka Focusów:
[link do oferty na Olx wygasł] - wiem wiem że od młodego gniewnego ale wygląda ciekawie.
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko jak widze te opisy oh ah jak nowy to byłbym dwa razy ostrożny.
[link do oferty na Olx wygasł] - do poprawek.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

11 Mar 2015, 09:13

Z Focusem silnikowo nie ma co kombinować ale szukać 1,6 w benzynie. Z tym że przy tym aucie zapominamy o lpg...
Co do 90 konnej Astry II z 1,4-16V. Opiszę tobie wrażenia z jazdy z takim silnikiem.
Auto dobrze przyspiesza powyżej 4 tys obr. Poniżej jest mało dynamiczne ale...za to jazda tym silnikiem po "dziadkowemu" ,to zadziwiająco niskie spalanie !! "Kulanie się" po mieście,to spalanie nawet poniżej 7 l w kombi !!!
Czy warto kupić? Tak ale pod warunkiem,że użytkownik preferuje normalne użytkowanie i nie ma sportowych inklinacji spod świateł.
artur73
Awatar użytkownika

11 Mar 2015, 09:41

Ja mam 1.4 16v i przy normalnej jeździe czyli nie szybko ale też nie wolno to spala mi 8.5l gdzie przykładowo Polo które jest klase niżej spala 9l i ma mniejszą moc.
W Focusie najbardziej godny jest polecenia 1.8. Jesli tylko miasto to 1.6 też styknie.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

11 Mar 2015, 10:16

Po mieście raczej tak często jeździł nie będę - głównym celem jest to, żeby samochód dawał sobie spokojnie radę z jazdą do domu (300km w jedną stronę), wypad poza Kraków w trakcie weekendu/urlopu.
Hmm jakiegoś mega sportowego zacięcia nie mam, bo i też od kilku lat nie jeździłem prawie wcale, a nie chcę nieść śmierci na drodze. Dałoby radę tą astrę II przyrównać do astry F 1.4 60KM? Nie chcę się siłować z Kamazem na prostej i byłoby spoko, gdyby te 140km/h na autostradzie nie robił na 8000 obrotów :P
Ok, rozejrzę się dzisiaj w takim razie jeszcze za jakimś Focusem - dzięki Koniu.

Problem polega na tym, że wyposażenie jest biedne w porównaniu do innych wcześniej tu zaproponowanych autek - z 2giej strony są stosunkowo nowsze. Nie jestem tylko pewien czy warto brać nowsze kosztem takich braków w wyposażeniu, za niemalże taką samą cenę.

Focusy:
Ostatnio edytowany przez Tomo_2, 11 Mar 2015, 10:37, edytowano w sumie 1 raz
Tomo_2
Początkujący

11 Mar 2015, 10:28

Jest nieco szybsza od 1,4 starej Astry...miałem taką przez 6 lat.
Koniu napisał(a):Ja mam 1.4 16v i przy normalnej jeździe czyli nie szybko ale też nie wolno to spala mi 8.5l

Raczej masz 1,4-16V ale nie Twinporta..? Twinporty weszły w 2003 roku. Są sekundę wolniejsze od 1,4-16V do 2003r o jakąś 1 sekundę ale spalanie mają mniejsze ewidentnie. :)
Koniu napisał(a): Polo które jest klase niżej spala 9l i ma mniejszą moc.

Nie jestem zdziwiony ...Wszystkie benzyniaki VW zawsze dużo paliły...relatywnie do gabarytów i mocy. :)
artur73
Awatar użytkownika

11 Mar 2015, 10:43

Hmm... To ten Twinport będzie pi razy drzwi taki sam jak astra I? Dla mnie jazda samochodem z tym silnikiem była dość traumatycznym przeżyciem ile razy to robiłem, a nigdy w życiu nie przekroczyłem tych 140 bo się nie dało :D

A jeszcze jedno - wypad na jakąś giełdę samochodową ma sens?
Tomo_2
Początkujący

11 Mar 2015, 11:50

Twinport ma ok 13,5 s do setki i rozbuja się do 180 km/h. Stara Astra I w hatchback'u z 1,4-60KM miała 16 sekund do setki... Dla porównania seicento z 1,1 ma 14,5 sekund do setki..,a stara wolnossąca laguna jak moja z 2,0-8v-114KM ma 10,7 s do 100km/h.
Jeszcze lepiej porównać Astrę II z Peugeotem 307 z 1,4-88KM ,bo podobne gabaryty. Ten ma 12,5 s do setki czyli tyle ile Astra II 1,4-16v -90KM nie "twinportowa". (pewnie taka jak Konia) :)
A najlepiej...to się taka przejedź !!!! :yes: Zobaczysz czy ci odpowiada.
artur73
Awatar użytkownika

11 Mar 2015, 14:09

Ja mam Właśnie TWINSPORTA, rok 04 z polskiego salonu więc gorsze wygłuszenia, z bajerów tylko c.zamek, radio, poduchy, ABS i dołożona klima. Do sety ma 12s,moc to 90KM. Na pewno te silniki mają 13.5? :shock: Mi wyszło jak wyżej :shock: A auto od rodziny z salonu więc na pewno nie bite, nie składane z trzech :mrgreen:
Na trasie nie jest ekonomiczny bo ze względu na małą pojemność trzeba go wyżej kręcić, ale w mieście jest okej.

Tomo
Coś Ty za złomy wyszukał te Astry??
Przecież to flotówki, które będą studnią bez dna. Za 7-9k szukaj tych z max 2002 roku, z Niemiec z silnikiem 1.8 16v i LPG. Ten spokojnie na trasie wyprzedzi :yes:
Koniu
Forumowicz VIP

11 Mar 2015, 14:14

W przypadku tych 1.4 to głównie mnie rocznik interesował bo znacznie nowsze niż te 1.8 i 1.6 - z 1.8 jest ten problem że wcale nie tak łatwo znaleźć. Zainteresuję się na dniach tymi podesłanymi przez Was.
Tomo_2
Początkujący

11 Mar 2015, 14:17

Ale jak myślisz dlaczego są młodsze i w tej samej cenie? Ktoś robi prezent że oddaje młodsze auto za tyle samo $$? :)
Koniu
Forumowicz VIP